Sudca o Kočnerovej slobode zatiaľ nerozhodol

Podnikateľ Marián Kočner zostáva pre podozrenie z falšovania zmeniek za takmer 70 miliónov eur vo väzbe. Nie je však jasné dokedy, keďže sudca o prepustení nerozhodol a vyžiadal si čas. Na pojednávaní sa totiž objavil nový znalecký posudok, ktorý hovorí v Kočnerov prospech a ten si sudca chce zrejme naštudovať.

01.08.2018 10:09 , aktualizované: 18:20
súd, Pavol Rusko, Marián Kočner, prepustenie na... Foto: ,
Marián Kočner odchádza zo súdu v Banskej Bystrici.
debata (22)

Po takmer štyridsiatich dňoch, ktoré Kočner strávil za mrežami bratislavského Justičného paláca, sa na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pojednávalo v jeho neprítomnosti. Odmietol totiž opustiť celu a prísť na súd. „Nie sme v cirkuse. Je to jeho právo, využil ho, to je všetko k jeho účasti,“ odvetil stroho podnikateľov advokát Martin Pohovej.

Obvinený Kočner je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe. O prepustenie na slobodu požiadal minulý týždeň. Pohovej spresnil, že ich klient žiada prepustenie bez akýchkoľvek obmedzení, pretože dôvody na väzbu podľa neho nie sú. Doplnil, že ak by sa sudca rozhodol pre kauciu a monitorovací náramok, obhajoba to bude akceptovať.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Roman Púchovský sa však neponáhľal. Zobral si čas na rozmyslenie. „Po vypočutí argumentov oboch strán sudca pre prípravné konanie vyhlásil, že uznesenie v danej veci bude doručené písomne,“ vysvetlil novinárom po skončení neverejného pojednávania dozorujúci prokurátor Ján Šanta. Ako doplnila kancelária predsedu trestného súdu, v priebehu niekoľkých dní sudca o žiadosti obvineného rozhodne a uznesenie bude doručené procesným stranám.

Malo ísť o výsluch, obvinený však neprišiel.
Prokurátor Šanta prichádza na súd.
+3Obhajcovia prichádzajú na súd.

Kočnera poslal za mreže odvolací Najvyšší súd koncom júna. Dôvodom na väzbu podľa súdu boli obavy, že podnikateľ by mohol na slobode pokračovať v trestnej činnosti, keďže sú proti nemu vedené viaceré trestné stíhania.

Obhajcovia podnikateľa vytiahli dlho avizovaný znalecký posudok zahraničného experta. Ten má podľa advokáta Michala Mandzáka, jedného z obhajcov, jednoznačne preukazovať pravosť zmeniek za takmer 70 miliónov eur, za falšovanie ktorých Kočnera obvinili. „Je to nový posudok. V utorok bol vyhotovený preklad a v stredu bol doručený na súd,“ spresnil Mandzák, podľa ktorého by mal byť zahraničný posudok použiteľný aj na Slovensku. Meno znalca prezradiť nechcel.

Prokurátor Šanta trvá na tom, že Kočner by mal byť stíhaný väzobne, posudok ho nepresvedčil a aj naďalej sa odvoláva na rozhodnutie Najvyššieho súdu. „Uplynul iba mesiac od tohto rozhodnutia, ja nevidím žiadnu podstatnú zmenu skutočnosti,“ skonštatoval prokurátor. K obsahu stredajšieho pojednávania sa veľmi vyjadrovať nechcel. „Žiadosť o prepustenie z väzby sa takmer vždy spája s alternatívou náhrady väzby. V podstate sa to vždy rieši a ani tento proces nebol výnimkou,“ naznačil Šanta.

Posunutie verdiktu zo strany sudcu, ako to urobil Púchovský, je v praxi zriedkavé. „Keďže nový znalecký posudok bol predložený až na pojednávaní, sudca si ho potrebuje naštudovať a to môže byť dôvod, prečo rozhodnutie odložil,“ domnieva sa advokát Ladislav Kuruc. Posudok môže podľa neho oslabovať vinu, ale na prepustenie stačiť nemusí.

Okrem nového znaleckého posudku mali sudcovi sťažiť rozhodovanie aj viaceré procesné chyby. Kočnerova obhajoba pripomína, že stále nebolo rozhodnuté o sťažnosti proti obvineniu, ktorú podnikateľ podal po zadržaní. Zákon však prokurátorovi žiadnu lehotu nestanovuje. Rovnako sa sťažujú na porušenie európskej smernice, ktorá obvineným garantuje právo na rôzne poučenia či prístup k vyšetrovaciemu spisu. V tomto duchu polícii vyčítal pochybenia aj sudca Najvyššieho súdu.

Verdikt k prepusteniu z väzby sa podľa Špecializovaného trestného súdu dá očakávať v najbližších dňoch. V prípade, že by proti nemu bola podaná sťažnosť, rozhodne o nej opäť Najvyšší súd. Dovtedy bude Kočner čakať vo väzbe.

Znalecký posudok, ktorý teraz zamiešal kartami, prisľúbil Kočner vyšetrovateľom ešte pred vznesením obvinenia. Tvrdil, že ho spolu s originálmi zmeniek niekedy do konca júna vráti na bratislavský súd v Petržalke, kde si v civilnom spore uplatňuje vyplatenie troch zmeniek za viac ako 43 miliónov eur od televízie Markíza. Štvrtú zmenku Kočner vymáhať nemôže, pretože nezaplatil súdny poplatok. V prípade jednej zmenky za 8,3 milióna súd už v máji rozhodol v prospech podnikateľa. Markíza proti tomu podala odvolanie.

Kde sa originály zmeniek nachádzajú, sme sa nedozvedeli ani v stredu. „K tomuto sa ďalej nebudem vyjadrovať, lebo je to procesný postup,“ reagoval obhajca Mandzák. Prokurátor Šanta naznačil, že ich nemajú, keď povedal, že pre toto trestné konanie nie sú originály nevyhnutné. „Netreba zabúdať, že existujú zmenky, existujú znalecké posudky, existujú skeny, kópie týchto zmeniek. Nie je nevyhnutné pracovať s originálmi zmeniek,“ dodal Šanta.

Zmenky pochádzajú z júna roku 2000, podpísať ich mal vtedajší štatutár Markízy Pavol Rusko. Televízia Markíza, ktorá na Kočnera s Ruskom podala trestné oznámenie, má iný, vlastný posudok. V ňom písmoznalec potvrdil, že Ruskov podpis na zmenkách pochádza z neskoršieho obdobia, keď už Rusko s Markízou nemal nič spoločné.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) podvečer 20. júna zatkla najprv Kočnera a deň nato aj Ruska. Vyšetrovateľ ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia. Prokurátor obom navrhol väzobné stíhanie, ktoré najprv 23. júna sudca Špecializovaného trestného súdu Roman Púchovský zamietol. Najvyšší súd 28. júna uznal obavu, že Kočner bude v trestnej činnosti pokračovať a do väzby ho napokon poslal. Rusko je stíhaný na slobode.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kočner #Kočnerove zmenky