Tetovanie pod kontrolou únie?

Kožu dvanástich percent Európanov zdobí tetovanie, ktoré nik nereguluje. Európska únia chce preto prijať záväzné normy pre všetky štáty, pokiaľ ide o látky, ktoré môže tatér vstreknúť pod kožu. Plánuje obmedziť viac ako 4 000 chemikálií využívaných v tetovacích farbách. Tatéri tvrdia, že pre oficiálne štúdiá, ktoré použivajú certifikované farby, sa nič nezmení. Pravidlá však dajú červenú pseudopredajcom a špekulantom.

10.08.2018 08:00
Tetovanie herečky Emmy Watsonovej na predlaktí. Foto: ,
Tetované nápisy sa tešia popularite.
debata (19)

Záujemcov o tetovanie stúpa. Kým v roku 2003 ho malo iba asi päť percent obyvateľov Európy, dnes to je dvanásť percent, čo predstavuje asi 100 miliónov. Ľudí zaujíma najmä kvalita, dizajn, cena a bolesť. Európska únia si však vzala na mušku možné zdravotné dôsledky. V súčasnosti neexistujú normy platné pre celú EÚ, pokiaľ ide o to, čo sa môže pri zdobení kože použiť. Napríklad pri kozmetike alebo v textilnom priemysle musia farbivá spĺňať prísne bezpečnostné predpisy.

Európska komisia (EK) ešte vlani poverila Európsku chemickú agentúru (ECHA) so sídlom v Helsinkách, aby preskúmala túto oblasť z pohľadu bezpečnosti spotrebiteľov. Na konci minulého roka ECHA priniesla výsledky v 500-stranovej štúdii. „Navrhuje najväčšie chemické obmedzenie, aké tu doteraz bolo, zahŕňajúce viac ako 4 000 chemikálií,“ konštatuje internetový server Politico. Vedecké výbory agentúry poslali tento rok svoje zistenia aj komisii. Tá má teraz tri mesiace na to, aby sa rozhodla, či je potrebné prijať celoeurópsku reguláciu. „Výsledky tohto posudzovania budú k dispozícii koncom tohto roka a na základe jeho výsledkov sa bude môcť komisia rozhodnúť o vhodných ďalších krokoch,“ spresnila Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku.

Regulácia bude zložitá

Server pripomína, že regulácia nebude jednoduchá, pretože tento priemysel je roztrieštený s mnohými malými prevádzkovateľmi. Problémom je aj fakt, že zatiaľ nie je známy dôveryhodný výskum, ktorý by naznačil spojitosť medzi tetovaním a zhoršením zdravotného stavu. „Hoci sa ukázalo, že niektoré látky nachádzajúce sa v tetovacích farbách sú karcinogénne, neexistujú štúdie, ktoré by priamo potvrdili súvislosť medzi tetovaním a rakovinou,“ dodal server.

Zloženie tetovacieho atramentu podľa Ludvikovej vyvoláva obavy. „Boli zaznamenané prípady alergií spôsobených látkami, ktoré sa v takomto atramente nachádzajú,“ uviedla hovorkyňa. Spoločné výskumné centrum, ktoré patrí pod Európsku komisiu, vo svojej správe z roku 2016 upozornilo, že tetovači pri práci neraz používajú látky, ktoré boli pôvodne vytvorené pre produkty z textilu, plastov alebo dokonca pre autá. Sedem krajín, vrátane Švédska, Belgicka a Španielska, si samy stanovili, že tetovacie farby musia spĺňať minimálne požiadavky na kozmetické výrobky a potraviny a vylučujú používanie niektorých chemikálií.

Stop pre špekulantov

Regulácia na trhu môže vytlačiť z trhu rôznych špekulantov. „Každý tatér, ktorý si nakupuje tetovacie pomôcky, by mal dbať na to, aby ich kupoval od renomovaných predajcov a nie cez pseudoobchodníkov, ktorí tovar ponúkajú cez rôzne bazáry a kde pôvod farieb je ťažko zistiteľný,“ zdôraznil Stanislav, tatér z Bratislavy a pripomenul, že originálna farba by mala mať svoj vlastný certifikát.

