Andor Šándor k únosu Vietnamca: Kladiem si otázku, kto by z toho čo mal

Z únosu Vietnamca cez tri krajiny najviac vytŕča Slovensko. Dôvodom podľa českého experta na terorizmus Andora Šándora je informácia, že naším vládnym špeciálom mal vietnamský podnikateľ opustiť schengenský priestor.

03.08.2018 18:00
debata (112)
Odborník na boj proti terorizmu Andor Šándor.

Prečo je v centre diania Slovensko? Únos podnikateľa sa podľa zatiaľ dostupných informácií mal udiať cez tri štáty.

Previesť niekoho dodávkou v rámci Schengenu z Berlína do Prahy či z Prahy do Bratislavy je podstatne jednoduchšie ako lietadlom mimo tento priestor. Ťažko je Čechov viniť, že na únos neprišli, a to teraz nehovorím preto, že ich chcem obraňovať. Akú úlohu tam zohralo zlyhanie Nemcov, neviem povedať. Snaha exministra Roberta Kaliňáka vyviniť slovenské štátne orgány z celého prípadu tým, že sa krajina nepodieľala na únose vedome, poukazuje na istú grotesknosť a pitoresknosť.

Slovensko teda vytŕča z prípadu preto, že ide o lietadlo, ktoré je ľahšie skontrolovateľné a že práve ním došlo k opusteniu Schengenu?

Presne. Nie je možné niekoho len tak vziať na palubu lietadla, aj keď je to špeciál. Stroj a jeho posádka idú cez letisko a colníkov.

Bolo by možné takto zneužiť lietadlo, aby nikto z kompetentných o tom nevedel?

To vylučujem. Viete, ako vyzerá kontrola ľudí, ktorí nastupujú na palubu. Tak isto to prebieha aj pri vládnych špeciáloch. Nie je možné, aby do lietadla nastúpil niekto bez kontroly. Stroj tiež odlieta z jedného letiska a smeruje na druhé, ktorého súčasťou je rovnako oddelenie colníkov, je tam pasová kontrola. To, že letí ministerské lietadlo, ešte neznamená, že posádka nemusí byť kontrolovaná, že neprejdú bezpečnostným rámom. Neviem si predstaviť, že by sa niekto bez absolútneho vedomia kompetentných dostal na palubu. Ak sa to stane, ide o zásadné zlyhanie pasovej a colnej kontroly. Pokiaľ k tomu dôjde s vedomím štátnych orgánov, je to naozaj zlé, pretože to posúva krajinu do niečoho, čomu sa hovorí štátom sponzorovaný zločin. To si myslím, že by sa naozaj nemalo diať. Kladiem si však otázku, prečo? Kvôli čomu by niekto takto riskoval, že nechá vyviezť cudzieho občana?

Prečo Nemci nepožiadali slovenskú políciu o spoluprácu alebo neoslovili našu Generálnu prokuratúru, aby vyšetrovanie prebehlo aj u nás?

Nemci pravdepodobne len potrebovali istotu, či údaje, ktoré priniesli nemecké médiá, zodpovedajú skutočným zisteniam. Otázka je teraz, či to bolo úmyselné, že sa to dostalo do médií, alebo to len uniklo. Taktiež na diplomatickej úrovni a mimo vedomia verejnosti sa situácia mohla riešiť skôr. Keď zašpekulujem, mohlo sa stať, že nemecká strana sa nemohla dohodnúť so Slovenskom, tak pustila informácie do médií. Pritom rátali s tým, že sa toho chytia slovenské médiá a tie to potom dokážu posunúť. Ak jedna strana nespolupracuje, tá druhá asi nemá veľa možností, ako to riešiť.

Je možné, že únos prebehol v spolupráci nemeckých, českých a slovenských tajných služieb?

To sa mi zdá veľmi komplikované, dá sa to urobiť aj elegantnejším spôsobom. Nezdá sa mi to pravdepodobné.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca