Kiska ku kauze únosu Vietnamca: Ministerka Saková stratila moju dôveru

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) stratila dôveru prezidenta SR Andreja Kisku. Slovenská hlava štátu to uviedla po stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Ministerka sa podľa Kisku správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu vietnamského podnikateľa.

06.08.2018 14:13 , aktualizované: 17:56
debata (175)

„Jej aktuálne stanoviská k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa zatiaľ javili ako zle skrývaná snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie,“ povedal o Sakovej prezident.

Pripomenul, že jej nomináciu považoval za premrhanú príležitosť ukázať ľuďom, že nová vláda je ochotná zmeniť štýl vládnutia. Aj pri pondelkovom stretnutí s premiérom zopakoval, že ak chce vrátiť dôveru ľudí v štát, ministerstvo vnútra je kľúčové.

„Podozrenia z toho, že slovenský vládny špeciál bol zneužitý na únos sú známe už dlho. Sám som vyzýval, aby slovenské úrady začali konať a podozrenia vyšetrovať,“ povedal po stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim prezident Kiska. Ľudia na Slovensku majú podľa jeho slov právo dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov.

„Už bolo dosť alibizmu a výhovoriek na nemeckých vyšetrovateľov,“ povedal Kiska s tým, že prípad sa stal na území Slovenska, použité bolo slovenské vládne lietadlo a podozriví zo zneužitia právomocí sú slovenskí predstavitelia. „Poriadok má preto urobiť Slovensko, ak tomu niekto bráni, treba prijať personálne opatrenia,“ dodal Kiska.

Saková nevidí dôvod na odstúpenie

Ministerka vnútra Denisa Saková nevidí dôvod, aby odstúpila zo svojho postu. Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. „Únosom vietnamského občana sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní, pričom prokurátor má byť prítomný pri jednotlivých výsluchoch. Ministerka urobila potrebné kroky na riadne vyšetrenie prípadu, ktoré sú v jej kompetencii,“ uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra. Ministerka Saková už avizovala, že zbaví mlčanlivosti zamestnancov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, letky rezortu vnútra a zamestnancov rezortu, ktorých bude potrebné vypočuť pre riadne objasnenie celej veci. Odmieta politizáciu prípadu a tak ako rezort vnútra poskytoval maximálnu súčinnosť nemeckým orgánom, bude ju poskytovať aj slovenským orgánom činným v trestnom konaní. Ako Lazarov dodal, rezort vnútra sa nebude vyjadrovať ku konkrétnym okolnostiam prípadu, odpovede na všetky položené otázky by malo dať vyšetrovanie.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca