Na bratislavskom úrade prekvitala korupcia, NAKA obvinila sedem ľudí

Po stredajšej akcii na Okresnom úrade v Bratislave obvinil vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry šesť osôb a jednu právnickú osobu z korupcie. Troch z nich obvinil aj z prania špinavých peňazí.

09.08.2018 09:33 , aktualizované: 11:34
debata (29)

Pri zaisťovacej akcii na okresnom úrade zasahovalo najmenej 75 policajtov NAKA a bratislavského krajského riaditeľstva. Počas akcie zadržali sedem osôb, vykonali päť domových prehliadok, prehľadali aj dve kancelárie na úrade a päť vozidiel. Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, od januára tohto roku sa v Bratislave a na iných miestach Slovenska, Miroslava G., Pavol B., Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. spolčili za účelom páchania korupcie. Poslední traja z menovaných aj za účelom páchania legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Práve pre týchto troch obvinených podľa polície za úplatok pracovníci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B., ako osoby disponujúce právomocou v konaniach vedených na úrade, zabezpečovali prípravu potrebných podkladov. Konkrétne išlo o vydávanie kladných rozhodnutí a stanovísk pre Branislava R., Tomáša W. a Vladimíra M., respektíve pre minimálne 15 nimi riadených právnických osôb, vzájomne personálne alebo majetkovo prepojených.

Spolu „vybrali“ 334-tisíc eur

Úplatky údajne požadovali prostredníctvom mandátnych zmlúv, ich predmetom boli "prerokovania podanej žiadosti na úrade, za účelom získania kladného stanoviska alebo rozhodnutia“. Zmluvy a nadväzujúce právne úkony, ako aj viaceré bankové operácie cez nimi riadené spoločnosti, pritom údajne slúžili len na zakrytie pôvodu peňazí z korupcie. Výška úplatku bola individuálna, podľa druhu žiadosti. Celkovo išlo o viac ako 334-tisíc eur.

Medzi obvinenými je aj konateľ jednej z obchodných spoločností Boris R. Ako uviedol Slivka, vyšetrovateľ žiada od prokurátora väzbu jedného zo zamestnancov úradu a troch samostatne zárobkovo činných osôb. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí za prijímanie a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 10 až 20 rokov. V prípade prečinu nepriamej korupcie až dva roky.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky #pranie špinavých peňazí