Marček dostal košom, na Krym odletel sám

Pôvodne to mala byť skupina piatich poslancov parlamentu. Nakoniec poslanec Peter Marček (nezaradený) v utorok večer zbytočne čakal na svojich kolegov.

31.07.2018 21:34
marcek Foto: ,
Poslanec Peter Marček na bratislavskom letisku pred odletom.
debata (261)

Z bratislavského letiska odletel na Krym sám. Sklamaný Marček aj napriek tomu odmietol prezradiť, kto všetko sľúbil a neprišiel.

Správy o plánovanej ceste skupiny poslancov na Krym, ukrajinský polostrov, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, prenikli na verejnosť v polovici júla. Protestoval proti nej ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška.

Organizátorom akcie bol Marček. Podľa jeho slov sa chcel ísť na vlastné oči presvedčiť, ako sa ľuďom na polostrove žije. Zdôrazňoval, že ide o súkromnú cestu, ktorú si platí z vlastného vrecka. Napriek tomu však jeho výlet vyvolal debaty. Oficiálny postoj Slovenska totiž hovorí, že Krym patrí Ukrajine. Ak naň niekto vstúpi bez povolenia ukrajinských orgánov, môže dostať zákaz vstupu na Ukrajinu. Tento postih hrozí aj Marčekovi.

Cestovať do Moskvy a ďalej na Krym mal s kolegyňou Martinou Šimkovičovou (nezaradená), keďže jej však nevyhovoval termín, cesty sa nezúčastnila. O ďalších menách Marček vytrvalo mlčí. Povedal len, že malo ísť o zástupcov koaličných strán SNS a Smer. Za dva týždne, odkedy kauza prepukla, sa nikto z poslancov k týmto plánom neprihlásil.

Rezort diplomacie vopred upozorňoval, že cestu na Krym neodporúča a pripomenul oficiálne stanovisko Slovenska, podľa ktorého je polostrov súčasťou Ukrajiny.

„Ministerstvo zahraničných vecí sa môže mýliť a podľa mňa sa mýli. Ja mám názor, za ktorým si stojím. Idem si pre potvrdenie, legalizovanie mojich názorov,“ tvrdohlavo trval na svojom politik tesne pred tým, ako nastúpil do lietadla smerujúceho do Moskvy.

Marček sa nádeje nevzdával do poslednej chvíle a povedal, že ďalší možno leteli na Krym z Viedne. Alebo sa zľakli, mieni poslanec. Otázku, čoho sa mali zľaknúť, odporučil položiť dotknutým poslancom. Opäť však odmietol povedať, komu. No na ceste k lietadlu prisľúbil, že ich mená možno zverejní po návrate. Z metropoly Ruska sa prihlásil statusom na sociálnej sieti. O tom, či sa k nemu napokon v Moskve niekto pridal, alebo nie, nenapísal ani slovo. Ešte v Bratislave Marček potvrdil, že s ním cestuje zopár podnikateľov, bývalý šéf SIS Igor Cibula a dvaja novinári.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Peter Marček