Opúšťajú elitnú kliniku na Kramároch aj sestry?

Ďalšia rana pre jedno z najdôležitejších pracovísk najväčšej nemocnice na Slovensku? Neurochirurgickú kliniku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch má opustiť niekoľko zdravotných sestier. Pritom len pred pár dňami dali výpovede štyria lekári, a niekoľko mesiacov dozadu odišiel primár i hlavná sestra. Podľa viacerých zdravotníkov bude mať klinika problém zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. Už dnes sa pacientom posúvajú termíny operácií. Vedenie nemocnice tvrdí, že o odleve sestier nič nevie.

07.08.2018 12:00
kramare, nemocnica Foto: ,
Neurochirurgickú kliniku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch má opustiť niekoľko zdravotných sestier.
debata (31)

Po odchode piatich lekárov sa na odchod majú chystať aj zdravotné sestry, uviedol portál pluska.sk. Lekár z prostredia univerzitnej nemocnice, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, uviedol, že lavínu výpovedí zdravotníkov z neurochirurgie spustil odchod primára Róberta Illéša v apríli. „Ťahá si svoj tím ľudí k sebe, preto vôbec nie je prekvapením, že za lekármi odchádzajú aj sestry. Dnes len tak rýchlo nenájdete vhodnú náhradu,“ povedal zdravotník.

S primárom Illéšom, ktorý pracuje v Nemocnici sv. Michala v Bratislave, odišla aj hlavná sestra. Koncom júla dali na neurochirurgii na Kramároch výpovede štyria lekári. Mnohým pacientom sa dnes odkladajú plánované zákroky. „Môj manžel mal nádor na mozgu, čakala ho operácia, ale na Kramáre ho neprijali, pretože vraj nemali miesto. Viem však, že to bolo kvôli sestrám, o chorých sa tam nemá kto starať. Bohužiaľ, manžel už nežije,“ posťažovala sa Pravde pani Alžbeta z Bratislavy.

Na oddeleniach neurochirurgie sú stavy sestier dlhodobo poddimenzované

Neurochirurgia na Kramároch je vysokošpeciali­zované pracovisko zamerané na liečbu chorôb spojených s nervovým systémom, poranení mozgu a miechy, a tiež spinálnu neurochirurgiu. Rieši najzávažnejšie a najkomplikovanejšie prípady z celého Slovenska. Ako jediné z našich neurochirurgických pracovísk je zahrnuté do medzinárodnej štúdie liečby ťažkých poranení mozgu a lebky. Okrem toho zabezpečuje aj vzdelanie budúcich lekárov a sestier. Klinika má 58 lôžok, z toho desať na jednotke intenzívnej starostlivosti, a tri operačné sály.

Podľa riaditeľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milana Laurinca sú na oddeleniach neurológie a neurochirurgie stavy sestier dlhodobo poddimenzované. „Potom stačí, ak vypadne jedna sestra a už má oddelenie problém, a zrejme to sa deje aj na neurochirurgi (na Kramároch – pozn.red.),“ odhadol Laurinc. Ak odídu špičkoví lekári, šéf komory predpokladá, že za nimi pôjdu aj špičkové sestry, pretože sestra bez lekára nemôže fungovať. Ide o tímovú spoluprácu. Vedenie univerzitnej nemocnice malo podľa Laurinca so sestrami, ktoré plánovali odísť, rokovať.

Vedenie univerzitnej nemocnice odchod sestier nepotvrdilo. „Neodchádzajú žiadne sestry, okrem jednej, ktorá je už vo výpovednej lehote a ktorá bola prijatá ako zástup inej sestry na materskej dovolenke,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. V súčasnosti na klinike pracuje 20 lekárov, 44 zdravotných sestier a 13 zdravotníckych asistentov. „S lekármi vo výpovednej lehote vedenie intenzívne komunikuje a snaží sa zrealizovať všetky potrebné kroky, na základe ktorých lekári prehodnotia svoje rozhodnutia,“ poznamenala hovorkyňa UNB.

Kliská neodpovedala na otázku, koľko zdravotníkov im dnes chýba. Problémy so sestrami klinika riešila vlani v jeseni. Tie sestry, ktoré už nezvládali starostlivosť o pacientov, to zverejnili na sociálnej sieti. Slúžili, aj keď boli choré, s chrípkami či na antibiotikách. Prednosta kliniky Andrej Šteňo podľa Kliskej niekoľkokrát ubezpečil vedenie nemocnice, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pracovisku je a naďalej bude zabezpečené. „Momentálne intenzívne rokuje o prijatí do zamestnania s piatimi skúsenými atestovanými lekármi, z ktorých viacerí okrem toho, že sú špičkovými neurochirurgmi, by znamenali prínos aj pre vedeckú a výskumnú činnosť kliniky,“ dodala hovorkyňa.

Kalavská sa o situáciu v nemocnici zaujíma

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) sa o situáciu v nemocnici v pravidelných intervaloch zaujíma a spolu so svojím tímom pracuje na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov, teda aj sestier, zlepšovali. „Aj v prípade kliniky neurochirurgie na Kramároch platí, že pre ministerstvo zdravotníctva je pacient na prvom mieste, vážime si prácu lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov a záleží nám na tom, aby zo špičkových pracovísk neodchádzali, ale poskytovali pacientom potrebnú zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerka podľa nej už v minulých týždňoch požiadala vedenie nemocnice, aby diskutovalo s odchádzajúcimi lekármi o dôvodoch. „Nechceme, aby odchádzali z našich špičkových pracovísk v štátnych nemocniciach, ale chceme, aby zostali pri pacientovi,“ podotkla hovorkyňa.

Na spomínanej klinike podľa Eliášovej čoskoro pribudnú nové prístroje. „Pôjde o RTG techniku, takisto C-ramená a angiograf – tieto prístroje budú dodané na kliniku ešte tento rok a postupne pribudne ďalšie nové prístrojové vybavenie,“ vymenovala. Plánuje sa aj rozšírenie počtu lôžok.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #sestričky #Univerzitná nemocnica Bratislava #nedostatok sestier #neurochirurgia #neurochirurgická klinika