Danko chce, aby parlament schválil Etický kódex pre poslancov

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) chce, aby parlament na jeseň schválil Etický kódex pre poslancov. Ako povedal Danko v rozhovore pre agentúru SITA, išlo by o Etický kódex, ktorý by platil rámcovo pre slovenský, český a rakúsky parlament .

08.08.2018 14:34
Andrej Danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko (SNS).
debata (11)

„Vzorom nám je aj kódex Knessetu, ktorý upravuje vzťahy poslancov alebo lobizmus. Na jeseň urobíme draft Etického kódexu, ktorý by možno v čase stého výročia vzniku Československa bol prijatý a platil by pre slovenský, český a rakúsky parlament. Každý štát by si ho následne implementoval,“ vyhlásil Danko.

Etický kódex bude prijatý ako norma. Upravoval by všetko, čo nie je v rokovacom poriadku. „Napríklad elementárna slušnosť, oblečenie, komunikácia, lobizmus,“ konštatoval predseda NR SR s tým, že kancelár parlamentu komunikuje s rakúskym a českým partnerom.

Podľa podpredsedníčky strany Sloboda a Solidarita (SaS) a NR SR Lucie Nicholsonovej nemá Andrej Danko po kauzách svojej strany morálny kredit na riešenie akejkoľvek etiky niekoho iného. Okrem toho považuje tento kódex za mimoriadne nevhodne načasovaný. „V krajine, kde zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a kde minister vnútra napomáha únosu Vietnamca je naparovanie sa nad oblečením či komunikáciou poslancov trápne. Navyše, nedávno Andrej Danko otravoval verejnosť horalkovým zákonom a veci, ktoré navrhuje v kódexe, mohol poľahky vyriešiť,“ uviedla Nicholsonová pre agentúru SITA.

O prijatí Etického kódexu pre poslancov sa hovorilo už v minulom volebnom období. Etický kódex poslancov mal byť v roku 2015 pôvodne súčasťou novely rokovacieho poriadku. Smer ho však napokon stiahol. Vtedajší predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vysvetlil, že opozícia kódex iba kritizovala a nemala záujem vylepšiť ho, preto sa rozhodli vypustiť ho z návrhu a ponechať jeho prijatie na novú národnú radu. Pellegrini, Miroslav Číž a Jana Laššáková chceli etickým kódexom upraviť princípy a pravidlá správania sa zákonodarcov, podporiť dôveru verejnosti v čestnosť a dôveryhodnosť práce poslanca a stanoviť základné etické limity pre konanie členov zákonodarného zbo­ru.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Nicholsonová #etický kódex #Andrej Danko