Danko: Nemôžeme ignorovať medializované informácie, vyzývam opozíciu na rozvahu

Je dôležité v takých vážnych situáciách zachovať pokoj a nechať konať príslušné orgány. V pondelok po stretnutí troch ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorí sa stretli v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa z Bratislavy, to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

06.08.2018 16:34 , aktualizované: 16:50
Andrej Danko Foto: ,
Na snímke vľavo predseda Andrej Danko počas brífingu po spoločnom rokovaní troch najvyšších ústavných činiteľov v súvislosti s vyšetrením prípadu únosu vietnamského podnikateľa.
debata (4)

Podľa jeho slov nie je možné ignorovať informácie, ktoré odznievajú v médiách, ale je dôležité, aby boli overené orgánmi činnými v trestnom konaní.

„Môžem konštatovať, že apel, ktorý som dal v piatok (3.8.), aby sa táto záležitosť nepolitizovala, je veľmi dôležitý pre spoločnosť,“ povedal Danko.

Ako dodal, každý z ústavných činiteľov má isté kompetencie a nemôže konať nad rámec toho, čo je dané v ústave. Pripomenul, že tak je to aj v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní.

„Chcel by som najmä opozíciu vyzvať na rozvahu a na zastavenie takých šialených emócií, ktoré dnes vidíme, vzájomné kriminalizovanie a obviňovanie,“ vyjadril sa Danko. Podľa neho je dôležité, aby sa overili skutočnosti, ktoré boli v médiách opísané.

„Iná cesta ako komunikácia s orgánmi činnými v trestnom konaní v Nemecku a v rámci kompetencií, ktoré má generálny prokurátor a ministerka vnútra, nie je možná. Dovtedy nie je možné nikoho obviňovať,“ doplnil Danko. Predseda parlamentu víta iniciatívu prezidenta Andreja Kisku a premiéra Petra Pellegriniho (Smer) v tejto súvislosti.

K tomu, či Danko naďalej dôveruje ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD), sa priamo nevyjadril. „V každom prípade je tu dôležitý postoj predsedu vlády, ktorý je zodpovedný za kolektívny orgán vo vzťahu k ministerke vnútra,“ povedal Danko. Zároveň potvrdil, že má informácie o tom, že Saková v súvislosti s únosom Vietnamca situáciu rieši. „Dôležité je, aby sa konalo,“ dodal Danko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #kauza únosu Vietnamca