Robotníci sa vracali z práce v Rakúsku, traja zomreli pri nehode

Akoby išlo o rovnaký scenár. Vlani v októbri zahynuli pri nehode opatrovateľky, ktoré sa vracali z Rakúska. A teraz pri ďalšej nehode zahynuli robotníci, ktorí sa vracali z práce u našich susedov. O život prišli traja ľudia, šiesti skončili v nemocnici s ťažkými poraneniami.

03.08.2018 14:00 , aktualizované: 16:45
Tragická dopravná nehoda, Prešov Foto: ,
Polícia objasňuje okolnosti tragickej nehody, ktorá sa stala dnes v obci Lada v Prešovskom okrese.
debata (2)

K nehode došlo v piatok asi o pol piatej ráno. V dodávke Fiat Ducato sedeli okrem 28-ročného vodiča Stanislava z Vyšného Žipkova v okrese Vranov nad Topľou ôsmi muži, ktorí sa vracali z práce v Rakúsku. Precestovali takmer celú noc a do cieľa im chýbalo len okolo dvadsať kilometrov.

„Vodič dodávky z neznámych príčin prešiel do protismeru, kde sa zrazil s protiidúcim nákladným autom značky Iveco Daily, ktorého vodičom bol 26-ročný Dávid zo Želmanoviec. Dávid bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Utrpel viacero zranení a vo vozidle bol sám,“ informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Príčinu nehody polícia vyšetruje, jednou z možností je aj mikrospánok vodiča dodávky. Ten utrpel pri nehode zranenia nezlučiteľné so životom a okrem neho na mieste zomreli aj ďalší dvaja ľudia – 40-ročný muž z obce Skrabské a 45-ročný muž z Vranova nad Topľou.

Tragédia sa stala len asi sto metrov pred obcou Lada. Jej starosta Milan Hudák hovorí, že cesta prvej triedy, na ktorej k nešťastiu došlo, je veľmi frekventovaná. „Ide o úsek medzi Nemcovcami a Ladou, kde jazdí aj veľa kamiónov a na ceste je kvôli tomu povytláčaný asfalt a vyjazdené koľaje. Je to cesta, na ktorej dochádza často k dopravným nehodám,“ vysvetlil Hudák. Alena Krčová z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby dodala, že na mieste nehody bolo aj viacero zranených. „Šiesti utrpeli stredne ťažké a ťažké zranenia, najmä viacnásobné poranenia celého tela a dolných končatín. Jedna osoba sa zranila ľahšie. Na mieste pomáhalo šesť ambulancií záchrannej zdravotnej služby,“ informovala Krčová.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej hospitalizovali celkom päť účastníkov spomínanej nehody. „Jeden z nich je vo veľmi vážnom stave hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, štyria majú vnútrobrušné zranenia a prevažne poranenia skeletu a ležia na oddelení intenzívnej medicíny.“ Cenková zdôraznila, že všetci boli v ohrození života.

K havárii vozidla, ktoré prevážalo ľudí z práce v zahraničí, došlo aj vlani v októbri. Medzi Hornými Vestenicami a Nitrianskymi Sušanmi neďaleko Prievidze sa vtedy zrazil mikrobus Opel Vivaro s nákladným autom Man. Nehoda bola fatálna, okrem vodiča pri nej zahynulo aj sedem opatrovateliek, ktoré sa vracali z Rakúska.

Podľa Eleny Antalovej, hovorkyne krajského policajného riaditeľstva v Trenčíne, 54-ročný šofér mikrobusu zrejme z dôvodu nedostatočného venovania sa vedeniu vozidla prešiel do protismeru a čelne sa zrazil s nákladným autom s návesom. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z Prievidze trestné stíhanie prečinu všeobecného ohrozenia zastavil z dôvodu neprípustnosti, trestné stíhanie totiž nie je prípustné proti tomu, kto zomrel,“ vysvetlila Antalová.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #tragická dopravná nehoda