Fico pri kauze únosu hovorí o útoku na vládu, koalíciu a osobitne Smer

Podobne ako v prípade CT, ktoré nikto nekúpil, podobne ako v prípade politického zneužitia vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky, o ktorej nič nevieme, prichádza ďalší pokus útoku na vládu, koalíciu a osobitne na Smer. Na sociálnej sieti to vyhlásil šéf Smeru Robert Fico v reakcii na informácie o zapojení Slovenska do únosu vietnamského podnikateľa.

03.08.2018 17:58
debata (347)

„Ešte ani neuschol atrament na ničím nepodloženom článku o únose a už sa umelo vyvoláva ďalšia vlna proti vláde a Smeru-SD. Sorosove deti hovoria o protivládnych protestoch, opozícia a prezident Andrej Kiska chrlia jedno obvinenie za druhým a kriminalizujú. Takýto priebeh mali všetky protivládne protesty,“ povedal Fico s tým, že na druhej strane sú rad za radom vyvracané tvrdenia z článku o participácii štátnych orgánov na únose Vietnamca.

Podľa jeho slov platí, že protivládny tretí sektor, ktorý robí politiku, opozícia a prezident Kiska sa boja normálnych demokratických parlamentných volieb, lebo ich nevedia vyhrať. „Preto sa všemožne, bez demokratických volieb, snažia povaliť vládu a dostať sa k moci. Myslím si, že aj tento prípad dopadne rovnako, ako to bolo v prípade CT či v prípade politického zneužitia vraždy novinára a jeho priateľky,“ dodal Fico.

Ako mal únos podľa nemeckých médií prebiehať

  • Vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh požiadal v Nemecku o azyl, z ktorého ho 23. júla uniesli.
  • Za bieleho dňa ho únoscovia v Berlíne naložili do dodávky s pražskou poznávacou značkou a odviezli na vietnamskú ambasádu.
  • Dodávkou ho o dva dni následne previezli cez Česko do našej krajiny, kde sa v tom čase ohlásila na návštevu vietnamská vládna delegácia. Tú v Prahe 26. júla vyzdvihol slovenský vládny špeciál.
  • Po stretnutí slovenskej a vietnamskej delegácie v hoteli Bôrik sa do vládnej kolóny mala zaradiť cudzia česká dodávka, v ktorá mala prevážať uneseného podnikateľa.
  • Naším špeciálom odletela vietnamská delegácia do Moskvy. Na palube mal byť aj unesený Vietnamec.
  • Zábery podnikateľa, ktorý je obvinený zo sprenevery, priniesla o pár dní vietnamská televízia. Ten sa v posledný júlový deň vzdal vietnamskej polícii a bol odsúdený na doživotie.
  • Nemecko krátko po únose vyhlásilo, že za tým stojí vietnamská tajná služba. Požiadalo preto vietnamského veľvyslanca v Nemecku, aby do 48 hodín opustil krajinu.
  • V apríli Nemci obvinili z únosu aj Slovensko. Tvrdili, že krajina Vietnamcom zapožičala vládny špeciál aj s cieľom prevozu podnikateľa.

Tvrdenia ministerstva vnútra na opis únosu v médiách

  • Nie je pravda, že vietnamskí predstavitelia prišli za veliteľom kolóny Jánom H. a požiadali ho, aby do kolóny zaradil ešte jednu dodávku, v ktorej mal byť unesený Vietnamec.
  • Nevieme nič o tom, že by príslušníci vietnamskej tajnej služby mali nastupovať do nejakej dodávky s osobou menom Thanh a dokonca ho pridržiavať, aby nespadol.
  • Nebolo pristavené ďalšie vozidlo do kolóny, ani šéf protokolu neorganizoval prekladanie dobitého a zdrogovaného človeka do policajného auta, tak ako takýto človek nebol ani na palube nášho lietadla.
  • Samotnú kolónu tvorili len vozidlá ministerstva vnútra a sprievodné vozidlá s označením polícia.
Zdroj: ministerstvo vnútra

Trinh Xuan Thanh

Trinh Xuan Thanh (51) stál v minulosti na čele dcérskej spoločnosti štátneho ropného podniku PetroVietnam a zastával tiež vysoké funkcie v komunistickej strane. Po protikorupčných opatreniach z krajiny utiekol do Nemecka, kde požiadal o azyl. Pre podozrenie, že spoločnosti spôsobil stratu zhruba 137 miliónov eur, bol na neho vydaný zatykač a Vietnam požadoval jeho vydanie. Predtým, ako bolo o jeho azylovom konaní rozhodnuté, zmizol aj spolu s priateľkou a o niekoľko dní sa obaja objavili vo Vietname. Tamojšej polícii sa vlani 31. júla údajne sám vzdal. Za korupciu a zlé hospodárenie bol odsúdený na dva doživotné tresty. Nemecko následne vyhlásilo, že ho uniesli vietnamské tajné služby a požiadalo vietnamského veľvyslanca, aby do 48 hodín opustil krajinu.

347 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza únosu Vietnamca