Remišová: Pellegriniho opatrenia nestačia, od prezidenta očakávame razantný prístup

Kroky, ktoré prezentoval premiér Peter Pellegrini, nestačia, uviedla Veronika Remišová z OĽaNO na margo kauzy uneseného Vietnamca.

06.08.2018 14:52
debata (44)

Pozbavenie služby šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov nie je dostatočnou garanciou nezávislého vyšetrovania, keďže v kauze je podozrivých viacero ďalších ľudí priamo z vedenia rezortu vnútra vrátane bývalého ministra Roberta Kaliňáka. Za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) to uviedla vo svojom stanovisku predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová

Podľa Remišovej v kauze únosu občania Slovenska vďaka nemeckým vyšetrovacím orgánom zisťujú, že vlastná vláda ich neustále klame a zatajuje dôležité skutočnosti. „Robert Kaliňák a vedenie rezortu ministerstva tvrdili, že unesený občan nebol evidovaný v schengenskom informačnom systéme hľadaných osôb, čím sa snažili zvaliť vinu na nemeckú políciu. Dnes vďaka zverejneným dokumentom vieme, že to nie je pravda. Všetko nasvedčuje tomu, že sa vedenie rezortu vnútra podieľalo na operácii cudzej tajnej služby, čím vážne ohrozilo bezpečnosť a suverenitu Slovenska. Keďže pravdepodobne boli spáchané viaceré trestné činy, nie je správne, aby politici ovplyvňovali vyšetrovanie, v takomto vážnom prípade by malo byť samozrejmé, že polícia a prokuratúra zločiny okamžite vyšetrujú a nesnažia sa zbaviť zodpovednosti,“ uviedla Remišová.

Razantný prístup od prezidenta

Podľa nej zodpovednosť za toto neodpustiteľné zlyhanie štátnych orgánov a ich zneužitie nesie Smer spoločne so SNS, keďže riaditeľom slovenskej spravodajskej služby je osobný nominant Andreja Danka.

"Most-Híd by si mal uvedomiť, že pokračovanie tejto vlády podkopáva demokratické základy Slovenska. Od prezidenta očakávame razantný prístup a ochranu spravodlivosti a ústavného poriadku nášho štátu,“ uzavrela Remišová.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Veronika Remišová #kauza únosu Vietnamca