Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler

Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).

06.08.2018 07:31
Odhalenie tabule Vrba - Wetzler Memorial Foto: ,
Odhalenie pamätnej tabule na budove bývalého židovského starobinca v roku 2015, kde Rudolf Vrba a Alfred Wetzler spísali správu o genocíde Židov, v rámci Pochodu Vrba - Wetzler Memorial z Osvienčimu do Žiliny. Dnes je táto 32-stranová správa jedným z najvýznamnejších dokumentov z dejín holokaustu.
debata

„Pochod kopíruje zhruba 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli peši z koncentračného tábora do slovenskej obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny,“ pripomenul Švec.

Účastníci zo Slovenska, Česka, Veľkej Británie, Francúzska, ale aj iných krajín budú podľa neho putovať z väčšej časti po území Poľska, smerom ku hranici so Slovenskom. „Podobný pochod sa už druhý rok po sebe uskutočnil aj začiatkom júla 2018. Trasa pochodov je vytýčená podľa opisov úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom, s odborným výkladom profesionálneho sprievodcu Róberta Schmidta. V sobotu 11. augusta o 9. hodine sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde bude spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu. Vytvoril ho slovenský sochár Fero Guldan a osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014,“ uviedol Švec.

Správa o vyvražďovaní

Doplnil, že neskôr peší pochod zostúpi do obce Skalité. „Tam na priečelí vlakovej stanice predseda Židovských náboženských obcí v Žiline Pavel Frankl slávnostne odhalí pamätnú tabuľu venovanú odvahe Ondreja Čaneckého a obetiam deportácií židovských občanov Slovenska do nacistických vyhladzovacích táborov v roku 1942. Čanecký je jedinou podľa mena známou osobou z tých, ktoré na ceste úteku Vrbovi a Wetzlerovi pomohli. Časť účastníkov sa zastaví aj na cintoríne, kde je hrob manželov Čaneckých. Z Kysúc sa účastníci pochodu vlakom presunú do Žiliny. Na Hollého ulici navštívia bývalý židovský starobinec a autentické podpivničené priestory, kde dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií Židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie,“ podotkol Švec.

Záver pochodu bude v Novej synagóge v Žiline v sobotu 11. augusta o 18. hodine. „Okrem príhovoru Pavla Frankla je pripravený moderovaný rozhovor s účastníkmi pochodu. Cenu Nadácie Vrba-Wetzler Memorial tento rok udelia Jozefovi Ondriašovi In memoriam. Išlo o policajného úradníka zo Sniny, ktorý nezištne pomohol dvom iným utečencom, Arnoštovi Rosinovi a Cz. Mordowiczowi. Cenu preberú pozvaní členovia rodiny. Čas medzi premietaním dvoch dokumentárnych filmov – Zachor a Kroky na hrane – bude venovaný hudobnému vystúpeniu huslistky a speváčky Miriam Kaiser. Večer v žilinskej Synagóge je prístupný širokej verejnosti bez vstupného,“ dodal Švec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfred Wetzler #Auschwitz-Birkenau #Rudolf Vrba #Vrba Wetzler Memorial