Čaplovič považuje zvolanie mimoriadneho školského výboru za zbytočné

Zvolanie mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport kvôli situácii v Slovenskej akadémii vied (SAV) považuje člen tohto výboru Dušan Čaplovič (Smer-SD) za zbytočné. Zároveň vo svojom stanovisku uviedol, že sa "na tomto letnom mediálnom divadle pod taktovkou opozičných poslancov nemieni zúčastňovať".

01.08.2018 10:52
Dušan Čaplovič Foto: ,
Dušan Čaplovič (Smer-SD)
debata (8)

Opoziční poslanci, ktorí iniciovali zvolanie mimoriadneho školského výboru, podľa Čaploviča zabúdajú, že zákon je otvorený a zmeny, ktoré mali pomôcť nepriamou novelou zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského zákona na júnovej schôdzi parlamentu, vetoval prezident SR Andrej Kiska a NR SR bude o tomto zákone opätovne rokovať na riadnej septembrovej schôdzi.

„Taktiež zabúdajú, že ‚na ťahu‘ je SAV, a to v tom, že musí predložiť a vyčísliť všetok majetok jednotlivých ústavov a pracovísk SAV, nielen často formálne ako doteraz. Treba preto postupovať dôkladne a dôsledne pri registrácii verejných výskumných inštitúcií (VVI), do ktorých sa má odovzdať rozsiahly majetok štátu, teda všetkých občanov SR,“ povedal Čaplovič.

Podotkol, že tomto smere sa zhoduje s vedením rezortu. „Pokiaľ to však ústavy SAV nesplnia, ťažko hovoriť o kvalitnej transformácii štátneho majetku do vlastníctva SAV a jej ústavov,“ povedal Čaplovič.

Z týchto dôvodov považuje bývalý minister školstva zvolanie mimoriadneho školského výboru za zbytočné. „Na rade je vedenie SAV a následne rezort školstva, ako aj opätovné prerokovanie vráteného, už spomínaného zákona v pléne NR SR na jej septembrovej schôdzi,“ uviedol Čaplovič. Ako ďalej doplnil, dovtedy verí, že si SAV splní svoje povinnosti, najmä čo sa týka transparentného prevodu majetku do VVI.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #NR SR #Dušan Čaplovič