Kauza únosu: Pozornosť sa zo SIS obracia na vnútro

V kauze údajného únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom sa hľadáčik opäť otáča na ministerstvo vnútra. Podozrenia, že v prípade zlyhala Slovenská informačná služba, odmietol parlamentný výbor na kontrolu SIS. Podľa neho zodpovednosť nesie ministerstvo vnútra. Rezort vnútra s takýmto záverom nesúhlasí. Bezpečnostný analytik však upozorňuje, že zrejme pochybilo viacero orgánov.

10.08.2018 10:12 , aktualizované: 20:06
anton šafárik Foto: ,
Šéf SIS Anton Šafárik v parlamente.
debata (469)

Výbor zasadal za zatvorenými dverami v piatok dopoludnia, jeho členovia si predvolali šéfa SIS Antona Šafárika. Vysvetľovať musel aj podozrenia, že tajná služba vopred vedela o riziku zneužitia vládneho lietadla, ku ktorému malo dôjsť vlani v júli, no informácie neposunula ďalej kompetentným adresátom. Medzi nich patrí premiér, ministerstvo vnútra a diplomacie, generálny prokurátor. Pochybnosti o zlyhaní SIS zverejnil bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth s tým, že vyšetrovanie tohto prešľapu na pôde tajnej služby malo byť zametené pod koberec.

Šafárik zdôraznil, že SIS žiadne informácie o únose vietnamského občana nemala. Pripomenul, že muž sa mal na Slovensko dostať v dodávke z Českej republiky. Hraničnými priechodmi prechádzajú stovky áut, nie je preto podľa neho v silách SIS vedieť o tom, či v nich sedí niekto unesený. „Slovenská informačná služba má na to možnosti a takých až polobohov v službe?“ pýtal sa. „Samozrejme, môžeme sa spoliehať len na to, že to, čo odznelo na utajenom rokovaní výboru, je pravda. Musím konštatovať, že akonáhle SIS získala nejaké informácie v súvislosti s týmto únosom, tak ich odstúpila povinným adresátom. To znamená, že sa nepotvrdzuje, že by niečo zatajila,“ reagoval po zasadnutí šéf výboru Gábor Grendel (OĽaNO). Nevinu a nulovú úlohu tajnej služby v únose má podľa Grendela dokazovať to, že ministerstvo vnútra nepožiadalo SIS o súčinnosť pri organizácii návštevy vietnamskej delegácie v Bratislave. Na odvlečenie Trinh Xuan Thanha mala práve táto návšteva slúžiť ako krytie. „Ak došlo k nejakému pochybeniu, tak to mohlo byť jedine na strane ministerstva vnútra,“ dodal opozičný poslanec.

Šafárik si zase myslí, že ani nebolo nutné, aby ich žiadali o spoluprácu. „Úrad pre ochranu ústavných činiteľov si plní aj funkciu spravodajskej činnosti. Takže nebol dôvod, aby nás informovali, že 26. júla bude jednanie vietnamskej strany a slovenskej strany,“ pripomenul šéf agentov, ktorý sa o únose podľa jeho slov dozvedel niekoľko dní, možno týždňov po tom, čo sa stal. Či tieto zistenia posunul ďalej, alebo si ich nechal pre seba, to už nekonkretizoval. Ministerstvo vnútra odmietlo, že by nezapojením tajnej služby do prípravy návštevy zlyhalo. „Nie je bežné, aby sa pri zahraničných návštevách spolupracovalo pri ich organizácii so SIS,“ zdôraznil hovorca rezortu Petar Lazarov.

Riaditeľ SIS má iný názor ako Šafárik

Šafárik priznal, že jeho osobný názor na vec sa nezhoduje s jeho oficiálnym názorom riaditeľa SIS. V čom je rozpor a aké sú tieto dva názory, povedať nechcel. Odmietol špekulovať, či Slovensko bolo v tomto incidente zneužité, alebo sa jeho orgány vedome zapojili. „To nie je dôležité, či pochybujem ,alebo nepochybujem. Počkám na definitívne rozhodnutie nemeckých vyšetrovacích orgánov aj orgánov našej strany,“ podčiarkol. S odkazom na správu advokátky muža, ktorý bol v Nemecku odsúdený za podieľanie sa na únose, Šafárik opísal, že celý prípad sa mal začať v Nemecku, kde únos pripravovali vietnamskí agenti zrejme niekoľko dní. Pokračovať mal dvojdňovým presunom cez Českú republiku a na Slovensku mal trvať asi dve hodiny.

