V Bratislave a v Košiciach prišlo vyjadriť podporu SAV približne 600 vedcov

Okrem vyčítavého tónu voči ministerstvu školstva iniciatíva Veda chce žiť vyzýva vedcov Slovenskej akadémie vied, aby držali spolu. Podľa bývalého predseda by si táto inštitúcia mala nastaviť zrkadlo.

03.08.2018 11:25 , aktualizované: 17:30
protest sav, Foto: ,
Účastníci protestu s transparentmi počas zhromaždenia v areáli SAV v Bratislave.
debata (70)

Proces transformácie vedeckých organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV) na formu verejných výskumných inštitúcií nie je definitívne ukončený. Vedci na piatkovom protestnom zhromaždení v priestoroch akadémie opakovane vyzvali ministerstvo, aby urýchlene vykonalo zápis do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI). Zhromaždenie v areáli akadémie na bratislavskej Patrónke zvolala iniciatíva Veda chce žiť. Jej hovorca Imrich Barák sa obáva, že existujú dva scenáre ďalšej existencie akadémie: pesimistický a optimistický.

„Zdá sa, že ideme tým horším smerom – i keď sme sa stali od 1. júla verejnovýskumnými inštitúciami, ministerstvo školstva nás odmieta zapísať do registra,“ vysvetlil Barák. Obáva sa, že situácia môže vyústiť k návratu na rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré však môžu zaniknúť. Neskôr by sa museli založiť nové VVI podľa komplikovaného administratívneho procesu. Vedci tvrdia, že situácia už teraz paralyzuje ich vedeckú prácu. „Málokto si vie predstaviť problémy, ak by sme išli týmto scenárom ďalej. Ak je chybný zákon, tak za to určite nemôžu vedci a ostatní zamestnanci akadémie,“ dodal molekulárny biológ Barák.

Pre naplnenie optimistického scenára vedci opakovane vyzývajú ministerstvo školstva, aby bezodkladne zapísalo do registra VVI všetky inštitúcie SAV, ako to zákon predpokladal.

Predseda SAV Pavol Šajgalík je presvedčený, že neexistuje jediná prekážka, ktorá bráni ministerstvu školstva zapísať ústavy SAV do registra VVI. „Urobili sme všetko v normálnom režime, 30. marca sme všetko odovzdali a nevideli sme jediný dôvod, prečo by sme mali ešte niečo poslať," dodal Šajgalík. Súčasný stav vníma ako vytváranie problémov a domnieva sa, že sa môžu zväčšovať. „SAV okrem destabilizácie utrpela aj na svojom kredite,“ obáva sa predseda SAV.

Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest sav, sajgalik Predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík

Iný názor má však Jaromír Pastorek. V rokoch 2009 a 2014 bol predsedom SAV a podieľal sa na naštartovaní procesu transformácie akadémie na verejnovýskumné inštitúcie. Dnes je vedúcim vedeckým pracovníkom Biomedicínskeho centra SAV. „Transformácia SAV na verejné výskumné inštitúcie je proces dlhodobý a dnes sme mali byť podstatne ďalej. Zápis do registra VVI je z môjho pohľadu administratívna záležitosť a nevyžaduje si vypracovanie takých koncepčných materiálov, ako sa vyžadujú napríklad pri akreditácii verejných univerzít,“ vysvetlil Pastorek.

Je sklamaný, že taká významná vedecká ustanovizeň, ako je Akadémia vied, nevedela zvládnuť prípravu na pomerne jednoduchú registráciu. „Najvyššie orgány SAV, teda Snem SAV a Predsedníctvo SAV, boli predsa od začiatku pri kreovaní a presadzovaní zákona o VVI a vedeli, čo zákon ukladá a čo od nich ministerstvo školstva požaduje. Vedeli, že zápis do registra vykonáva ministerstvo a podklady k registrácii dodáva zakladateľ, teda Predsedníctvo SAV,“ pokračoval. Za obete považuje vedeckých pracovníkov a štatutárov jednotlivých ústavov. „Preto by sa čelní predstavitelia mali stiahnuť z médií a verejných zhromaždení a sadnúť si za rokovací stôl a spraviť všetko pre to, aby mohol byť proces transformácie zavŕšený,“ adresoval Pastorek súčasnému vedeniu akadémie.

Iniciatíva Veda chce žiť odkazuje, že ak nebudú vedecké organizácie zapísané do 8. augusta, zorganizuje ďalšie protestné zhromaždenie, už za bránami SAV.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #ministerstvo školstva #SAV #Pavol Šajgalík