V kauze únosu Vietnamca vypočujú členov ochranky

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) zbavila mlčanlivosti 14 policajtov z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. Ide o ľudí, ktorí by mohli objasniť, čo sa vlani v júli dialo okolo diplomatickej kolóny vietnamskej delegácie v Bratislave. V blízkej dobe budú vypočutí orgánmi činnými v trestnom konaní. Ich výpovede budú dôležité v kauze únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom, v ktorej sú zatiaľ známe dve protichodné verzie. Nemecké veľvyslanectvo zhodnotilo, že únos bol sčasti uskutočnený na slovenskom území.

08.08.2018 16:04
Denisa Saková Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (63)

Vietnamca Trinh Xuan Thanha uniesli minulý rok v júli z Berlína, kde žiadal o politický azyl. Následne ho mali dodávkou previezť cez Českú republiku na Slovensko. Do slovenského vládneho špeciálu sa mal dostať ako súčasť oficiálnej vietnamskej delegácie.

Podľa Denníka N mal s únosom pomáhať vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Kaliňák to odmieta, tvrdí, že denník publikoval lži. Na dôkaz svojej neviny podstúpil test na detektore lži. Odvoláva sa na závery nemeckých vyšetrovateľov, podľa ktorých mohlo byť Slovensko zneužité vietnamskou stranou.

Saková sa chystá do Nemecka

Vyšetrovanie prípadu sa v blízkom čase zameria na možných svedkov únosu, medzi takých patria aj ochrankári, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu. Tých dnes zbavila ministerka vnútra Saková mlčanlivosti.

Denník Pravda sa opýtal Generálnej prokuratúry, kedy by sa mohli ich výsluchy uskutočniť. Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová nás odkázala na pondelkové vyjadrenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten oznámil, že už sú známe mená prokurátorov z bratislavskej krajskej prokuratúry, ktorí budú prítomní na výsluchoch svedkov. Stať by sa tak malo podľa Čižnára „urýchlene“. Celú vec bude dozorovať aj prokurátorka z Generálnej prokuratúry.

Saková sa dnes stretla s nemeckým veľvyslancom Joachimom Bleickerom. Pripomenula, že rezort vnútra poskytuje súčinnosť nemeckým orgánom pri vyšetrovaní únosu "Operatívne poskytujeme informácie už od septembra minulého roka, od prvého dožiadania z nemeckej strany,“ povedala Saková.

Doplnila, že podľa jej informácií nemecké orgány ešte nestihli na Slovensku vypočuť všetky osoby, ktoré plánovali, a niekoľko výsluchov má byť v septembri. Nemeckému veľvyslancovi tlmočila záujem stretnúť sa v tejto veci s nemeckým ministrom vnútra. Dátum zatiaľ nie je známy.

„Nemecká strana si váži spoluprácu so Slovenskom, lebo dostáva všetky informácie a tá spolupráca je vynikajúca,“ podčiarkol po schôdzke veľvyslanec Bleicker. Nemecká ambasáda s odkazom na výsledky nemeckých orgánov i júlového rozsudku Najvyššieho krajinského súdu v Berlíne skonštatovala, že únos vietnamského občana bol sčasti uskutočnený na slovenskom území.

„Vyšetrovania pokračujú. Berlínska polícia dala podnet na pátranie po hľadanom pánovi Trinhovi prostredníctvom Schengenského informačného systému dňa 24. júla 2017, t. j. bezodkladne po doručení oznámenia o hľadanom. Pri vyšetrovaní boli nemecké orgány včas v úzkom kontakte so svojimi slovenskými kolegami. Vkladáme dôveru v túto spoluprácu a budeme v nej pokračovať,“ zdôraznilo veľvyslanectvo.

O kauze rokoval zahraničný výbor

Kauzou sa zaoberali aj poslanci v parlamentnom zahraničnom výbore. Na návrh poslanca Martina Klusa (SaS) schválili uznesenie, podľa ktorého budú požadovať od ministerstva zahraničných vecí jednoznačné odpovede na otázky, ktoré vyvolávajú v prípade pochybnosti. Konkrétne ide o podozrenia týkajúce sa preletu vládneho špeciálu ponad poľské územie. Podľa Denníka N mala slovenská strana oznámiť tej poľskej, že na palube lietadla sa nachádza minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v ňom však nebol.

Výbor sa chce preto rezortu diplomacie spýtať, kto za našu krajinu dal Poliakom takéto údaje, aký uviedol dôvod letu a všetky informácie pre nahlásenie letového plánu vrátane účastníkov letu a či bol ako člen posádky nahlásený aj Kaliňák.

Poslanci výboru chcú odpoveď na otázku, či prichádza do úvahy stiahnutie slovenského zastúpenia z Vietnamu, prípadne či by Slovensko vypovedalo vietnamského veľvyslanca, ak sa dokáže, že o pobyte Trinh Xuan Thanha na Slovensku klamal. Na jedno z najbližších zasadaní výboru plánujú pozvať ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smer).

Rezort diplomacie už znížil slovenské zastúpenie v Hanoji z úrovne veľvyslanca na chargé d'affaires. Znamená to, že momentálne nemáme vo Vietname slovenského veľvyslanca.

Lajčák: Zatiaľ nesmieme stavať šibenice

Lajčák sa dnes po prvý raz vyjadril k novým medializovaným informáciám, urobil tak formou komentára pre denník Pravda. Zdôraznil, že závery nemeckých vyšetrovateľov sú závažné a vrhajú pochybnosti na korektnosť informácií, ktoré vyšetrovateľom poskytla vietnamská strana.

„To však neznamená, že všetko, čo je vytlačené na stránkach novín, je pravda, respektíve, že nám to musí stačiť, aby sme mohli vynášať súdy. Kým nie sú okolnosti prípadu poriadne vyšetrené a detaily vyjasnené, dovtedy nesmieme stavať šibenice,“ zdôraznil v komentári šéf rezortu diplomacie. Nevylúčil, že ak sa potvrdia podozrenia, že Slovenská republika bola zneužitá vietnamskou stranou, budú prijaté opatrenia. Aké, nekonkretizoval, pretože „diplomacia nie je o vyhrážaní sa ani o odsudzovaní bez dôkazov“.

Na kauzu reagoval minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Prípad označil za blamáž. „V prvom rade musíme vedieť, ako sa to stalo a kto za to nesie vinu. Či to bolo z nedbanlivosti, alebo z úmyslu,“ povedal a dodal, že s ďalšími vyjadreniami treba počkať na závery vyšetrovania. „Jedna strana hovorí tak, druhá tak. Je to tvrdenie proti tvrdeniu,“ povedal Gál. Nevylúčil odchod Mostu-Híd z koalície, podľa jeho slov je „všetko v hre“.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca