O tábore Nočných vlkov rozhodne stavebná inšpekcia

Areál pri Dolnej Krupej, ktorý pripomína polovojenský súkromný tábor, miestne zastupiteľstvo zatiaľ riešiť nebude. Poslanci sa v stredu večer na zasadnutí zhodli, že si počkajú na výsledky stavebnej inšpekcie. Inšpektorát v Nitre má preveriť, či je v poriadku, že na mieste, ktoré je podľa územného plánu určené na poľnohospodárske účely, má stáť od septembra vojenské múzeum.

09.08.2018 09:35 , aktualizované: 18:33
nocni vlci, dolna krupa Foto: ,
Európsky štáb ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci v Dolnej Krupej.
debata (317)

„Obec chcela začať konať a pripravovala miestne zisťovanie spolu s obecným úradom, ale zatiaľ sme od toho upustili, pretože sme dostali kópiu listu, ktorý má dnes na stole inšpekcia,“ vysvetlil pre Pravdu starosta Teofil Mihalovič. Majiteľ areálu sľubuje nápravu.

Na nesúlad využívania pozemku v lokalite Rybníčky, čo je asi dva kilometre od dediny, s územným plánom obce a so stavebným povolením upozornilo petíciou dvesto obyvateľov. Tí odmietajú prebudovanie areálu na vojenské historické múzeum. V priestore v minulosti cvičila polovojenská organizácia Slovenskí branci a svoju európsku pobočku tu má ruské motorkárske zoskupenie Noční vlci. Signatári petície argumentujú, že Noční vlci presadzujú mocenské záujmy cudzieho štátu a oslavujú Stalina, sovietske impérium a komunistickú ideológiu.

„O petícii sme diskutovali a vzali sme ju na vedomie. Stavebná inšpekcia má však podľa stavebného zákona prednosť pri kontrole. Budeme maximálne súčinní, ak nás požiadajú,“ uistil starosta. Nespokojnosť obyvateľov chápe. „Počkáme teda na rozhodnutie a či vlastník požiada o zmenu územného plánu obce. Ak nie, budeme konať,“ dodal Mihalovič.

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

Starosta spresnil, že od majiteľa areálu Jozefa Hambálka dostali poslanci po stredajšej prehliadke majetku prísľub, že dá veci do poriadku. „Majiteľ nám sľúbil, že po ukončení kontroly sa to bude snažiť dať do súladu so stavebným zákonom a územným plánom,“ doplnil starosta.

Podľa územného plánu obce je areál bývalej inseminačnej stanice ošípaných klasifikovaný ako plocha poľnohospodárskej výroby a plocha záhrad a verejnej zelene. Fotografie z drona, ktoré 19. júla publikoval denník Pravda na svojej stránke, však ukazujú, že sa tam nachádzajú zrejme sklady, tankodróm a ďalšia vojenská technika, čo s poľnohospodár­stvom nemá nič spoločné. Na nitriansku stavebnú inšpekciu sa obrátili opozičný poslanec Národnej rady Ján Budaj z OĽaNO a aktivista Juraj Smatana.

Hambálkovi hrozí pokuta

Ak inšpekcia vyhodnotí užívanie stavby v rozpore so stavebným povolením ako priestupok, hrozí Hambálkovi pokuta do 830 eur. Majiteľ tvrdí, že prípadnú sankciu je pripravený uhradiť a sľub, že požiada o zmenu územného plánu, splní. „Vždy budem postupovať podľa zákona,“ zdôraznil pre Pravdu Hambálek.

Obecní poslanci situáciou nadšení nie sú. „Beriem to ako zlú reklamu pre obec. Osobne som majiteľovi povedal, že keby postupoval, ako sa má pri zmenách užívania budov, tak sme sa mohli takýmto nezrovnalostiam vyhnúť,“ skonštatoval poslanec Stanislav Petráš.

Niektorým poslancom sa nápad s múzeom pozdáva

Niektorým poslancom sa na rozdiel od signatárov petície nápad s múzeom pozdáva. „Za zmenu však zahlasujem len vtedy, ak z toho bude skutočne historické vojenské múzeum a objekt bude slúžiť verejnému záujmu,“ priblížila poslankyňa Jana Lehotová. Stredajšia prehliadka podľa nej ukázala, že v areáli sa nachádza veľké množstvo artefaktov z druhej svetovej vojny. „Videli sme ruské, nemecké či naše vojenské výstroje,“ dodala Lehotová. O múzeu tak bude musieť Hambálek zastupiteľstvo presvedčiť. „Akonáhle bude zmena inak definovaná, prípadne tak, že sa pod tým bude dať všeličo skryť, nezahlasujem za to. Musí zastupiteľstvo presvedčiť, že to myslí vážne,“ zdôraznila Lehotová.

Občiansky aktivista Juraj Smatana vidí záležitosť inak, zriadenie pobočky Nočných vlkov na Slovensku považuje za provokáciu, nerešpektovanie územného plánu za porušenie zákona. „Keby si iný živnostník na Slovensku zriadil v poľnohospodárskom objekte bar s kempingom a tankodrómom, tak by lietala jedna pokuta za druhou,“ pripomenul Smatana. Nerozumie, prečo štátne orgány konajú tak pomaly. Nepáči sa mu tiež, že Hambálek vystupuje voči ruskému vedeniu Nočných vlkov ako ich európska pobočka. „V dňoch, kedy si pripomíname 50. výročie začiatku sovietskej okupácie Československa, je to zvlášť nevkusné,“ mieni Smatana.

Denník Pravda vo vydaní z 20. júla upozornil na existenciu polovojenského tábora pri Dolnej Krupej, zverejnil aj fotografie, na ktorých vidieť, ako v rozsiahlom areáli obohnanom ostnatým drôtom parkuje tank, obrnený transportér. Časť tohto arzenálu požičalo ministerstvo obrany s cieľom propagácie vojenských dejín a obnovy predmetov. Rezort dal do prenájmu aj samopaly, guľomety, kanón a dokonca aj stíhačku mig. Po tom, čo sa na verejnosť dostali zábery z drona, podľa ktorých areál pripomínal viac polovojenský tábor ,a Slovenskí branci zverejnili fotografie, ako sa v uniformách a so zbraňami preháňajú v transportéroch, ministerstvo obrany zmluvu na prenájom zrušilo. Techniku chce späť do konca augusta. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď označil spojenie Nočných vlkov a Slovenských brancov za bezpečnostné riziko.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

317 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci #Dolná Krupá