Lieky na tlak si treba dať skontrolovať

Niektorí pacienti dlhodobo nastavení na liečbu vysokého krvného tlaku prichádzajú do ordinácií svojich kardiológov či všeobecných lekárov po nové lieky. Problém sa týka určitých šarží liekov s účinnou látkou valsartan. Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z distribúcie a lekární šarže liekov Valsartan Actavis, Valzap, Vapress, Vasopentol.

06.08.2018 19:25
lieky, antibiotiká, pilulky Foto:
Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnuť z distribúcie a lekární šarže liekov Valsartan Actavis, Valzap, Vapress, Vasopentol.
debata (7)

Ústav uviedol zoznam liekov na svojej webovej stránke. Ostatné zostávajú zatiaľ v distribúcii. Lieky s účinnou látkou valsartan pomáhajú regulovať vysoký krvný tlak, používajú sa aj na liečbu symptomatického zlyhania srdca a u pacientov po nedávnom srdcovom infarkte. „Dôvodom je podozrenie z nedostatku v kvalite, obava z možnej prítomnosti nedeklarovanej nečistoty v účinnej látke,“ vysvetľuje ústav v stanovisku. Nečistota v liečive (N-nitrozodimetylamín, NDMA) môže byť karcinogénna. „Nečistota sa zistila v liekoch s účinnou látkou, ktorú dodáva spoločnosť Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Vznikať začala pravdepodobne ako vedľajší produkt v roku 2012, keď sa zmenil spôsob výroby účinnej látky,“ spresňuje Zuzana Chabová z ústavu na kontrolu liekov. Ubezpečuje, že všetky zasiahnuté lieky boli stiahnuté z trhu.

Preverovať budú aj ďalšie lieky

Kontrolnú procedúru účinnej látky vykonala Európska lieková agentúra (EMA) a Európsky riadiaci úrad pre kvalitu liekov (EDQM). EMA uvádza štúdiu na pacientoch, ktorí denne užívali uvádzané lieky v najvyššej dávke valsartanu (320 mg) počas siedmich rokov. Ukázalo sa, že pri každom päťtisícom pacientovi sa objavila diagnóza rakoviny. Toto zistenie sa týka účinnej látky od čínskej spoločnosti Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. EDQM bude ďalej prehodnocovať aj lieky, ktoré obsahujú iné sartany s porovnateľnou chemickou štruktúrou.

Akútne riziko pacientom nehrozí

Pacientom nehrozí akútne riziko. „Odporúčame, aby pacienti neukončovali svojvoľne liečbu, ale čo najskôr navštívili svojho ošetrujúceho lekára pre nastavenie novej vhodnej liečby. Na slovenskom trhu je dostatok vhodných terapeutických náhrad, preto liečba pacientov nie je ohrozená,“ dodáva ústav.

Všetci lekári, nielen kardiológovia, aj špecialisti v iných a vo všeobecných ambulanciách dostali informáciu o stiahnutých liekoch.

Nemal by byť problém zvoliť iné lieky

Renáta Palmajová, lekárka z diabetologicko-metabolickej ambulancie v bratislavských Podunajských Biskupiciach vysvetľuje, že väčšina diabetikov má aj hypertenziu. V ich liečbe sa využíva niekoľko druhov sartanov (typ liekov znižujúcich krvný tlak – pozn. red.). Táto účinná látka sa využíva aj v kombinovaných prípravkoch, napríklad na srdcové zlyhávanie. „Valsartan sa zvyčajne predpisuje tým pacientom, ktorým iné lieky s tzv. ACE inhibítormi spôsobujú nepriaznivé účinky, napríklad úporný kašeľ. Avšak spektrum liekov na hypertenziu je veľké, nebude teda problém navrhnúť iný liek či kombináciu liekov,“ vysvetľuje Palmajová. „Ak má pacient liek z dotknutých šarží, samozrejme ho treba zmeniť za iný sartan. Ak mu liek predpisuje všeobecný lekár, nech zájde do svojej všeobecnej ambulancie, ak špecialista, tak tam,“ radí lekárka. Dodáva, že nie všetky lieky s obsahom sartanov sú v skupine tých, ktoré obsahujú nebezpečné znečistenie.

Magistra farmácie z malej lekárne na okraji Bratislavy hovorí, že ešte nemala klienta, ktorý by si prišiel vymeniť liek. Pacienti najskôr zájdu za lekárom, zvyčajne však majú lieky predpísané na mesiac. Kardiologička z Banskej Bystrice potvrdila, že pacienti, ktorí tento liek užívajú a správu už počuli, prichádzajú do ambulancie. Sú to však stáli pacienti a lekári im liečivo vymieňajú za iné sartany. Tiež povedala, že to nie je liek prvej voľby.

Problém sa netýka len pacientov s vysokým tlakom

Pacienti združení v Kardioklube SK mali prostredníctvom klubovej webovej stránky okamžitú informáciu o liekoch stiahnutých z lekární. „Hneď vedeli, že je tu nejaký problém. Často užívajú lieky na hypertenziu v kombinácii s inými liekmi, a sú opatrní. Kto mohol, už si lieky nechal vymeniť,“ povedal predseda klubu Igor Chamilla. Pripomenul, že problém sa týka nielen pacientov s vysokým krvným tlakom. Diabetici či ľudia po mozgových príhodách a infarktoch, po operáciách srdcových chlopní alebo tí so srdcovými arytmiami sú ohrození poškodením kardiovaskulárneho systému, a preto v kombinácii s ďalšími liekmi užívajú aj lieky na tlak. „Nebezpečné je aj zlyhávanie srdca, v posledných rokoch je táto diagnóza strašiakom a dôležitá je prevencia. Samozrejme, sú to lekári, ktorí v individuálnej diagnostike zohľadňujú vhodnú kombináciu liekov,“ dodal Chamilla.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #Lieky na predpis #stiahnutie lieku