Skúsi Kočner šťastie opäť na Najvyššom súde?

Podnikateľ Marián Kočner zostáva pre podozrenie z falšovania zmeniek za takmer 70 miliónov eur vo väzbe. Takýto verdikt Špecializovaného trestného súdu bol zverejnený po viac než týždni od pojednávania. Kočner sa môže odvolať na Najvyšší súd.

09.08.2018 10:28 , aktualizované: 17:51
súd, Pavol Rusko, Marián Kočner, prepustenie na... Foto: ,
Marián Kočner
debata (10)

Pojednávanie o prepustení Kočnera z väzby sa konalo 1. augusta v Banskej Bystrici. Sudca pre prípravné konanie Roman Púchovský vtedy nerozhodol, ale oznámil, že uznesenie bude doručené všetkým stranám písomne. Včera ho dostala prokuratúra.

„Sudca zamietol žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe. Rozhodol tak v súlade s návrhom prokurátora a rozhodnutím Najvyššieho súdu z 28. júna,“ potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová s tým, že špeciálny dozorujúci prokurátor sa s týmto rozhodnutím stotožnil.

Sudcu znalecký posudok nepresvedčil

Sudcu zrejme nepresvedčil znalecký posudok zahraničného experta Geralda La Porte, ktorý mu Kočnerovi advokáti predložili minulú stredu. Údajne má preukazovať, že zmenky sú pravé a pochádzajú z júna roku 2000. Televízia Markíza, ktorá na Kočnera a bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska podala trestné oznámenie, má vlastný posudok. Z neho zas vyplýva, že Ruskov podpis na zmenkách pochádza z neskoršieho obdobia, keď už nedisponoval voči televízii Markíza žiadnymi právami.

Kočnerovmu advokátovi Michalovi Mandzákovi väzobné rozhodnutie doručené nebolo, preto sa zatiaľ nechcel vyjadrovať k ďalšiemu postupu. Naznačil však, že sa s verdiktom pravdepodobne neuspokoja.

„Ťažko mi je povedať, aké argumenty sudca v tom uznesení uviedol a či boli také presvedčivé. Na 99,9 percenta môžem povedať, že sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu podám, ale krištáľovú guľu nemám, aby som povedal, čo presne bude,“ dodal pre Pravdu Mandzák.

Trojdňová lehota na podanie sťažnosti

Deň po jeho doručení uzneseniu súdu začne plynúť trojdňová lehota na podanie sťažnosti. Ak ju Kočnerovi obhajcovia podajú, vec bude mať opäť Najvyšší súd, ktorý Kočnera už raz do väzby poslal 28. júna. Vtedy rozhodoval o odvolaní prokurátora proti predchádzajúcemu rozhodnutiu sudcu Púchovského. Ten sa najprv oboch obvinených, Kočnera a expolitika Ruska, rozhodol stíhať na slobode. Prepustenie Ruska Najvyšší súd na konci júna potvrdil, u Kočnera však uznal obavu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti, pretože sú proti nemu vedené viaceré trestné stíhania.

Trestný právnik Ladislav Kuruc vysvetlil, že po podaní sťažnosti proti rozhodnutiu banskobystrického Špecializovaného trestného súdu by mal Najvyšší súd stanoviť pojednávanie zhruba do týždňa. „Myslím si, že aj keď advokát sťažnosť podá, Najvyšší súd jej nevyhovie,“ domnieva sa Kuruc.

Ďalšiu žiadosť o prepustenie z väzby môže Kočner podať znovu po tridsiatich dňoch, ak by však uviedol nové skutočnosti a iné dôvody, môže o prepustenie žiadať aj skôr. „Zvyčajne sa ďalšia žiadosť dáva zhruba po troch mesiacoch, keď už vyšetrovanie nejakým spôsobom pokročilo a obhajca môže povedať, že vyšetrovatelia mali dosť času, aby robili úkony,“ spresnil Kuruc.

Vyšetrovacia väzba, v ktorej sa teraz Kočner nachádza, je zákonom obmedzená na maximálne dva roky. „Dovtedy musí prokurátor podať obžalobu, alebo obvineného prepustiť. Po podaní obžaloby nastupuje súdna väzba, ktorá môže trvať najviac tri roky,“ doplnil advokát.

Národná kriminálna agentúra podvečer 20. júna zatkla najprv Kočnera a deň nato aj Ruska. Vyšetrovateľ ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner