SIS bude vysvetľovať, či mala informácie o zneužití špeciálu

Poslanci parlamentného výboru na kontrolu SIS sa na dnešnom zasadnutí budú pýtať, či tajná služba mala informácie o hrozbe zneužitia lietadla v kauze únosu občana Vietnamu, no ďalej nekonala.

10.08.2018 06:00
debata (29)

Predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS Gábor Grendel (OĽaNO) pre Pravdu potvrdil, že takéto podozrenie existuje. „Áno, určite sa na to spýtame,“ povedal Grendel. Podľa jeho slov by sa mal na rokovaní zúčastniť aj riaditeľ SIS Anton Šafárik. „Vždy sa snažíme termínovať tieto rokovania tak, aby mohol byť prítomný. Takže na 99 percent by tam mal byť,“ spresnil poslanec.

Vietnamského občana Trinh Xuan Thanha mali uniesť vietnamskí agenti vládnym lietadlom vlani v júli ako súčasť oficiálnej vietnamskej delegácie. Lietadlo letelo z Bratislavy do Moskvy. Naša tajná služba doteraz tvrdila, že o tom nezachytila žiadne informácie a nezaregistrovala ani pohyb cudzích tajných.

Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth na facebookovej stránke datel.sk však tvrdí, že SIS o hrozbe zneužitia nášho špeciálu vopred vedela. Napriek tomu o týchto zisteniach neoboznámila premiéra, ministra vnútra, šéfa diplomacie a ani generálneho prokurátora. Inšpekcia SIS to mala podľa Tótha preverovať, no hneď aj údajne zamiesť pod koberec.

Denník Pravda požiadal o stanovisko k týmto podozreniam hovorcu SIS, ten nereagoval. Rovnako ako tlačový odbor Úradu vlády, od ktorého sme chceli vedieť, či bude premiér žiadať od Šafárika vysvetlenie.

„Ak by sa potvrdilo podozrenie, že SIS takúto správu mala, a neposunula ju ďalej, bolo by to jej obrovské zlyhanie, za ktoré je zodpovedný riaditeľ. A ak by sa potvrdilo, že túto správu spracovali a doručili oprávneným príjemcom, tak by to bolo ich obrovské zlyhanie. Ale to musí dokázať buď výbor na kontrolu činnosti SIS, alebo rôzne zložky ministerstva vnútra,“ reagoval bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Analytik si spomenul, že na jeseň minulého roka zachytil informácie z bezpečnostných zložiek, a to z informačnej služby, aj z ministerstva vnútra, že k takémuto zavlečeniu malo dôjsť. „K týmto informáciám sa dostali viacerí ústavní činitelia, poslanci aj my bezpečnostní analytici. Mne to však vtedy prišlo ako taká abstraktná informácia, že som to považoval za nejakú spravodajskú hru. Predpokladám, že aj momentálne prebieha viacero spravodajských hier a ťažko povedať, čo je pravda a čo nie,“ skonštatoval analytik.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Jaroslav Naď #Gábor Grendel #Anton Šafárik #výbor na kontrolu SIS #kauza únosu Vietnamca