Vo väzbe je aj úradníčka, ktorá mala brať úplatky

V korupčnej kauze bratislavského okresného úradu zo siedmich obvinených skončili traja vo väzbe. Úradníci si spolu s niekoľkými podnikateľmi vymysleli schému vybavovania úradných záležitostí za úplatok. Podľa polície si takto do vreciek strčili vyše tristotisíc eur.

10.08.2018 19:13
NAKA korupcia okresny sud bratislava Foto:
Pri zaisťovacej akcii na okresnom úrade zasahovalo najmenej 75 policajtov NAKA a bratislavského krajského riaditeľstva. Počas akcie zadržali sedem osôb.
debata (16)

Vo väzbe skončila šéfka odboru starostlivosti o životné prostredie Miroslava G., ďalej Branislav R. a Tomáš W. O väzbe rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok večer. „Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica rozhodol o vzatí do väzby troch osôb. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti," povedala hovorkyňa špecializovaného súdu Katarína Kudjaková.

Sudca tak čiastočne vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý žiadal väzbu pre štyri osoby. Jedného obvineného prepustil na slobodu. Kudjaková uviedla, že obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd. Sťažnosť podal aj prokurátor.

Úplatky prekrývali mandátnymi zmluvami

Podľa polície nešlo o klasickú korupčnú kauzu, keď si úradník priamo vypýta peniaze za vydanie rozhodnutia. Išlo o prepracovanú mašinériu. Zamestnanci okresného úradu Miroslava G. a Pavol B. mali dohodnutých sprostredkovateľov, takzvaných vyberačov úplatkov. Obvinená šéfka odboru mala vydávanie povolení zdržiavať, kým nedôjde k dohode o úplatku. Protikorupčná jednotka zdokumentovala úplatky vo výške viac ako 330-tisíc eur.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka vysvetľuje, že úplatky prekrývali mandátnymi zmluvami. Na mandátne zmluvy nadväzovali ďalšie právne úkony a bankové operácie, ktoré mali iba zakryť pôvod peňazí z korupcie. Inými slovami išlo o pranie špinavých peňazí.

Je to legálna činnosť, ak je vykonávaná normálne

Advokát Stanislav Pavol vysvetľuje, že mandátnu zmluvu upravuje Obchodný zákonník, v praxi sa často využíva a slúži na zabezpečenie určitých obchodných záležitostí. „Ide o obchodný vzťah, kedy sa mandatár zaväzuje, že pre mandanta zariadi určité obchodné veci a mandant sa zaväzuje vyplatiť mu za to odplatu,“ hovorí Pavol. Mandátnu zmluvu tak mohol sprostredkovateľ uzatvoriť napríklad s developerom. Do zmluvy si dali určité podmienky, napríklad vykonanie administratívnej činnosti či vybavenie administratívnej agendy týkajúcej sa stavebného projektu.

Pavol vysvetľuje, že mnoho developerov nemá napríklad dostatočné personálne kapacity a nahrádza ich práve takýmto spôsobom. „Je to legálna činnosť, ak je vykonávaná normálne. Ak je však fiktívna, svedeckými výpoveďami, finančnými tokmi alebo transakciami sa ukáže, že peniaze v určitej výške putovali ďalej. Potom je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby to preverili, preukázali a neskôr aj dokázali,“ poznamenal.

Postavenie mimo služby

Okresný úrad spadá pod ministerstvo vnútra. Silvia Keratová z tlačového odboru uviedla, že obvinení budú postavení mimo služby. „Keďže zadržaní zamestnanci čelia obvineniam z trestnej činnosti, ktorá súvisí s výkonom ich práce, musia počítať minimálne s postavením mimo služby,“ povedala s tým, že predseda úradu komunikuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Protikorupčná jednotka na okresnom úrade zasahovala v utorok. Zadržali celkom sedem osôb, prehľadali dve kancelárie na úrade, päť áut a vykonali aj päť domových prehliadok. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky obvinil šesť osôb a jednu právnickú osobu z korupcie, traja z nich majú na krku aj obvinenie z prania špinavých peňazí. V prípade dokázania viny za prijímanie úplatku a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti im hrozí trest 10 až 20 rokov, v prípade prečinu nepriamej korupcie dva roky.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčná kauza #okresný súd