Kauza Vietnamec je témou týždňa

Politickú scénu čaká horúci týždeň. Traja najvyšší ústavní činitelia, generálny prokurátor aj dva parlamentné výbory sa budú zaoberať kauzou uneseného vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Na jeho únose sa mala podľa nemeckých médií podieľať slovenská strana.

05.08.2018 20:21 , aktualizované: 06.08.2018 13:20
debata (389)

Maratón rozhovorov sa začal v pondelok o 13.00. Prezident Andrej Kiska sa stretol s premiérom Petrom Pellegrinim. Po ich stretnutí sa očakáva vyhlásenie oboch činiteľov.

O 15.00 maratón pokračuje stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov u generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten sa chce s prezidentom Kiskom, šéfom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a predsedom vlády Pellegrinim (Smer) zamerať na zamedzenie politizácie prípadu a zabezpečiť tak nezávislosť objasnenia situácie. „Účasť potvrdili všetci oslovení ústavní činitelia,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Prezident si zároveň na utorok do Prezidentského paláca už po druhý raz od minulého týždňa pozval policajného prezidenta Milana Lučanského.

„Moja vláda poskytne všetkým kompetentným orgánom maximálnu súčinnosť, aby sa jasne zodpovedali otázky súvisiace s týmto prípadom,“ ubezpečil v piatok Pellegrini. Vyzval ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer), aby spolu s Lučanským a zástupcom Generálnej prokuratúry prediskutovala podozrenia priamo v Nemecku.

Vo štvrtok zasadne parlamentný brannobezpečnostný výbor, ktorý zvolal jeho predseda Anton Hrnko (SNS). „Požiadal som ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby čo najobšírnejšie vysvetlila predmetnú kauzu, lebo dobré meno nášho štátu nemôže byť poškodzované nikým,“ spresnil Hrnko. Podľa neho, to, čo sa deje okolo údajného prevozu Trinh Xuan Thanha letkou nášho ministerstva vnútra, mimoriadne škodí dobrému menu našej krajiny.

Koniec týždňa sa mimoriadne zíde parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) pod vedením predsedu, opozičného poslanca Gábora Grendela (OĽaNO). Podľa neho domáce tajné služby musia mať činnosť zahraničných pod kontrolou, v opačnom prípade musí byť patrične vyvodená osobná zodpovednosť. Strany OĽaNO a SaS navrhujú pre exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) väzobné stíhanie. Volajú tiež po predčasných parlamentných voľbách. Kaliňák označil spájanie kauzy s jeho osobou a ministerstvom za obludnú lož. Zdôraznil, že nemeckí vyšetrovatelia sa skôr prikláňajú k verzii, že slovenská vláda bola oklamaná.

Informácie o tom, že vládny špeciál na konci júla 2017 previezol vietnamského podnikateľa z Bratislavy do Moskvy za účasti našich orgánov, publikoval minulý týždeň nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Denník N v piatok priniesol informácie opisu únosu, tie sa majú zakladať na svedectvách policajtov, ktorí sa na ňom mali zúčastniť. Z nich má vyplývať, že vietnamská tajná služba odvliekla svojho občana, ktorý žiadal o azyl v Nemecku, zo Schengenu slovenským vládnym špeciálom. Denník naznačil, že únos sa mal udiať aj s vedomím vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov označil publikovaný článok za úplný nezmysel, ktorý obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora.

© Autorské práva vyhradené

389 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca