Dom v Štúrove dospieval, majiteľke hrozí väzba

Majiteľka spievajúceho domu v Štúrove Éva Nothart skončila za mrežami. Na celú ulicu takmer šestnásť rokov púšťa Plácida Dominga. Polícia ju teraz obvinila z prečinu nebezpečného prenasledovania a úmyselného zhoršovania kvality života susedov. Súd by mal dokonca rozhodnúť o jej väzbe. Okrem toho však má na krku aj exekútora a hrozbu 30-tisícovej pokuty.

07.08.2018 11:55 , aktualizované: 18:04
debata (14)

„Poverený policajt z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Štúrove obvinil 56-ročnú ženu z prečinu nebezpečného prenasledovania. Na základe získaných dôkazných materiálov, ako aj na základe znaleckého dokazovania a vypočutých svedkov a poškodených, polícia zistila, že obvinená konala v úmysle zhoršovať kvalitu života spoluobčanov mesta Štúrovo,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. V utorok popoludní sa Éva Nothart nachádzala v cele predbežného zadržania a polícia spracovávala podnet na návrh na jej väzbu.

Žena sa rozhodla prehlušiť brechot

Celá kauza sa začala, keď sa Éva N. približne pred 16 rokmi neúspešne sťažovala na brechot susedovho psa, ktorý ju vraj rušil pri práci. Keď sa jej nedarilo brechot umlčať, rozhodla sa ho prehlušiť. Štvorminútovú áriu z Verdiho opery La Traviata v podaní svetoznámeho Plácida Dominga púšťala dookola celé dni. Susedia však boli bezmocní, pretože nikdy neporušila zákon. Hudbu púšťala vždy od 6. do 22. hodiny, čiže nerušila nočný pokoj, neprekračovala hladinu hluku a dokonca mala zaplatené všetky poplatky za autorské práva, aby árie bolo počuť v celej ulici. Pre prípad výpadku elektriny mala v dome elektrocentrálu.

Zákaz mestu nepomohol

V júni 2015 vydal štúrovský primátor predbežné opatrenie, v ktorom zakázal obťažovanie ostatných občanov šírením reprodukovanej hudby. Dva roky a tri mesiace tak mohli obyvatelia Kossuthovej ulice pokojne spávať. Éva Nothart sa rozhodla proti tomuto opatreniu bojovať súdnou cestou. Keď okresný a krajský súd opatrenie odobril, odvolala sa a v septembri minulého roka začala Dominga opäť púšťať.

Najvyšší súd SR potvrdil v marci tohto roka predbežné opatrenie mesta, takže zákaz obťažovať ostatných občanov šírením reprodukovanej hudby nadobudol platnosť koncom apríla. Keďže večné koncertovanie Plácida Dominga neprestávalo, mesto sa pokúsilo zaistiť pokoj na Kossuthovej ulici cez exekučný titul.

„Keď dokumenty nadobudli právoplatnosť a vykonateľnosť, dotknutí účastníci podali návrh na vykonanie exekúcie v tejto veci. V súčasnosti sa čaká na vydanie poverenia súdnemu exekútorovi od Okresného súdu v Banskej Bystrici. Vykonaním rozhodnutia by malo dôjsť k vypnutiu hudby a teda k ukončeniu celej veci,“ uzavrela viceprimátorka mesta Štúrovo Kornélia Slabáková.

Exekútor má zaistiť pokoj

Hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová vysvetľuje, že úlohou exekútora je zabezpečiť stav pokoja. „Ide o vymoženie nepeňažného nároku, povinnosť obnovenia predošlého pokojného stavu, ktorý nie je rušený šírením hudby a zvukových efektov z lodžie rodinného domu na ulici Kossuthova v Štúrove,“ hovorí Kolesárová.

Keď súd vydá poverenie exekútorovi, jeho úlohou bude, aby zabezpečil pokojný stav na ulici. Susedia Évy Nothart by teda už nemali počúvať áriu z La Traviaty. V praxi exekútor listom oznámi Štúrovčanke začatie exekúcie. Po uplynutí lehoty na podanie návrhu na zastavenie exekúcie, potom môže vydať exekučný príkaz a vykonať samotnú exekúciu. „V exekučnom príkaze vyzve rušiteľku, aby sa zdržala konania, ktoré narušuje pokojný stav, keď sa tak nestane, začne s ukladaním pokút,“ dodala Kolesárová. Pokuty môžu spolu dosiahnuť výšku až 30-tisíc eur.

Otvorené 6 – 22

Spievajúci dom v Štúrove sa stal turistickou atrakciou, na internete sa dokonca uvádza, že otvorené je od 6. do 22. hodiny. Éve Nothart však za túto nechcenú reklamu hrozí veľa – okrem pokút od exekútora, v prípade dokázania viny môže ísť do väzenia na šesť mesiacov až tri roky.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Štúrovo #Spievajúci dom