Kauza únosu Vietnamca: Čižnár kritizuje Kiskov prejav, vyprosí si slová o návrate mečiarizmu

Traja najvyšší ústavní činitelia, generálny prokurátor aj dva parlamentné výbory riešia v týchto dňoch kauzu uneseného vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Na jeho únose sa mala podľa nemeckých médií podieľať slovenská strana. Dianie sme sledovali online.

06.08.2018 14:30 , aktualizované: 20:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (1425)

Kauza uneseného Vietnamca hýbala v pondelok politickou scénou

  • prezident Andrej Kiska sa stretol s premiérom Petrom Pellegrinim, hovoril o návrate mečiarizmu
  • Kiska odkázal šéfke vnútra Denise Sakovej, že nemá jeho dôveru
  • Saková po hovorcovi odkázala, že odstúpiť neplánuje
  • vo funkcii dočasne končí šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič
  • popoludní sa stretli aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prezident Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Pellegrini, Čižnár odišiel zo stretnutia po 15 minútach
  • za politkárčenie Kisku kritizoval generálny prokurátor, Robert Fico prezidenta vyzval, aby odstúpil

20:00 „Prezidentský palác nie je Facebook a prezident si nemôže dovoliť miešať úlohy vyplývajúce z jeho funkcie s potrebou zbierať body pre svoju vlastnú politickú budúcnosť,“ komentuje Peter Javůrek podozrenia o slovenskej účasti na únose občana Vietnamu.

19:15 Ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že je spoločným záujmom Slovenskej republiky a Nemecka vyšetriť okolnosti únosu. „Ministerstvo si v tejto veci už opakovane predvolalo vietnamského veľvyslanca a zvažujeme ďalšie kroky,“ povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

18:45 Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nie je namieste, ak prezident hovorí o návrate do mečiarizmu. „To nemožno porovnávať, evidentne nebol unesený slovenský občan. Nie sú dôkazy o tom, že vientamský podnikateľ bol unesený za aktívnej účasti slovenských štátnych orgánov, ako to bolo vtedy. Toto je iná situácia a ak by bol prezident objektívny, niečo také by nevypustil z úst,“ mieni Žitný. Zdôraznil, že Kiska „nehrá prezidentskú, ale politickú rolu“ a z jeho vyjadrení je zrejmé, že si nimi naháňa politické body pre svoju možnú budúcu stranu, za ktorej lídra sa pasuje.

18:15 SaS vyzýva premiéra Petra Pellegriniho, aby odvolal z postu ministerky vnútra Denisu Sakovú a väzobné stíhanie podozrivých Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka.

18:05 Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v relácii TA3 opätovne odmietol vedomé zapojenie Slovenska do únosu vietnamského podnikateľa. Opis možného únosu podľa jeho slov nezodpovedá realite. Podľa Kaliňáka nemeckí vyšetrovatelia na Slovensku vypočuli všetkých, ktorých chceli, a nepotvrdilo sa, že by do lietadla nakladali osobu na nosidlách alebo niekoho zbitého, alebo zdrogovaného. Poprel, že by vybavoval pas pre obyvateľa Vietnamu. Podľa neho sa počas pobytu vietnamskej delegácie neudialo nič neštandardné. Kaliňák zopakoval, že sa podrobí vyšetreniu na detektore lži.

Kto je Trinh Xuan Thanh?

Trinh Xuan Thanh (51) stál v minulosti na čele dcérskej spoločnosti štátneho ropného podniku PetroVietnam a zastával tiež vysoké funkcie v komunistickej strane. Po protikorupčných opatreniach z krajiny utiekol do Nemecka, kde požiadal o azyl.

Pre podozrenie, že spoločnosti spôsobil stratu zhruba 137 miliónov eur, bol na neho vydaný zatykač a Vietnam požadoval jeho vydanie. Predtým, ako bolo o jeho azylovom konaní rozhodnuté, zmizol aj spolu s priateľkou a o niekoľko dní sa obaja objavili vo Vietname. Tamojšej polícii sa vlani 31. júla údajne sám vzdal. Za korupciu a zlé hospodárenie bol odsúdený na dva doživotné tresty. Nemecko následne vyhlásilo, že ho uniesli vietnamské tajné služby a požiadalo vietnamského veľvyslanca, aby do 48 hodín opustil krajinu.

zväčšiť Policajti vedú Trinh Xuan Thanha na súd vo... Foto: SITA/AP, Doan Tan
Trinh Xuan Thanha, vietnam Policajti vedú Trinh Xuan Thanha na súd vo vietnamskom Hanoji. Snímka je z konca januára tohto roka.

17:30 Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) nevidí dôvod, aby odstúpila z postu šéfky rezortu. Urobila potrebné kroky na riadne vyšetrenie prípadu únosu vietnamského občana, ktoré sú v jej kompetencii. Zároveň odmieta politizáciu prípadu a tak ako rezort vnútra poskytoval maximálnu súčinnosť nemeckým orgánom, bude ju poskytovať aj slovenským orgánom činným v trestnom konaní.

(Čítajte viac: Saková nevidí dôvod na odstúpenie)

16:50 V prípade únosu Vietnamca sa ešte nezačalo trestné stíhanie vo veci, povedal generálny prokurátor Čižnár.

16:30 Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky: Orgány činné v trestnom konaní do piatka minulého týždňa nedisponovali žiadnou konkrétnou vierohodnou informáciou o tom, ako sa stal skutok.

16:25 Prezident Kiska sa snaží politicky zneužiť prípad únosu Vietnamca. Opakuje sa scenár použitý po vražde novinára a jeho snúbenice, mieni Robert Fico.

(Čítajte viac: Fico: Kiska zneužíva funkciu prezidenta, mal by odstúpiť)

16:15 Čižnár si myslí, že sa začalo „veľké politikum“. Informácie k prípadu preto radšej poskytol novinárom, ako ústavným činiteľom, zdôvodnil na brífingu svoj skorý odchod zo stretnutia s prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom.

16:12 Prezidenta som ubezpečil, že mu garantujem, že vyšetrovanie bude objektívne, povedal Čižnár.

16:10 Cieľom stretnutia s najvyššími ústavnými činiteľmi bolo, aby sa zabránilo eskalovaniu napätia, povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Chcel som, aby sme riešili veci racionálne a vychádzali z toho, čo máme k dispozícii. Vystúpenie premiéra bolo korektné, pri všetkej úcte k prezidentovi, jeho vystúpenie také nebolo. Bolo zamerané na politické ciele a aj keď nás, prokuratúru, priamo nemenoval, ja si vyprosím slová o návrate mečiarizmu, povedal Čižnár.

(Čítajte viac: Čižnár kritizoval Kisku: Po jeho vystúpení som chcel zrušiť stretnutie s ústavnými činiteľmi)

15:47 Budem apelovať na to, aby partneri nepredbiehali. Nemám dnes dôvod kohokoľvek spochybňovať, povedal Andrej Danko k vyhláseniu Bélu Bugára. Šéf strany Most-Híd uviedol, že v prípade, ak sa správy o únose potvrdia, nevie si predstaviť pokračovanie v spoločnej koalícii.

15:44 Táto záležitosť prináša aj emócie a nechcem tomu prikladať, povedal Andrej Danko k odchodu Jaromíra Čižnára zo stretnutia už po 15 minútach. Ako dodal, zo stretnutia mal dobrý pocit.

(Čítajte viac: Danko: Nemôžeme ignorovať medializované informácie, vyzývam opozíciu na rozvahu)

zväčšiť Prezident Andrej Kiska (uprostred), predseda... Foto: Ivan Majerský, Pravda
stretnutie, Kiska, Danko, Pellegrini, Prezident Andrej Kiska (uprostred), predseda parlamentu Andrej Danko (vpravo) a premiér Peter Pellegrini po stretnutí s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

15:40 Je dôležité zachovať pokoj a nechať príslušné orgány konať, povedal predseda parlamentu Andrej Danko po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom. Vítam kroky prezidenta aj premiéra, dodal.

15:20 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odišiel zo stretnutia s troma najvyššími ústavnými činiteľmi po 15 minútach. K jeho priebehu sa vyjadrí o 16.00.

15:00 V historickej budove NR SR na Župnom námestí sa stretávajú generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini. Chcú sa zamerať na zamedzenie politizácie prípadu a zabezpečiť tak nezávislosť objasnenia situácie.

zväčšiť Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prichádza... Foto: Ivan Majerský, Pravda
stretnutie s Ciznarom, Ciznar, Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prichádza na stretnutie s tromi najvyššími ústavnými činiteľmi v priestoroch starej NR SR.

14:55 Prvoradou úlohou ministerky vnútra je zabezpečiť nestranné vyšetrovanie kauzy únosu vietnamského podnikateľa, povedal premiér Pellegrini pri príchode na rokovanie s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. „Dnes bez toho, aby sme vedeli výsledky vyšetrovania alebo akékoľvek iné okolnosti, tak dnes vyhlasovať, že jej niekto dôveruje alebo nedôveruje, je, myslím si viac politika ako reálne skutočnosti,“ skonštatoval.

14:52 Kroky, ktoré prezentoval premiér Peter Pellegrini, nestačia, uviedla Veronika Remišová z OĽaNO na margo kauzy uneseného Vietnamca.

(Čítajte viac: Remišová: Od prezidenta očakávame razantný prístup)

14:50 Vyvodenie personálnej zodpovednosti požadovala aj koaličná strana Most-Híd. Prípad únosu vietnamského podnikateľa označila strana za bezprecedentný a vyžadovala okamžité rázne kroky.

14:05 Ministerka vnútra stratila moju dôveru ako prezidenta Slovenskej republiky, povedal Kiska.

(Viac v článku: Kiska ku kauze únosu Vietnamca: Ministerka Saková stratila moju dôveru)

14:01 Ministerka vnútra SR Denisa Saková rozhodla, že príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR budú zbavení mlčanlivosti v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu, a to na základe žiadostí orgánov činných v trestnom konaní.

Zároveň rozhodla o postavení riaditeľa ÚOUČ Petra Krajčíroviča mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania.

14:00 Prípad sa stal na území Slovenska, podozriví sú bývalí predstavitelia štátnej moci, povedal prezident Andrej Kiska po stretnutí s premiérom.

13:43 Šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov má dočasne pozastavený výkon funkcie, informoval premiér Peter Pellegrini a doplnil, že v krátkom čase budú pozbavení mlčanlivosti všetci ľudia, ktorí boli na palube vládneho špeciálu a v Hoteli Bôrik.

(Viac v článku: Pellegrini po stretnutí s Kiskom: Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov dočasne končí)

13:40 Premiér Pellegrini vo vyhlásení po stretnutí s prezidentom hovorí o tom, že je treba mať v súvislosti s pravdepodobným únosom Vietnamca čistý stôl a nič iné ako holú pravdu.

13:23 Exminister vnútra Robert Kaliňák sa v relácii Braňo Závodsky naživo Rádia Expres vyjadril, nevie povedať, či unesený Vietnamec bol zapísaný v čase údajného únosu v schengenskom informačnom systéme hľadaných osôb. Podľa Kaliňáka by systém na prítomnosť muža upozornil len vtedy, ak by cestoval na svoj vlastný pas.

(Viac v článku: Kaliňák trvá na tom, že nemal od Nemcov informácie o únose)

13:00 Maratón rozhovorov ku kauze únosu Vietnamca sa začal v pondelok o 13.00. Prezident Andrej Kiska sa stretol s premiérom Petrom Pellegrinim.

Kauza únos

Informácie o tom, že vládny špeciál na konci júla 2017 previezol vietnamského podnikateľa z Bratislavy do Moskvy za účasti našich orgánov, publikoval minulý týždeň nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Denník N v piatok priniesol informácie opisu únosu, tie sa majú zakladať na svedectvách policajtov, ktorí sa na ňom mali zúčastniť. Z nich má vyplývať, že vietnamská tajná služba odvliekla svojho občana, ktorý žiadal o azyl v Nemecku, zo Schengenu slovenským vládnym špeciálom. Denník naznačil, že únos sa mal udiať aj s vedomím vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka. Hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov označil publikovaný článok za úplný nezmysel, ktorý obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca