Opäť na nože pre ústavných sudcov

Opäť konflikt medzi koalíciou a prezidentom Andrejom Kiskom. Hlava štátu označila za podpriemerný návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), ktorým chce zaviesť nové pravidlá pre voľbu ústavných sudcov. Koaličné strany si myslia opak a tvrdia, že Gál odviedol dobrú prácu. Martin Glváč zo Smeru ako reakciu na Kiskove slová spomenul "vylepšenie" Gálovho návrhu, ktorým by prezidenta z výberu a menovania ústavných sudcov úplne vyšachoval.

09.08.2018 00:00
gal  kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (vpravo) prijal ministra spravodlivosti SR Gábora Gála (vľavo) v Prezidentskom paláci.
debata (3)

Vo februári končí na Ústavom súde 9 z celkom 13 sudcov. Noví sudcovia mali byť volení podľa iných kritérií. Rezort spravodlivosti preto pripravil dve novely zákonov. Tie sa prezidentovi nepáčia. „Výmena sudcov Ústavného súdu môže byť aj premárnenou príležitosťou,“ vyhlásil v stredu prezident Kiska po stretnutí s ministrom Gálom. Podľa prezidenta vláda má pri tejto obmene šancu posilniť kvalitu a nezávislosť tohto súdu. „Musím, žiaľ, konštatovať, že z rozhovoru s ministrom sa mi zdá, že túto príležitosť sa vláda nechystá využiť,“ konštatoval Kiska.

Minister Gál sa vzdať nemieni. „Budem to presadzovať. Myslím si, že aj keď to nie je až taký krok, ako si to niekto predstavoval, ale aj krôčik bude lepší. Nič horšie ako súčasný stav, sa nám stať nemôže,“ povedal Gál.

Podľa ministerského návrhu kandidát, ktorého bude voliť parlament, musí získať nadpolovičnú väčšinu zo všetkých poslancov parlamentu (150), čo je najmenej 76 hlasov, dnes stačí nadpolovičná väčšina z prítomných. Gál tiež mení kritériá na kvalifikáciu záujemcov o talár. Najmenej by mali mať 45 rokov, aspoň 15 rokov právnu prax a ovládať aspoň jeden svetový jazyk. Pred voľbou podstúpia verejnú prezentáciu a vypočutie, ktoré by sa konali na pôde ústavnoprávneho parlamentného výboru.

Kandidát, ako žiada Kiska, by mal získať v parlamente ústavnú väčšinu, čo je najmenej 90 hlasov. Pýta sa tiež, prečo chce minister zvýšením minimálneho veku zo 40 na 45 rokov z najbližšej voľby vyradiť prvé ponovembrové generácie právnikov, nezaťažených socialistickým právom. „V lepšom prípade to vyzerá na podpriemerný návrh, v horšom na návrh, ktorý môže kvalitu výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu ešte zhoršiť,“ nazdáva sa prezident. Ten v procese celej voľby vyberá polovicu z kandidátov, ktorých zvolí parlament a potom ich vymenuje do funkcie ústavných sudcov.

Ústavný právnik a poslanec Mostu-Híd Peter Kresák hovorí, že dôležité je najmä zvýšenie kvóra. „Dnes stačí aby 39 poslancov rozhodlo o ústavnom sudcovi. To je strašne málo. Ak by sme nedospeli k zmene určite by to bola premárnená príližitosť, ale verím, že sa nepremárni,“ zdôraznil Kresák.

Podpredseda parlamentu a poslanec strany Smer Martin Glváč hovorí, že ak prezidentovi nejde len o politikárčenie, ale o kvalitný zákon, mal by najskôr rokovať a až potom dávať vyhlásenia. „Pán Kiska by bol najradšej, aby si ústavných sudcov vyberal on, aby mu pomohli, keď bude mať problémy pri svojich daňových prešľapoch. Musí si uvedomiť, že keď bude len kritizovať, nechce spolupracovať a správa sa opozične, že sa ako koalícia na to vykašleme a zostane súčasný stav,“ reagoval na Kiskove slová Glváč s tým, že plánuje predložiť návrh, podľa ktorého, ak kandidát získa 90 hlasov, prezident už sudcov menovať vôbec nebude. Glváč pripúšťa, že niektoré zmeny ešte nastať môžu. Napríklad minimálny vek kandidátov môže zostať na 40 rokoch.

Prvý podpredseda koaličnej SNS Jaroslav Paška hovorí, že prezident sa svojím vyhlásením prihlásil k požiadavkým opozície. „Ak by sme chceli znefunkčniť ústavný súd a nezvoliť nikoho, išli by sme práve cestou, ktorú navrhuje prezident a opozícia,“ poznamenal Paška. Skvalitnenie Ústavného súdu podľa neho priniesie len racionálna dohoda.

Skupina 38 právnikov dala ku Gálovým novelám hromadnú pripomienku, medzi nimi aj sudkyňa Najvyššieho súdu Elena Berthotyová. Gálov návrh sa jej zdá mäkký. Minimálny vek kandidáta by mal byť podľa ich pripomienky 40 rokov, na zvolenie by mal získať 90 hlasov poslancov.

„Snažíme sa, aby sa kandidát mohol navrhnúť sám a nebol tak onálepkovaný a spájaný s nejakou politickou stranou. Mal by byť odbornou ale aj morálnou autoritou a týmito kritériami by sa zaoberal poradný výbor,“ vysvetila Berthotyová. Ústavná väčšina, ktorú navrhujú, by podľa nej zaručila, aby si politické strany sadli za jeden stôl a hľadali najlepších z najlepších.

Súčasný spôsob výberu považuje za akceptovateľný a slušný bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány. Doplnil, že to ešte neznamená, že netreba uvažovať o zmene, ktorá by priniesla zlepšenie. Voľba sudcov ústavnou väčšinou nemusí byť podľa neho prospešná. „Pozrime sa do dejín volieb kandidátov. Neviem či vôbec dvaja dosiahli tento počet. Myslím si, že by to mal byť počet, ktorý v každom prípade zaistí zvolenie, aby niekto vždy bol vybratý,“ pripomenul Bárány.

Minister spravodlivosti zavádza nový výber sudcov cez novely Ústavy a Zákona o Ústavnom súde. K novelám prišlo až 300 pripomienok, ministerstvo plánuje o nich začať rokovania. Na zmenu Ústavy bude minister potrebovať hlasy opozície, preto aj s tou bude vyjednávať. Gál verí, že všetko stihne a novely predloží ešte tento mesiac vláde.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Ústavný súd SR