Marček a podnikatelia rokovali na Kryme o spolupráci

Krymský premiér Sergej Aksjonov na sociálnej sieti zverejnil fotky a informácie zo stretnutia so slovenskými podnikateľmi, ktorých na Krym priviedol nezaradený poslanec NR SR Peter Marček.

01.08.2018 19:52
peter marček Foto: ,
Poslanec Peter Marček pred odletom na Krym.
debata (221)

Aksjonov verí, že slovenskí podnikatelia nadviažu na Kryme spoluprácu. “Som presvedčený, že takéto stretnutia sú výhodné pre obe strany,“ konštatoval Aksjonov s tým, že slovanské národy majú žiť v priateľstve. „Máme jednu históriu, máme rovnakú krv,“ vyhlásil. Podľa neho je preto potrebné rozvíjať vzájomnú diplomaciu, vďaka ktorej bude podobných stretnutí každý rok viac.

Aksjonov oznámil vznik pracovnej skupiny pre rozšírenie stykov zo Slovenskou republikou. Slovákom poďakoval za záujem o Krym. Verí, že sa začína nová etapa vzájomných vzťahov. Zároveň pozval slovenských podnikateľov opäť na Krym na jubilejné Jaltské ekonomické fórum. Vyslovil nádej, že slovenskí podnikatelia budú na Kryme investovať.

V utorok mal nezaradený poslanec Peter Marček spolu s viacerými vládnymi poslancami odletieť cez Moskvu na Krym. Marček však bol jediný poslanec parlamentu, ktorý letel na Krym, prevádzajú ho však viacerí slovenskí podnikatelia.

Kremeľ stojí za anexiou

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Koncom novembra ukrajinskí občania chceli, aby Kyjev podpísal asociačnú dohodu s EÚ, čo vtedajší prezident Viktor Janukovič odmietol. Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke a na nedávnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin povedal, že „sme zorganizovali referendum“, čím podľa analytikov priznal, že Kremeľ stojí za anexiou. Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, teda vrátane Krymu, a vzhľadom na súčasnú situáciu na Krymskom polostrove ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča jeho návštevu. Osoby, ktoré Krym navštívia bez povolenia ukrajinských orgánov, najmä ak prídu z územia Ruskej federácie, musia počítať s konzekvenciami ukrajinskej strany. Ukrajina v týchto prípadoch zakáže týmto osobám bez ohľadu na ich štatút vstup na svoje územie. Ukrajinský rezort diplomacie tak reagoval na to informáciu, že skupina poslancov NR SR začiatkom augusta odcestuje na návštevu Ukrajiny.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Peter Marček #Sergej Aksjonov