Pellegrini posiela Sakovú do Nemecka, podľa Čižnára by bola vhodnejšia účasť vyšetrovateľov

Pre kauzu únosu vietnamského podnikateľa rokovala koaličná rada. Premiér Pellegrini požiadal ministerku vnútra a policajného šéfa, aby prípad konzultovali osobne v Nemecku. Generálny prokurátor si však myslí, že vhodnejšia by bola účasť vyšetrovateľov. Na budúci týždeň zasadne niekoľko výborov a naplánované sú aj stretnutia najvyšších ústavných činiteľov a generálneho prokurátora. Ministerstvo vnútra trvá na tom, že kauza je výmysel a odmieta, že by sa slovenské orgány podieľali na únose Vietnamca. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák je ochotný ísť aj na detektor lži.

03.08.2018 09:10 , aktualizované: 15:05
Trinh Xuan Thanha Foto: ,
Vietnamsky funkcionár Trinh Xuan Thanh.
debata (434)

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), policajný prezident Milan Lučanský a zástupca Generálnej prokuratúry SR majú so svojimi nemeckými partnermi osobne prekonzultovať podozrenia v prípade únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha. Požiadal ich o to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer).

Premiér zároveň deklaroval, že jeho vláda poskytne v tomto prípade kompetentným orgánom maximálnu súčinnosť. Pellegrini zdôraznil nevyhnutnosť objasnenia otvorených otázok v prípade. „To je jediná cesta, ako zabrániť poškodzovaniu dobrého mena našej krajiny,“ dodal premiér.

Podľa Čižnára by mali prípad konzultovať vyšetrovatelia

Generálna prokuratúra (GP) Slovenskej republiky ako prvá avizovala pracovné stretnutie svojich zástupcov s príslušnými partnermi Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. V súvislosti s iniciatívou premiéra Petra Pellegriniho (Smer) to pripomína hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa jej slov v tejto záležitosti už aj podnikol prvé kroky.

Predajňová tlmočí tiež Čižnárove upozornenie, že ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru (PZ) nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní. „Preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány,“ poznamenáva Predajňová.

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár preto považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov,“ dodáva hovorkyňa GP.

Kaliňák chce na detektor lži

Exminister vnútra Robert Kaliňák hvoorí o bezprecedentnom útoku na ministerstvo vnútra i na neho osobne. „Článok o tom, že sme sa mali vedome podieľať na únose občana Vietnamu, je jedna veľká obludná lož. Som pripravený absolvovať aj test na detektore lži, lebo tu už zďaleka nejde len o moju osobu, ale hlavne o dobré meno Slovenska v zahraničí,“ uviedol Kaliňák na sociálnej sieti.

Kiska sa stretne s Pellegrinim

O vyšetrovaní prípadu únosu vietnamského podnikateľa, do ktorého mali byť podľa medializovaných informácií zapletené aj slovenské orgány, chce v pondelok (6.8.) hovoriť prezident Andrej Kiska s predsedom vlády Pellegrinim.

„Ľudia majú nárok dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov. Ak tomu niekto bráni, je potrebné prijať personálne opatrenia a odstrániť všetky prekážky poctivému vyšetrovaniu podozrení z účasti na medzinárodnom únose. Nesmieme nikomu dovoliť, aby vrátil Slovensko späť do mečiarizmu, do čias, keď štátne orgány unášali ľudí a potom zločin kryli,“ uviedol Kiska.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Andreja Danka a predsedu vlády Petra Pellegriniho o pracovné stretnutie na pôde Generálnej prokuratúry SR, ktoré bude v pondelok 6. augusta. Účasť potvrdili všetci oslovení ústavní činitelia.

Zasadne výbor pre obranu a bezpečnosť

O prípade bude hovoriť ministerka vnútra hovoriť aj na mimoriadnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý na štvrtok 9. augusta zvolal jeho predseda Anton Hrnko (SNS). „Požiadal som ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby čo najobšírnejšie vysvetlila predmetnú kauzu, lebo dobré meno nášho štátu nemôže byť poškodzované nikým,“ napísal Hrnko na sociálnu sieť.

Únosom sa bude zaoberať aj výbor na kontrolu činnosti SIS

Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) ako predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zvolal na piatok 10. augusta o 10:00 jeho mimoriadne zasadnutie. Členovia výboru sa majú zaoberať kauzou údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym leteckým špeciálom.

Ako povedal Grendel, domáce tajné služby musia mať činnosť zahraničných pod kontrolou, v opačnom prípade musí byť patrične vyvodená osobná zodpovednosť. Ak sa tak nestane, vynárajú sa podľa Grendela podozrenia, že tajné služby napomáhali Ministerstvu vnútra SR pri tejto operácii. Opozičný poslanec doplnil, že jedinou možnosťou v tejto situácii sú predčasné parlamentné voľby.

„Aktivity cudzích tajných služieb na našom území musí mať SIS pod kontrolou. Ak nemá, musí vyvodiť dôsledky vo vlastných radoch. V opačnom prípade bude podozrivá, že napomáha ministerstvu vnútra kryť tento zločin,“ uzavrel poslanec Národnej rady SR.

Rezort vnútra hovorí o sci-fi

Hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov však v stanovisku označil článok Denníka N, kde boli publikované vyjadrenia policajtov za nezmysel a čisté sci-fi. „Rezort vnútra nevie posúdiť či autorka článku úmyselne klame a zavádza verejnosť, alebo bola iba zneužitá inou osobou na publikovanie nezmyslov. MV SR odmieta špekulovať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva. Podľa Lazarova napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého, ako to popisuje článok. Tvrdí, že veta „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ ani žiadna podobná nikdy nezaznela.

Slovenské orgány sa podľa Lazarova úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. „O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej,“ dodal.

Policajtom sa zdala situácia zvláštna

Boli zverejnené výpovede policajtov, ktorí prehovorili o únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Zhodujú sa so závermi nemeckej prokuratúry, ktorá prípad vyšetruje. Podľa policajtov je na prípade únosu, ktorý sa stal koncom júla 2017, viacero vecí zvláštnych. Hovorili napríklad o tom, že z Úradu na ochranu ústavných činiteľov volali vodičom, či sú ochotní ísť na druhý deň v stredu 26. júla 2017 do práce, keďže na Slovensko príde mimoriadna vietnamská delegácia. „Viacerí ochrankári sú prekvapení, delegácie sa plánujú niekoľko týždňov dopredu, nie zo dňa na deň.“

434 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca