Gajdoš o Slovenských brancoch: Predstavujú hrozbu, vojaci v ich radoch mi prekážajú

Profesionálni vojaci, ktorí spolupracujú s organizáciou Slovenskí branci, v armáde skončia. Oznámil to minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý odmieta ďalej tolerovať zneužívanie skúseností, ktoré vojaci získali v štátnej službe. Avizuje preto aj zmenu zákonov. Gajdoš informoval o tom, že jeho rezort prijme všetky možné legislatívne opatrenia, aby zabránil profesionálnym vojakom spolupracovať so Slovenskými brancami a podobnými skupinami.

03.08.2018 10:50 , aktualizované: 16:55
Zmeko, Gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš (vľavo) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko počas tlačovej konferencie
debata (106)

„Prekáža mi, že sa na týchto aktivitách aktívne podieľajú aj profesionálni vojaci, ktorí v rámci výkonu štátnej služby nadobudli rôzne vojenské spôsobilosti a vedomosti, a tie následne odovzdávajú ďalším civilným osobám v tomto zoskupení,“ podčiarkol Gajdoš. „V prípade potreby prijmeme aj účinné personálne opatrenia, vrátane prepustenia profesionálnych vojakov participujúcich na takýchto aktivitách zo služobného pomeru. Naše odborné tímy už pracujú na zmene legislatívy v príslušných zákonoch,“ povedal minister. Oznámil tiež, že odstúpil niektoré spravodajské informácie, ktoré sa týkajú pôsobnosti rezortu vnútra, jeho šéfke Denise Sakovej (Smer). Koľko profesionálnych vojakov spolupracuje s brancami, minister nepovedal. Podľa neho ich je „niekoľko“.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko priblížil, že opatrenia sa budú týkať personálnej práce, dodržiavania etického kódexu a povinností profesionálneho vojaka aj zákona o ochrane utajovaných skutočností. „Je preto mimoriadne dôležité, aby si každý profesionálny vojak uvedomil, že zjavné alebo aj skryté podporovanie týchto aktivít môže mať veľmi vážne spoločenské, ale aj osobné následky pre neho samotného,“ uviedol Zmeko.

„Vítam rázne kroky ministra obrany smerujúce k zabráneniu snahy o vytváranie paralelných ozbrojených zložiek, o ktorých vzniku, existencii a zámere nikto nič nevie. Minister obrany Peter Gajdoš má moju plnú podporu. Na Slovensku nemôžeme tolerovať takéto aktivity. V tomto kontexte podporujem aj prípadné návrhy na zmenu legislatívy," reagoval premiér Peter Pellegrini (Smer).

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

Gajdoš minulý týždeň podal podnet na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala činnosť Slovenských brancov a zistila, či neporušujú zákony. Prekáža mu, že skupina militarizuje spoločnosť, spochybňuje armádu a bez jasného cieľa sa vydáva za akúsi alternatívu armády. Slovenskí branci sa dostali do hľadáčika kompetentných orgánov po tom, čo sa prevalilo, že v obci Dolná Krupá pri Trnave vznikla pobočka ruského motorkárskeho gangu Noční vlci, ktorej areál pripomína súkromné vojenské cvičisko. Pozemok ukrýva vojenskú techniku, s ktorou trénovali aj Slovenskí branci. Skupina sa v minulosti zúčastňovala aj na branných cvičeniach na školách, jeden z prípadov sa odohral minulý rok na základnej škole v Nitre. Vecou sa zaoberalo ministerstvo školstva, vtedajší šéf rezortu Peter Plavčan (nom. SNS) vyzval školy, aby s brancami nespolupracovali.

Analytik upozorňuje na extrémizmus

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď súhlasí, že vojaci, ktorí podporujú brancov, nemajú v armáde čo hľadať. „Už pred niekoľkými rokmi boli informácie o tom, že viacerí príslušníci ozbrojených síl majú blízko k Slovenským brancom. Je smutným faktom, že medzi niektorými profesionálnymi vojakmi je viditeľný extrémizmus a hľadajú rôzne alternatívne formy, ako sa angažovať v skupinách, ktoré s nimi tieto názory zdieľajú,“ upozorňuje Naď, ktorý podporuje návrh ministra sprísniť zákony. Podľa neho v nich treba explicitne napísať, že hlásenie sa k rôznym paravojenským skupinám musí byť automaticky dôvodom na prerušenie alebo ukončenie štátnozamestna­neckého vzťahu.

„Nie je tajomstvom, že Slovenských brancov dlhodobo monitoruje nielen SIS a Vojenské spravodajstvo pre extrémistické názory a prejavy, ale aj samotné ministerstvo vnútra ich dalo na extrémistický zoznam,“ pripomenul analytik.

Branci na športovom dni

Táto polovojenská organizácia sa snaží preniknúť na rôzne podujatia v regiónoch. Príkladom je športový deň v obci Lovinobaňa (okr. Lučenec), ktorý sa konal 14. júla. Na akcii spolu s hasičmi, psičkármi či lukostrelcami sa predstavili Slovenskí branci. Strieľali zo vzduchovky, predvádzali ukážky sebaobrany, hodu granátom a prvej pomoci. Banskobystrická župa stopla obci 900-eurovú dotáciu za to, že si podujatie neustriehla.

Pätica poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) – Attila Agócs, Pavol Baculík, Pavel Greksa, Branislav Hámorník a Juraj Pelč, všetci z okresu Lučenec, zverejnili list, v ktorom sa od účasti brancov v Livinobani dištancovali. Samospráva totiž žiadala dotáciu na toto podujatie z poslaneckého dotačného systému BBSK.

„Vo svojej žiadosti obec opisovala podujatie ako rodinný športový deň zameraný na športové aktivity, súťaže a tvorivé dielne. Pri rozhodovaní o poskytnutí dotácie sme preto neočakávali, že niektorí z účastníkov zneužijú podujatie na šírenie nebezpečnej propagandy,“ zdôraznili poslanci a zároveň vyzvali župana Jána Luntera, aby k podpísaniu dotačnej zmluvy medzi župou a obcou nedošlo.

Starosta Lovinobane Marian Lenhard je presvedčený, že tým, že sa na podujatí ukázali Slovenskí branci, sa neurobilo ani nesledovalo nič zlé. „Neriešila sa tam žiadna politika ani nič podobné. Slovenskí branci zastrieľali zo vzduchovky a odišli preč. Keby sa krátko po tom neobjavila kauza Nočných vlkov a minister obrany nedával v tejto veci podnet na prokuratúru, nikto si ich prítomnosť u nás ani nevšimne,“ reagoval na obvinenia Lenhard.

Župan Ján Lunter sa rozhodol žiadosti poslancov vyhovieť a dotáciu pre Lovinobaňu nepodpísať. Obec mala dotáciu vo výške 900 eur dostať spätne, akciu vopred zabezpečovala z vlastných zdrojov.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí branci #Peter Gajdoš