Čižnár kritizoval Kisku: Po jeho vystúpení som chcel zrušiť stretnutie s ústavnými činiteľmi

Vystúpenie prezidenta SR Andreja Kisku k únosu vietnamského podnikateľa bolo viac zamerané na politické ciele. Uviedol to generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že na základe tohto vyhlásenia chcel zrušiť plánované stretnutie s prezidentom, predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Petrom Pellegrinim (Smer), ktoré sa napokon uskutočnilo.

06.08.2018 17:26 , aktualizované: 20:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (40)

Čižnár zdôraznil, že cieľom jeho stretnutia s ústavnými činiteľmi malo byť zabránenie eskalácii situácie okolo únosu vietnamského občana. „Zjavne sa najmä po vystúpení pána prezidenta začalo do toho miešať veľké politikum,“ zhodnotil Čižnár vyhlásenie Kisku po jeho stretnutí s Pellegrinim.

Generálny prokurátor chcel po jeho slovách plánované stretnutie zrušiť, pretože podľa Čižnára je prezidentovi jasné, že skutok sa stal, napriek tomu, že ani sama prokuratúra to ešte nevie. Na stretnutí chcel poprosiť najvyšších ústavných činiteľov, aby z titulu svojich funkcií vniesli do veci pokoj.

Čižnár skonštatoval, že si vyprosí urážky o nečinnosti. Kiska mal mať preňho jedinú otázku, či bude vyšetrovanie objektívne. „Tak som mu povedal, že to mu garantujem, že bude,“ zdôraznil.

Na stretnutí chcel ústavných činiteľov oboznámiť aj s postupmi, ktoré sú už naplánované vo veci vyšetrovania tejto kauzy.

Čižnár sa obrátil na Čechov aj Nemcov

Generálny prokurátor priblížil, že kontaktoval kolegov z Českej republiky aj Nemecka, ktorí prisľúbili, že mu podajú informácie. Na kauze únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha pracujú nemeckí vyšetrovatelia už viac ako rok. Slovenské orgány činné v trestnom konaní do piatka (3.8.) minulého týždňa nedisponovali žiadnou konkrétnou vierohodnou informáciou o skutku, podotkol prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Minulú stredu bol pritom v Berlíne odsúdený vietnamský občan za účasť na únose na tri roky a desať mesiacov väzenia.

Šufliarsky spresnil, že 2. januára a 15. februára tohto roku boli cestou právnej pomoci poskytnuté nemeckej strane informácie najprv z telekomuničnej prevádzky. „Vybavili sme ju v celom rozsahu,“ uistil Šufliarsky. V žiadosti bolo uvedené, že skutok sa mal stať v Nemecku. „Žiadna informácia o tom, že skutok sa mal stať aj na území Slovenska z tejto žiadosti nevyplývala,“ zdôraznil Šufliarsky.

Ďalšie dve žiadosti vo forme európskeho vyšetrovacieho príkazu boli doručené vlani 13. decembra a 22. apríla tohto roka. V rámci poslednej žiadosti o právnu pomoc boli za účasti slovenských aj troch nemeckých prokurátorov vykonané výsluchy jedenástich ľudí. Medzi nimi policajtov, ktorí sprevádzali vientamskú delegáciu a či personál vládneho špeciálu. „Boli to úkony, ktoré sa robili na účely ich trestného konania,“ spresnil Šufliarsky.

„Všetko, čo potrebovali dostali. Vyslovili spokojnosť s tým, ako sme im to pripravili,“ zhodnotil spoluprácu Čižnár. Nemeckí vyšetrovatelia avizovali žiadosť o ďalšiu právnu pomoc v rámci, ktorej by sa mali realizovať ďalšie úkony v septembri alebo októbri. Čižnár zdôraznil, že túto vec bude osobne sledovať.

Generálna prokuratúru minulý piatok dostala informácie, že do únosu mohli byť zapojení aj slovenskí občania a prijala aj trestné oznámenie. Na včerajšom stretnutí s policajným prezidentom sa Čižnár dohodol, že toto oznámenie bude riešiť Krajská prokuratúra Bratislava spolu s inšpekciou ministerstva vnútra, pretože sa očakáva, že budú opäť vypočúvať policajtov, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu.

„Nikto nevylúčil, že pri týchto úkonoch sa začnú vynárať nejaké relevantné podozrenia,“ doplnil Čižnár. Podľa neho bude pravdepodobne začaté trestné stíhanie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

„Prokurátori budú pri každom úkone, ktorý sa bude vykonávať, tam ťažko niekto bude môcť ovplyvňovať. Potvrdí sa, alebo vyvráti, či sa veci stali tak, ako sú prezentované, alebo sa nestali, alebo bolo Slovensko zneužité,“ uzatvoril Čižnár, ktorý naznačil, že medzi vypočúvanými osobami bude aj poslanec Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #kauza únosu Vietnamca