Krajniak získal ako prvý 15-tisíc podpisov pre kandidatúru na prezidenta

Poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) vyzbieral 15.000 podpisov pre svoju budúcoročnú kandidatúru na prezidenta. Podpisy zbiera po celom Slovensku, ten posledný potrebný získal v sobotu v Spišskej Novej Vsi.

11.08.2018 13:53 , aktualizované: 14:00
debata (54)

„Podpora ľudí ma veľmi teší. Ľudia najviac oceňujú to, že podpisy zbieram osobne a nevyužívam služby platených brigádnikov,“ podotkol Krajniak. V zbere podpisov však chce pokračovať, kým ich nezíska zo všetkých regiónov.

Doteraz navštívil Zemplín, Spiš, Liptov, Oravu, Gemer, hornú Nitru, Košice, Žilinu, Banskú Bystricu, Zvolen, Brezno, Trenčín, Trnavu, Malacky, Pezinok či Nové Zámky. V utorok (14.8.) by mal zbierať podpisy v Nitre.

Cieľom druhé kolo

Cieľom Krajniaka je dostať sa v prezidentských voľbách do druhého kola. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, verí, že s programom, s ktorým prechádza po Slovensku, je schopný získať približne pol milióna voličov, čo by ho mohlo oprávňovať k postupu do druhého kola. „Či uspejem v druhom kole, ak sa do neho dostanem, to neviem povedať. To bude závisieť od toho, kto bude protikandidátom. Teda môj prvý cieľ je postup do druhého kola,“ povedal. Krajniak sľubuje, že nebude útočiť v kampani na žiadneho protikandidáta, ale bude sa snažiť osloviť voličov, aby do druhého kola postúpil.

Hnutie Sme rodina volilo v parlamentných voľbách v roku 2016 približne 172 000 voličov a Krajniak získal približne 20 000 preferen­čných hlasov. Napriek tomu si myslí, že jeho cieľ, získať 500-tisíc hlasov, je reálny. „Je to reálny cieľ, pretože môj program je realistický a dobrý. Môže pomôcť ľuďom. Mám deväť mesiacov na to, aby som presvedčil ľudí, že program je dobrý. Ponúkam aj neútočenie na iných kandidátov. Nebudem sa k nim negatívne vymedzovať. Chcem ukázať, že politika sa dá robiť vecne,“ uviedol.

Záujem majú viacerí

Do boja o Prezidentský palác sa chce zapojiť viac ako desať uchádzačov. Záujemcovia pritom môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.

Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka, pravdepodobne v marci. Andrej Kiska je vo funkcii do polovice júna 2019. Okrem Milana Krajniaka sa postaví do súboja o post prezidenta Robert Mistrík, Béla Bugár či advokátka Zuzana Čaputová. Záujem kandidovať na post prezidenta ohlásila Bohumila Tauchmannová Záborská, Radovan Znášik, Juraj Zábojník, Eduard Chmelár, predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec, Oskar Fegyveres a bývalý predseda NR SR František Mikloško. Záujemca musí získať 15 podpisov poslancov NR SR alebo 15-tisíc podpisov občanov.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #prezidentské voľby 2019