Vystúpenie riaditeľa SIS po skončení rokovania výboru nepríjemne zaskočilo bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa. „Bol som mimoriadne negatívne prekvapený, keď som počul, že pri návšteve tak vysoko postavenej delegácie z Vietnamu, čo je diktátorská krajina s komunistickým režimom, nebola zapojená SIS. To je pre mňa šokujúce. Táto delegácia sa stretla s naším ministrom vnútra. Už len z hľadiska spravodajskej aj fyzickej ochrany ministra o tom informačná služba mala vedieť a mala byť do procesu zapojená,“ nazdáva sa expert. Doplnil, že vyšetrovanie prípadu sa malo na Slovensku začať hneď po prvých náznakoch.

Naď spomenul, že jeho skúsenosť počas pôsobenia na ministerstve obrany bola iná. „O zahraničných návštevách sme pred ich konaním informovali ako Vojenské spravodajstvo, s menným zoznamom ľudí a minútovníkom podujatia, tak aj Slovenskú informačnú službu. To, že Úrad pre ochranu ústavných činiteľov neinformoval SIS o tom, že prichádza delegácia z Vietnamu, je pre mňa neprijateľné,“ podčiarkol analytik. Dodal, že slová Šafárika v ňom nevzbudzovali dôveru v činnosť SIS ako takej. Podľa jeho slov nezlyhala len SIS, ale aj nemecká tajná služba. „Ukázalo sa, že spolupráca tajných služieb v rámci Schengenu a EÚ nie je dobrá,“ mieni Naď.

Čižnár sa stretol s nemeckým kolegom

Prvé náznaky správ o únose, do ktorého má byť zapletené aj Slovensko, prišli podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) vlani v septembri, keď začala slovenská strana poskytovať informácie po dožiadaní z Nemecka. Naše orgány však doteraz čakali na závery nemeckých vyšetrovateľov, ktoré by jednoznačne povedali, že naša krajina zohrala kľúčovú úlohu. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára od nemeckých kolegov dostávali správy, podľa ktorých sa skutok stal v Nemecku.

„Nerozumiem tomu argumentu, že čin sa stal v Nemecku. Veď ak na to bol použitý vládny špeciál, išlo o zavlečenie cudzieho štátneho občana z nášho územia, to je jednoznačný dôvod na začatie stíhania. A to nehovorím o tom, že do toho chtiac-nechtiac bola zapojená aj slovenská štátna správa, čo si vyžaduje samostatné vyšetrovanie,“ poznamenal bezpečnostný analytik. Hovorca Lazarov včera pripomenul, že do ostatného pondelka tento prípad vyšetrovali len nemeckí vyšetrovatelia a rezort vnútra im pri vybavovaní ich dožiadaní poskytoval maximálnu súčinnosť. „Ministerstvo vnútra nemá žiadne kompetencie týkajúce sa samotného vyšetrovania prípadu,“ skonštatoval hovorca.

Vyšetrovanie na Slovensku spustilo trestné oznámenie z minulého piatka. „Keď prokuratúra rozhodla o preverovaní prípadu aj na Slovensku, ministerka vnútra Denisa Saková okamžite zbavila mlčanlivosti 14 osôb, stretla sa s nemeckým veľvyslancom na Slovensku a oficiálne deklarovala, že je rozhodnutá urobiť všetky potrebné kroky, aby bol celý prípad riadne vyšetrený,“ uzavrel Lazarov.

Generálny prokurátor Čižnár sa včera stretol so svojím nemeckým náprotivkom, aby sa porozprávali o kauze únosu. Prokuratúra by mala o tomto stretnutí bližšie informovať na budúci týždeň.

Podľa Vietnamu sa do vlasti vrátil dobrovoľne

Trinh Xuan Thanha uniesli minulý rok v júli v Berlíne, kde sa pokúšal získať politický azyl. Následne ho mali cez Česko doviezť dodávkou na Slovensko, kde ho mali ako súčasť vietnamskej delegácie premiestniť na palubu slovenského vládneho špeciálu smerujúceho do Moskvy. Oficiálne stanovisko Vietnamu znie, že muž sa do vlasti vrátil dobrovoľne. V súčasnosti si odpykáva dva doživotné tresty.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

469 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Anton Šafárik #výbor na kontrolu SIS