Nedostatok lekárov? Podľa medikov chýbajú peniaze na výučbu

Na tému nedostatku lekárov, ktorá rezononuje v posledných týždňoch, sa rozhodli reagovať samotní študenti. Vytkli politikom, že pripravujú návrhy bez toho, aby sa spýtali študentov a absolventov, prečo odchádzajú do zahraničia.

02.08.2018 16:41 , aktualizované: 18:10
debata (15)

Ako uviedol Bálint Lovász, predseda Študentskej rady vysokých škôl, návrh premiéra Petra Pellegriniho (Smer) na zvýšenie počtu študentov medicíny či návrhy opozície na zriadenie virtuálneho účtu za štúdium vnímajú ako nekoncepčné a krátkodobé. „Nechceme, aby naša iniciatíva vyznela konfliktne a nekonštruktívne, preto predostrieme naše návrhy premiérovi a ministerkám zdravotníctva a školstva,“ dodal.

„Ak sa navýšia počty študentov, treba dofinancovať samotné vzdelávanie. Návrh premiéra však nerieši otázky klinickej praxe, či majú univerzitné nemocnice kapacitu na vyučovanie praktických predmetov,“ konkretizuje Lovász. Lekárske fakulty sú podfinancované, aktuálne sa rieši len dofinancovanie navýšeného počtu študentov. Lovász vysvetlil, že Univerzita Komenského rieši dofinancovanie štúdia z vlastných zdrojov, predovšetkým z platieb zahraničných študentov. „Súhlasíme s víziou motivačných štipendií, ktoré navrhuje ministerka Lubyová. Avšak treba ďalšie motivačné faktory pre lekárov, ktorí sa rozhodnú pracovať na vidieku. Toto je lepší spôsob ako reštrikcie za štúdium, ktoré navrhuje opozícia“ dodal šéf študentskej rady.

Medička Katarína Bugárová, podpredsedníčka Slovenskej asociácie študentov medicíny si myslí, že prijatie vyššieho počtu študentov nevyrieši nedostatok lekárov bez toho, aby sa zmenili platové a pracovné podmienky mladých lekárov. Z vlastnej skúsenosti študentky piateho ročníka pripomína, že už teraz nie sú dostatočné priestorové kapacity na výučbu klinickej praxe. „Ale tiež počet lôžok pacientov, ku ktorým sa v praxi dostaneme, je pre veľké fakulty nedostatočný. Ak sa nezmenia tieto kapacity a nebudú sa riešiť platové a pracovné podmienky mladých lekárov, absolventi, aj keď ich bude viac, i tak pôjdu do zahraničia,“ domnieva sa.

Počas letných prázdnin chce rada a asociácia urobiť prieskum medzi študentmi formou dotazníkov a konzultácií. Očakávajú, že získajú konkrétne informácie od študentov, ktorí sa vrátia zo stáží či praxe v zahraničí a mohli by navrhnúť konkrétne riešenia. Svoje zistenia chcú predložiť do začiatku semestra premiérovi, ministerke zdravotníctva a ministerke školstva.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #lekári #medicína #medici