Minister Gál považuje kauzu údajného únosu Vietnamca za blamáž

Kauzu údajného únosu Vietnamca slovenským špeciálom považuje minister spravodlivosti Gábor Gál za blamáž. „Je to veľmi zlé,“ povedal.

08.08.2018 11:06
gabor gal Foto: ,
Minister spravodlivosti Gábor Gál.
debata (21)

„V prvom rade musíme vedieť, ako sa to stalo a kto za to nesie vinu. Či to bolo z nedbanlivosti alebo z úmyslu,“ dodal s tým, že médiám nechce odpovedať na otázky, čo by bolo keby. Gál tiež poznamenal, že o tejto téme sa môže s novinármi baviť, keď bude niečo vyšetrené. „Jedna strana hovorí tak, druhá tak. Je to tvrdenie proti tvrdeniu,“ spomenul v súvislosti s tým, že celú situáciu ministerka vnútra Denisa Saková označila za sci-fi.

Rovnako Gal označuje za tvrdenie proti tvrdeniu aj detektor lži bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Dôležité je to, čo povie orgán, ktorý to má vyšetriť,“ zhrnul.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák absolvoval detektor lži. Počas testu odpovedal aj na štyri zásadné otázky, týkajúce sa únosu vietnamského občana vládnym špeciálom. Na otázku, či vedel v čase návštevy vietnamského ministra o únose, „moja odpoveď znela nie,“ povedal exminister. Takisto odpovedal, či pomáhal pri únose, dával pokyny zamestnancom a či mal informáciu o tom, že zbitý a zdrogovaný občan Vietnamu bol preložený do auta. Aj na tieto otázky odpovedal ‚nie‘. „Všetky moje odpovede expert vyhodnotil ako pravdivé,“ povedal Kaliňák.

Gábor Gál na otázku, či je v prípade potvrdenia únosu v hre aj vystúpenie strany Most-Híd z koalície, odpovedal, že všetko je v hre.

Most-Híd berie na vedomie skutočnosti, o ktorých v utorok informoval Robert Kaliňák. „Naším jediným cieľom je naďalej overenie všetkých uverejnených záležitostí a objektívne vyšetrenie celého prípadu,“ uviedla hovorkyňa Klára Debnár.

V utorok sa prezident Andrej Kiska stretol s veľvyslancom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Bleickerom. Prezident veľvyslanca informoval, že Slovensko začalo robiť potrebné kroky, aby objasnilo podozrenie zo zapojenia slovenských štátnych orgánov do únosu občana Vietnamu. Podľa nemeckých vyšetrovateľov bol na to použitý vládny špeciál pri lete z Bratislavy do Moskvy. O stretnutí a jeho obsahu informoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

„Podľa prezidenta Andreja Kisku je nevyhnutné, aby sa verejnosť dozvedela pravdu a Slovensko zostalo dôveryhodným partnerom Nemecka. Preto je dôležité poctivo vyšetriť, akú úlohu zohrali v tomto prípade slovenské štátne orgány a zároveň poskytnúť súčinnosť nemeckým vyšetrovacím orgánom,“ uvádza sa v tlačovej správe.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #kauza únosu Vietnamca