,Mal by sa viac strážiť dovoz farieb, ktoré sa tvária ako tetovacie, za tri eurá z Číny a podobne. Určite treba dbať na zdravie ľudí, ale sústrediť sa na to, kde to je potrebné," poukázal Milan, tatér z Prešova. Podľa jeho kolegu Radovana z Trenčína obmedzenia by mohli zredukovať činnosť domácich tatérov. „Tých nikto nekontroluje, je ich viac ako oficiálnych štúdií. Často nakupujú lacné farby na pofidérnych stránkach. Čo farby obsahujú, netuší asi ani sám výrobca,“ mieni Radovan.

Profesionálni tatéri preferujú farby s pôvodom z EÚ. „Musí mať vlastný certifikát. Bez toho je predaj zakázaný. Na toto platia prísne pravidlá. Ich dodržiavanie kontroluje úrad verejného zdravotníctva,“ vysvetlil Stanislav, ktorý farby aj predáva. Farba by podľa neho nemala byť ani hustá, ani riedka a mala by dobre držať v koži. „Ženy viac inklinujú k farebnému tetovaniu. Motívy sú väčšinou ruže, kvety, nápisy, hodiny či dátum narodenia,“ opísal Stanislav. Farby testujú nemecké laboratóriá. „Človek, ktorý je alergik na kov, napríklad na meď, by to mal tatérovi oznámiť. Nemal by si dávať farebné tetovanie, lebo farebné farby obsahujú kovy a potom môže dôjsť k alergickej reakcii. Ale ľudia to často pred tatérom zatajujú, lebo vedia že zostanú bez ozdoby,“ poukázal Radovan.

Zákazníci tetovacích štúdií iniciatívu EÚ vítajú. „Záujemcom to prinesie väčší pocit bezpečia. Myslím, že nielen ja, ale aj mnohí iní, sme kládli dôraz skôr na sterilnosť ihiel a farby sme automaticky brali ako niečo bezpečné,“ uvažuje Mia z Bratislavy. Majiteľka tetovania na ramene a predlaktí preto s reguláciou súhlasí. „Ak sa pravidlá nastavia dobre, zákazníkovi to môže priniesť len výhody,“ dodala mladá žena.

Problémom sú najmä alergie, možná je aj rakovina

Najčastejším rizikom spojeným s tetovaním je alergická reakcia. „Môže sa prejaviť začervenaním pokožky, vyrážkou, alebo môže nastať celková reakcia, teda aj s pocitom ťažkého dýchania. Závisí to od toho, v akom v stave človek je,“ vysvetlila dermatovenero­logička Mária Brozmanová.

Viac ako 60 percent chemikálií v atramentoch na tetovanie sú azofarbivá. Ide o typ zlúčeniny, ktorá sa po injekcii môže rozpadnúť vplyvom UV žiarenia. Častice potencionálne spôsobujúce rakovinu sa tak môžu dostať do iných častí tela. Doteraz sa však neuskutočnili žiadne testy na možné prepojenie medzi atramentom a rakovinou. „Čiernobiele tetovanie je tvorené zo sadzí, teda z uhlíka. To je nebezpečné, pretože v sadziach sa nachádzajú polycyklické aromatické uhľovodíky , ktoré sú rakovinotvorné,“ dodala Slavomíra Feix, dermatologička.

Snahu EÚ preto víta. „Koža je náš najväčší orgán, chráni nás pred všetkými vonkajšími vplyvmi, prebiehajú v nej jedny z najdôležitejších imunologických, metabolických a reparačných procesov,“ uzatvorila odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #tetovanie #tetovacie štúdio #obmedzenie #chemické látky