Lekári považujú Cigánikovej selfie z operačnej sály za neadekvátne

Prešľap voči etike, politickej kultúre a naháňanie politických bodov. Tak hodnotia lekári aj analytik zverejnenie fotografie z operačnej sály, kde si urobila selfie poslankyňa opozičnej SaS Jana Cigániková. Nemocnica, v ktorej politička stážuje, tvrdí, že boli dodržané všetky hygienické predpisy aj súkromie pacienta na operačnom stole. Prípadom sa zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

02.08.2018 14:14 , aktualizované: 17:45
debata (129)

Lekársky tím, otvorená operačná rana a v popredí Cigánikovej tvár. Selfie, ktorú poslankyňa zverejnila prvý augustový deň na sociálnej sieti, vyvolala búrlivú reakciu v zdravotníckych aj politických kruhoch. Kritizovali ju najmä za to, že naháňaním politických bodov ohrozila bezpečnosť a súkromie pacienta.

„Mám riadne podpísanú zmluvu o stáži, som v pozícii študenta. Mám tiež podpísané všetky možné súhlasy, dohody a školenia, som sterilne oblečená a ešte aj mobil mám v sáčku,“ bránila sa na svojom profile poslankyňa.

Fotografiou samej seba, ktorú urobila počas operácie, sa členka parlamentného zdravotníckeho výboru chcela pochváliť letnou stážou vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Tvrdí, že súkromie pacienta nenarušila, nevidela mu do tváre, nevie ani, či to bol muž alebo žena, rovnako nenahliadla do jeho zdravotnej dokumentácie. Dodala, že takto chcela najmä oceniť profesionálnu prácu lekárov. Pre dvojmesačnú letnú stáž v štátnej nemocnici sa Cigániková podľa jej slov rozhodla, aby lepšie pochopila fungovanie zdravotníctva, ktorému sa venuje. Zdravotnícke zariadenie umožnilo poslankyni zúčastniť sa dvoch operácií obličiek.

Koaličná SNS považuje zverejnenie snímky na sociálnej sieti za nehoráznosť, politickú kampaň a exhibicionizmus poslankyne. Podľa Štefana Zelníka, podpredsedu SNS a šéf parlamentného zdravotníckeho výboru, konali nezodpovedne Cigániková aj nemocnica. „Priestory operačných sál majú svoj vlastný a prísny režim. Musí byť zachovaná maximálna sterilita, asepsa a intimita pacienta,“ zdôraznil Zelník. Poslanec sa preto obrátil na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou s požiadavkou situáciu prešetriť. „Chcem, aby o tom následne informoval aj zdravotnícky výbor,“ zdôraznil Zelník.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že sa prípadom zaoberá. „V súčasnosti vyhodnocuje všetky informácie a na základe zistených skutočností rozhodne v tejto veci o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica tvrdí, že všetko prebehlo v súlade s predpismi. „O podmienkach absolvovania stáže máme s pani poslankyňou uzatvorenú riadnu zmluvu,“ reagovala hovorkyňa zariadenia Ružena Maťašeje. Podľa nej bol počas prítomnosti političky na operačnej sále dodržaný hygienicko-epidemiologický režim, anonymita osôb a bezpečnosť pacienta. „Je samozrejmosťou, že bol zabezpečený informovaný súhlas pacienta s jej prítomnosťou pri operačnom výkone, s vyhotovením obrazových snímok osobnej povahy tak, aby pacient nemohol byť identifikovateľný s ich zverejnením,“ pokračovala Maťašeje. Účelom stáže, ako tvrdí nemocnica, malo byť zvýšenie povedomia o procesoch a nastaveniach v oblasti zdravotníctva, o manažmente a chode nemocnice.

Konanie Cigánikovej nepotešilo rezort zdravotníctva. „Publikovanú fotografiu pani poslankyne nevnímame ako vhodnú na zverejnenie,“ podčiarkla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Ministerstvo žiadalo vysvetlenie od banskobystrickej nemocnice. „Tá nás informovala, že boli dodržané všetky hygienické štandardy a návšteva operačnej sály bola v súlade s platnými internými normami,“ doplnila Eliášová.

Bývalý minister zdravotníctva a poradca strany SaS Rudolf Zajac na zverejnenú fotografiu reagoval iba stručne. „Neprekvapilo ma to, ale nebudem to komentovať,“ povedal pre Pravdu Zajac. Ten kritizoval aj jeden z posledných návrhov Cigánikovej a poslanca zo SaS Eugena Jurzycu, keď presadzovali, aby lekári, ktorí po škole odídu do zahraničia a nevrátia sa ani po piatich rokoch, zaplatili štátu školné.

Podobné zábery ako poslankyňa nedávajú na sociálnu sieť ani samotní lekári. „Medzi lekármi je toto považované ako zahanbujúce pre toho, kto to urobí,“ konštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, podľa ktorého si politička zvolila nešťastné miesto a formu na politickú kampaň. „Mala by byť dodržaná základná slušnosť. Nikomu by sa nepáčilo, keby tam bol jeho príbuzný na operačnom stole s otvorenou operačnou ranou a politik si pri ňom naháňa politické body. Ide o priestory, ktoré sú výslovne určené na intimitu pacienta, na operácie,“ zdôraznil Visolajský. Cigániková mohla podľa neho ľahko ohroziť súkromie pacienta „Na operačke býva otvorený chorobopis pacienta, kde je veľa osobných údajov,“ pripomenul Visolajský. Fotografovanie má podľa neho význam najmä pre účely vedeckých konferencií. Väčšina nemocníc má vnútornú smernicu, podľa ktorej s fotografovaním a publikovaním záberov musí súhlasiť vedenie.

Politický analytik Ján Baránek zhodnotil, že správanie poslankyne najsilnejšej opozičnej strany bolo prekročením hranice. „Pohľad na to môže byť subjektívny, lebo v dnešnej dobe, keď sa fotí naozaj všetko, tak sa pre niekoho hranice znesiteľnosti posúvajú. Myslím si však, že v rámci politickej kultúry toto bolo za hranicou. Úplne stačila selfie s primárom, respektíve s operatérom, ale toto, myslím si, si mohla odpustiť,“ mieni Baránek. Práve politici by mali podľa neho najmä ukazovať isté hranice správania sa, ktoré by sa nemali prekračovať. „Bolo potrebné trošku viac ad hoc citlivosti pri konkrétnom akte,“ uzavrel analytik.

V priebehu štvrtka Facebook umožnil zobrazovanie fotografie iba na základe voľby užívateľa sociálnej siete s poznámkou, že snímka môže mať nevhodný obsah.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Visolajský #Cigániková Jana