Ministerstvo školstva plánuje zvýšiť platy doktorandov

Ministerstvo školstva plánuje zvýšiť platy doktorandov a odstrániť skokové zníženie platov, ktoré zažili po nástupe na vedeckú pozíciu. Povedala to ministerka školstva Martina Lubyová.

01.08.2018 14:00
Martina Lubyova, ministerka, školstvo, TB k... Foto: ,
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.
debata (5)

„Štipendium nebolo tak zdaňované ako mzda. Keď prešli do mzdového režimu, akoby sa im znížil plat o určitú čiastku. To by sa malo teraz odstrániť,“ ozrejmila Lubyová a dodala, že doktorandi sú platení podľa iných tabuliek ako vysokoškolskí pedagógovia – tarify sú nastavené nižšie. „Vysokoškolskí pedagógovia v rámci vyjednávania získali vyššiu tarifu a aj v minulosti bola valorizácia šesť percent, kým pre ostatných 4,8 percenta. My sme teraz v rámci tripartitného vyjednávania podporili, aby sa vedecko-výskumní pracovníci a doktorandi dostali do vyššej tabuľky. Jednorázovo by sa im mali navýšiť tarify, zároveň by sa mali platy potom valorizovať dvakrát po 10 percent. Od januára by sa im mohol zvýšiť plat o 13 percent, plus ďalšie percentá od ďalšieho roka,“ povedala Lubyová.

V jednom z prieskumov doktorandi uviedli, že na slovenských školách nechcú ostať pre uzavretosť škôl. „Do toho nemôže ministerstvo školstva zasahovať. Nemôžeme určovať školám, koho majú prijať. Nábor doktorandov na konkrétne funkčné miesta si robí vysoká škola sama. Pravdou je, že študentov je čoraz menej. Je to na manažmente školy, koho príjmu, či si chcú omladiť svoj pedagogický zbor, aké výberové kritériá použijú, či dajú mladým šancu. My sme, samozrejme, za to, aby to robili, ale ako ministerstvo za to priamo zodpovednosť nenesieme,“ uzavrela šéfka rezortu školstva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zvyšovanie platov #doktorand #Martina Lubyová