Na rómsky holokaust sa nedá zabudnúť

Fašisti počas druhej svetovej vojny zavraždili 300 000 až 500 000 Rómov a Sintov. Len počas jednej noci, z 2. na 3. augusta 1944, ich 2 900 poslali v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau do plynu. V týchto dňoch si s pietou pripomíname rómsky holokaust a rovnako aj Rómov, ktorí zahynuli na Slovensku.

02.08.2018 19:00
SR Banská Bystrica Rómovia holokaust výročie... Foto: ,
Rómovia i Nerómovia si v stredu uctili obete položením kvietkov.
debata

„Spomínanie na tieto udalosti, ale aj pripomínanie mien slovenských Rómov, ktorí boli počas druhej svetovej vojny perzekvovaní a zavraždení, je náš záväzok voči minulosti, ale aj budúcnosti. Aby sa už nič podobné nikdy neopakovalo,“ povedala pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici, kam sa mnoho osobností prišlo pokloniť pamiatke obetí, Zuzana Kumanová z občianskeho združenia In Minorita.

Pripomenula, prečo je ešte potrebné o týchto udalostiach hovoriť. „Je to naša zodpovednosť, ale aj výzva pre budúcnosť, lebo sa zdá, že v dejinách sa opakujú obdobia, kedy je snaha riešiť veci veľmi radikálne, kedy je snaha vyzdvihovať niektoré skupiny alebo národy a, naopak, iným práva upierať,“ podčiarkla Kumanová.

„Dnes je obzvlášť dôležité pripomínať si udalosti, ktoré sa stali počas druhej svetovej vojny, pretože rasové a etnické neznášanlivosti sa opakujú a je potrebné hovoriť o tom, kam až môžu dospieť,“ zdôraznil riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

zväčšiť Rómsky holokaust pripomína v Pamätníku SNP v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Rómsky holokaust Rómsky holokaust pripomína v Pamätníku SNP v Banskej Bystrici táto tabuľa.

Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák adresoval Rómom jedno veľké Prepáčte. Za to, čo sa v našej krajine dialo počas fašistického Slovenského štátu a za to, že aj mnohí učitelia boli členmi Hlinkovej gardy a spolupodieľali sa tak na zverstvách, ktorým sa nevyhli ani Rómovia.

Pietny akt sa končil čítaním mien 150 rómskych obetí v druhej svetovej vojne. Kumanová vysvetľuje, že každý rok čítajú kvôli veľkému množstvu iné mená, tentoraz prečítala ombudsmanka Mária Patakyová mená obetí z Podpoľania, Valaskej Belej a zo Slatiny. Mená obetí vojny z radov rómskej menšiny roky zhromažďuje a dejinné udalosti odhaľuje historik z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied Arne Mann. V Banskej Bystrici Mann porozprával o osude Rómov zo Slatiny v okrese Levice.

Nemci najskôr Rómov zo Slatiny obvinili z krádeže potravín. Deň pred Vianocami v roku 1944 ich nahnali do jedného z domov. Ten najskôr zasypali guľkami a ručnými granátmi a potom zapálili. V dome zomrelo 56 ľudí. Boli medzi nimi i dievčatká vo veku sedem a osem mesiacov. Zavraždených pochovali v spoločnom masovom hrobe.

Pamätníky pripomínajúce rómsky holokaust sú na Slovensku ešte aj vo Vranove nad Topľou, v Nemeckej, Slatine, vo Zvolene, v Dubnici nad Váhom a Lutile. Spomienkové podujatia na masové vyvražďovanie Rómov a Sintov sa v týchto dňoch organizujú na viacerých miestach Slovenska. Napríklad v priestoroch Úradu Prešovského samosprávneho kraja otvorili výstavu Parraimos – rómsky holokaust a organizovali darovanie krvi od Rómov i Nerómov. Organizátori tým chceli odkázať, že krv má u všetkých ľudí tú istú farbu, bez ohľadu na ich farbu pleti alebo rasu.

Stránka o rómskom holokauste

Mapovanie prenasledovania Rómov a Sintov v krajinách strednej a východnej Európy, ich historický kontext, faktografické údaje i komplexný obraz o dianí počas 2. svetovej vojny sú súčasťou novej webovej stránky o rómskom holokauste romansintigeno­cide.eu. Slovenský variant rómskeho holokaustu sa rovnal neznesiteľným podmienkam v pracovných táboroch roztrúsených po celom Slovensku. Patria sem obce Očová, Most na Ostrove, Hanušovce nad Topľou a iné miesta na východnom Slovensku, Revúca, Jarabá i Ilava. V nich sa odohrávali aj masové popravy celých rodín.

SITA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rómsky holokaust