Kočnerovi obhajcovia spochybnili znalkyňu

Pre obvinenie z falšovania zmeniek voči televízii Markíza je Marián Kočner vo väzbe. Či v nej zostane aj naďalej, o tom rozhodne sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Roman Púchovský. Ten si na verdikt po pojednávaní, ktoré bolo minulú stredu, nechal čas. Podľa advokáta Ladislava Kuruca by sudca o tom nemal dlho rozmýšľať, pretože je s prípadom oboznámený a spis nevidí prvýkrát. Predpokladá, že to bude tento týždeň. Celú kauzu zamotali dva protichodné znalecké posudky.

06.08.2018 06:00
pojednávanie, zmenky, Rusko, Kočner Foto: ,
Marián Kočner na pojednávaní o vyplatenie zmeniek na petržalskom okresnom súde.
debata (47)

Sudca rozhodnutie nebude vyhlasovať na neverejnom zasadnutí, jednoducho ho vyhotoví a pošle. „Možno si ešte niečo pozrie zo spisu alebo niečo odkonzultuje, ale nemá prvýkrát túto vec pred sebou, s podstatnou časťou tohto spisu by mal byť oboznámený,“ povedal advokát a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc. Navyše ide o rozhodovanie o väzbe, a nie o vine či nevine.

Kočnerovi obhajcovia žiadajú prepustenie na slobodu bez podmienok, ak sudca rozhodne o kaucii alebo o monitorovacom náramku, budú jeho verdikt akceptovať.

V zákone neexistuje lehota, do ktorej by mal sudca rozhodnúť, zvyčajne by to malo byť približne desať dní. „Ak sa nemýlim, tak to majú upravené internou normou,“ objasnil minulý piatok Kuruc s tým, že možno už má sudca rozhodnutie napísané.

Kočnerovi advokáti Michal Mandzák a Martin Pohovej sa chcú na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu sťažovať na porušenie európskej smernice, ktorá obvineným garantuje právo na rôzne poučenia či prístup k vyšetrovaciemu spisu. Mandzák tvrdí, že o takýchto sťažnostiach by mal rozhodovať priamo súd, čo Najvyšší súd odmietol a Kočnera odkázal na prokurátora.

Kuruc pripomenul, že sťažnosť na európsky súd je beh na dlhé trate. „Kým rozhodne, tak už možno dávno bude po celej kauze,“ podotkol a poukázal, že vyšetrovateľ v určitom okamihu má právo odmietnuť možnosť k nahliadnutiu do spisu, ak by hrozilo, že bude mariť vyšetrovanie.

Advokáti prišli s novým znaleckým posudkom

Pri žiadosti o prepustenie Kočnera z väzby minulý týždeň prišla dvojica jeho advokátov aj s novým znaleckým posudkom, ktorý má dokazovať, že zmenky za takmer 70 miliónov eur sú pravé a pochádzajú z roku 2000. Vtedy mali byť podpísané Pavlom Ruskom. Podľa Mandzáka je zahraničný posudok použiteľný aj na Slovensku. „Môžem potvrdiť údaj, že znalecký posudok vypracoval renomovaný znalec pán Gerald La Porte. Uvedený znalec je uznávaný i pánom Aginským, ktorý vypracoval posudok pre spoločnosť Markíza a v tomto posudku označuje Geralda La Porte ako uznávaného odborníka,“ objasnil Mandzák.

Televízia Markíza, ktorá za falšovanie podala na Kočnera s Ruskom aj trestné oznámenie, disponuje posudkom z písmoznalectva, ktorý zas dokazuje, že Ruskov podpis pochádza z oveľa neskoršieho obdobia, keď už s Markízou nemal nič spoločné. Podľa televízie sa Kočner s Ruskom dohodol a zmenkové milióny chceli teraz dostať od Markízy. K vyjadreniam Kočnerových obhajcov, že nový posudok potvrdzuje pravosť zmeniek, je televízia skeptická.

Posudok by mal obsahovať originály zmeniek

Obvinený si môže zadať znalecký posudok na vlastné trovy, ten musí mať formálne náležitosti. „Znalec, aj ten zahraničný, musí byť poučený našimi zákonmi o svojich právach a povinnostiach,“ vysvetlil Kuruc. Na to, aby bol posudok dôveryhodný, mal by obsahovať originály zmeniek. „Ak znalec pošle kópie zmeniek s posudkom a povie, že vychádzal z originálov, tak to nie je príliš dôveryhodné,“ dodal advokát a bývalý prokurátor.

Ak má súd k dispozícii dva rozdielne posudky, tak trestný poriadok hovorí, že ich treba zjednotiť. „Buď sa zjednotia, ale ak sa tak nestane, tak potom nastupuje ústavný posudok,“ poznamenal. Ten vypracúva štátny ústav alebo špecializované vedecké pracovisko.

Prokurátor Ján Šanta si myslí, že Kočner by mal zostať vo väzbe. Podľa neho uplynul iba mesiac od rozhodnutia Najvyššieho súdu a preto nevidí žiadnu podstatnú zmenu skutočností, ktoré by mali vplyv na prepustenie obvineného z väzby.

Znalkyňa ešte posudok neodovzdala

Kočnerova obhajoba je presvedčená, že polícia a prokuratúra konajú účelovo, keď si do konania pribrali novú znalkyňu na účtovníctvo a dane. Proti tomu podali sťažnosť spolu s námietkou zaujatosti. „Pokiaľ ide o namietanú znalkyňu Ing. Balkovičovú, primátorku mesta Zvolen, dovolím si poznamenať, že je to komunálna politička, ktorá kandidovala ako kandidát za koalíciu SDKÚ – DS a SaS, nečlen, pričom už len tento status vyjadruje určitú zdieľnosť a názorovú zaujatosť pani Ing. Balkovičovej s ideami a princípmi týchto politických zoskupení,“ doplnil obhajca, podľa ktorého v takej závažnej veci mal byť ustanovený znalec, ktorý nemá napojenie na politické strany alebo hnutia. „Takýchto znalcov pôsobí na Slovensku v tomto odbore mnoho,“ pripomenul Mandzák.

„Bola som pribratá ako znalec, ale ešte som znalecký posudok neodovzdala,“ reagovala Balkovičová pre denník Pravda. K obsahu svojho posudku sa vyjadrovať nechcela, pretože je viazaná mlčanlivosťou. O námietke zaujatosti vie a odmieta ju. „K námietkam advokáta som sa vyjadrila a je na vyšetrovateľovi, ako rozhodne. Som nezávislá primátorka a tak som aj kandidovala. Nikdy som nebola členkou politickej strany. V mojom živote sa práca znalca s prácou primátora neprelína,“ tvrdí Balkovičová.

47 debata chyba