Opozícia navrhuje väzobné stíhanie Kaliňáka a demisiu vlády, koalícia je zdržanlivá

Najsilnejšie opozičné strany SaS a OĽaNO navrhujú väzobné stíhanie poslanca NR SR a exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a šéfa protokolu tohto rezortu Radovana Čuláka. Liberáli a Obyčajní zároveň žiadajú demisiu celej vlády Petra Pellegriniho (Smer). Uviedli to v reakcii na údajné zapojenie Slovenska do únosu vietnamského podnikateľa s tým, že ak bude Kaliňák počas vyšetrovania na slobode, môže ovplyvňovať svedkov.

03.08.2018 13:28 , aktualizované: 16:25
tk, opozicia, Remisova, Galko, Sulik, Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (123)

Opozícia žiada, aby boli vypočutí policajti zainteresovaní do prípadu a bola im pridelená zvýšená ochrana. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej je neprijateľné, že vláda sa mala podieľať na únose a nechala sa zneužiť tajnou službou rozvojovej krajiny. „Ak dovolíme, aby sa takto zneužívali štátne orgány, sme opäť v mečiarizme. Zneužitie vládneho hotela a vládneho lietadla na operácie cudzej tajnej služby hrubo porušujú suverenitu Slovenska,“ myslí si.

Podľa jej slov Kaliňák a všetci, ktorí únos kryli, mohli spáchať viacero trestných činov. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite vytvoriť vyšetrovací tím a začať konať. Ak bude pasívny ako doteraz, svojou nečinnosťou tieto skutky kryje. Čižnár musí konať okamžite, ak existujú podozrenia. A nie až potom, ako na niečo upozornia médiá či opozícia. To, že to doteraz odmietli vyšetrovať, je obrovským zlyhaním,“ odkázala.

Remišová je presvedčená, že okrem Smeru zlyhala aj koaličná SNS. Šéf SIS Anton Šafárik je totiž nominantom národniarov. „Načo nám je taká SIS, keď pod jej nosom si robí operáciu tajná služba inej krajiny? Ak o tom SIS vedela a neinformovala, pomáhala kryť tieto závažné trestné činy. Ak to nevedela, treba okamžite odvolať jej vedenie,“ vyhlásila opozičná poslankyňa.

Je preto presvedčená, že za ohrozenie bezpečnosti a suverenity SR by mal premiér spoločne s celou vládou podať demisiu. „Stratili právo ďalej vládnuť. Vyzerá to tak, že Pellegrini zavádzal spojencov z Nemecka a vlastných občanov. Vláda robí neodpustiteľnú hanbu Slovensku, poškodzuje jeho dobré meno,“ dodala.

Predseda SaS Richard Sulík sa domnieva, že z Kaliňáka sa vykľul najhorší minister vnútra v histórii Slovenska. „A to kvôli jeho nebezpečnosti. Neštíti sa naozaj ničoho. Ak sa tieto podozrenia potvrdia, použil štát na to, aby robil láskavosti svojim kamošom,“ uzavrel.

Ide o vážnu vec, uviedol Glváč

Ak sa potvrdia medializované informácie o priebehu únosu vietnamského podnikateľa, ide o viac než vážnu vec. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer) s tým, že najskôr sa musí preukázať hodnovernosť zverejnených tvrdení.

„V tomto okamihu nevieme, či mená a osoby, ktoré médiá uvádzajú ako policajtov, skutočne existujú. Ale vzhľadom na svoje indície a informácie mám na vec dlhodobo svoj názor. Najskôr sa však musí preukázať hodnovernosť medializovanej výpovede. Počkám si na zverejnenie stanovísk kompetentných,“ avizuje Glváč.

Podľa jeho slov tak, ako potrebujeme vedieť, čo sa dialo na Slovensku, rovnako dôležité sú odpovede nemeckej strany, prečo nezdieľali informáciu o únose v schengenskom informačnom systéme, čím by sa celej tejto kauze dalo predísť. „Musíme preto vedieť nielen čo sa dialo u nás, ale či nezlyhali nemecké orgány. Ukazovať prstom na Slovenskú republiku by potom bolo neférové,“ myslí si.

V každom prípade kauzu označuje za citlivú záležitosť. „O to viac by mali byť všetky zúčastnené strany striedme a presné vo vyjadreniach. Platí to aj o médiách, ktoré by mali používať presnú terminológiu. O únose ako právnik viem, že oň nemôže ísť, pretože únos dospelého človeka náš trestný zákon nepozná,“ dodal.

Most-Híd požaduje preverenie všetkých zverejnených skutočností

Kritický postoj k medializovaným informáciám zatiaľ zaujal koaličný Most-Híd. Žiada okamžité uskutočnenie takých právnych úkonov, vrátane zriadenia špeciálnej vyšetrovacej komisie, ktoré preveria všetky zverejnené skutočnosti týkajúce sa únosu vietnamského občana z Nemecka.

Ako uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár, strana požaduje vyvodenie okamžitej osobnej zodpovednosti, teda postavenia mimo služby riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčiroviča do ukončenia vyšetrovania. Most-Híd tiež žiada poskytnutie zákonnej ochrany všetkým príslušníkom polície, ktorí poskytnú informácie vyšetrovateľom. Most-Híd zároveň navrhol zvolanie Branno-bezpečnostného výboru NR SR a Výboru na kontrolu SIS s predvolaním kompetentných predstaviteľov polície, SIS a ministerstva vnútra v čase údajného skutku aj dnes.

Podľa Hrnka kauza škodí Slovensku

Predseda brannobezpečnos­tného výboru Anton Hrnko (SNS) uviedol, že to, čo sa v poslednej dobe deje okolo údajného prevozu uneseného Vietnamca letkou ministerstva vnútra, je nedôstojné a mimoriadne škodí dobrému menu našej vlasti, Slovenskej republiky.

„Ako vždy v jednoznačných veciach môže byť pravda len jedna. Buď majú pravdu tí, čo tvrdia, že letka bola zneužitá, alebo má pravdu strana druhá. V tomto prípade by nemalo platiť to matovičovské, ja ťa oblejem hnojovkou a ty sa čistí sám. V tomto musí jedna strana dostať to, čo jej patrí,“ uviedol.

KDH hovorí o medzinárodnej hanbe

Kauza únosu vietnamského podnikateľa s použitím slovenského vládneho špeciálu je už v tomto štádiu podľa zástupcov KDH medzinárodná hanba.

Kresťanskí demokrati preto žiadajú predčasné voľby, ktoré považujú za jedinú možnosť, ako svetu ukázať, že Slovensko nie je mafiánsky štát. Na piatkovom tlačovom brífingu to povedali predseda KDH Alojz Hlina a europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Hlina zároveň odporučil, aby sa pozornosť zamerala na koaličnú SNS, a aby Národná rada (NR) SR odobrala poslanecký mandát bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer).

„Je to škandál, ktorý vracia Slovensko do minulosti a robí z neho čiernu dieru Európy,“ povedal o únose vietnamského občana Štefanec. Podľa neho ide už o tretiu udalosť, ktorou si Slovensko tento rok v EÚ spravilo hanbu. Prvou bola vražda novinára a jeho snúbenice, druhou bitie malých farmárov. Na zamyslenie je tiež podľa neho to, že slovenská vláda viac verí ubezpečeniam komunistických predstaviteľov Vietnamu než nemeckým vyšetrovateľom.

Zodpovednosť by mal podľa kresťanských demokratov niesť aj bývalý minister vnútra. „Ak by sme boli normálna krajina, tak by Robert Kaliňák mal teraz povedať, nech sa páči, som pripravený vzdať sa svojho poslaneckého mandátu a pripravený čeliť vyšetrovaniu,“ myslí si Hlina. To je podľa neho nereálne, privítal by však, ak by o odobratí Kaliňákovho mandátu hlasovala NR SR.

Podľa Hlinu sa tiež treba zamerať na to, prečo Vietnamci pri únose požiadali o pomoc práve Slovensko. „Nikdy by sem Vietnamci neprišli bez toho, aby to bolo dohodnuté,“ hovorí Hlina na základe svojich skúseností s ázijskými kultúrami. „Všetko nasvedčuje tomu, že obchodný spor súkromných, štátnych a pološtátnych firiem na trase Slovensko-Vietnam sa vyriešil tak, že do toho vstúpil štát. Nie však investičnou pomocou, ale kuriérskymi službami,“ konštatoval.

„Pýtal by som sa, kto sa ako angažoval vo Vietname,“ odporúčal Hlina. Pripomenul, že unesený Trinh Xuan Thanh šéfoval firme PetroVietnam Construction, dcérskej spoločnosti štátnej ropnej firmy. Zásadne to podľa neho súvisí so SNS a jej blízkymi ľuďmi. „To je otázka na nich, prečo držia takéhoto bobríka mlčania,“ poznamenal.

Za slušné Slovensko: Fico a Kaliňák sú riziko

Za posledné mesiace sa čoraz viac ukazuje, že mafia, korupcia a totalita nikdy nemala k Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi bližšie. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení iniciatívy Za slušné Slovensko v súvislosti s medializovanou kauzou únosu, obaja menovaní sú pre Slovensko skutočné bezpečnostné a reputačné riziko.

„Dúfame, že páni Béla Bugár a Andrej Danko si to už naplno uvedomili. Sú súčasťou vlády, v ktorej je strana, ktorá používa rovnaké metódy ako Mečiar,“ konštatuje iniciatíva. Únos vietnamského občana cez územie SR vrhá podľa iniciatívy tieň práve 90-tych rokov, ked mečiarovský režim unášal a vraždil. „Od marca spoločne voláme po slušnej a spravodlivej krajine, takéto veci do nej však nepatria,“ zdôrazňuje iniciatíva.

Iniciatíva požaduje, aby orgány činné v trestnom konaní začali okamžite konať. „Aby jasne ukázali slovenskej verejnosti, že konečne nastáva doba, keď spravodlivosť platí pre všetkých. Vrátane bývalého ministra vnútra, či expremiéra,“ uvádza. V prípade, že v krátkom čase zástupcovia iniciatívy podľa vlastných slov neuvidia konkrétne a razantné kroky, budú opätovne organizovať zhromaždenia. „Nevzdávame boj o slušné Slovensko. Spoločne sme sa naučili, že demokracia neznamená, že budeme čakať do ďalších volieb so založenými rukami,“ uzatvára vyhlásenie.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca