Búrky sa môžu objaviť na väčšine Slovenska, varujú meteorológovia

Búrky by sa mali v stredu popoludní objaviť na väčšine územia.

01.08.2018 16:39
debata (3)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky regióny, ktorá je platná do 18. h.

S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 60 – 80 km/h, uvádza SHMÚ, ktorý upozorňuje aj na vysoké teploty v nadchádzajú­cich dňoch.

Tie by mali pokračovať až do konca pracovného týždňa, v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom, Nitrianskom kraji môžu vystúpiť na 35 stupňov Celzia.

Meteorologické výstrahy na stredu 1. augusta. Foto: SHMÚ
počasie, výstrahy Meteorologické výstrahy na stredu 1. augusta.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varujú meteorológovia, ktorí na štvrtok a piatok pre uvedené lokality vydali výstrahu druhého stupňa s platnosťou od 14.00 do 18.00 h.

Pre Trenčiansky kraj a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa s platnosťou do 18.00 h, pričom meteorológovia tam očakávajú maximálne teploty 33 až 34 stupňov Celzia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #búrky #výstrahy