Zákon o exekúciách mešká

Zákon, ktorý by zastavil exekúcie staršie ako päť rokov, mal byť v medzirezortnom pripomienkovaní už v júli. Ministerstvo spravodlivosti však ešte stále na ňom pracuje. Dlžníci si zrejme tak skoro nevydýchnu. Norma by sa pritom mala týkať približne milióna exekučných rozhodnutí.

13.08.2018 13:00
exekúcia, dlhy, peniaze, dlh, Foto:
Na súdoch po celom Slovensku je v súčasnosti približne 3,7 milióna exekučných spisov, z ktorých sa však reálne vymáha asi 650-tisíc. Ilustračné foto.
debata (2)

Napriek sľubom pripravovaná norma však ešte nie je v medzirezortnom pripomienkovaní, pretože ministerstvo spravodlivosti vypracúva prípadové štúdie. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová s tým, že ministerstvo pracuje aj na aplikačných modeloch. To znamená, že rezort vyhodnocuje zákon v praxi, jeho aplikáciou na konkrétne prípady.

V princípe by podľa novej legislatívy mali byť zastavené exekúcie staršie ako päť rokov. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) pred časom pre Pravdu povedal, že zákon sa má týkať všetkých exekúcií, tak zo strany štátnych inštitúcií, ako aj od súkromných spoločností. „Prediskutovali sme to v koalícii a v súčasnosti je na stole už iba jeden, posledný variant, ktorý zastaví všetky exekúcie staršie ako päť rokov,“ uviedol Gál ešte v júli. Náklady na zastavenie by pritom mal zaplatiť štát. Podľa šéfa rezortu celkovo ide o desiatky miliónov eur.

Keďže exekúcie by boli iba zastavené, veritelia môžu podať návrh na ďalšie konanie, ktoré už bude podliehať novým pravidlám účinným od vlaňajšieho apríla – tak predstavoval pripravovaný zákon minister. Samotní dlžníci sa môžu definitívne zbaviť svojich dlhov cez inštitút osobného bankrotu.

Rezort spravodlivosti okrem novej legislatívy pri exekúciách odporúča dlžníkom využiť takzvaný inštitút osobného bankrotu. Osobný bankrot využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci minulého roka. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Za prvých päť mesiacov tohto roka využilo možnosť konkurzu 6 016 právnických subjektov či fyzických osôb a formu splátkového kalendára 75.

Proces oddlženia sprostredkúva Centrum právnej pomoci. Kým súd odklepne osobný bankrot, trvá to niekoľko mesiacov v závislosti od majetku či skladby dlhov. Bankrot stojí dlžníka päťsto eur, tie však platí centrum a žiadateľ má povinnosť uhradiť tento poplatok počas troch rokov.

Začiatkom leta však prezident komory exekútorov Miroslav Paller pre Pravdu povedal, že inštitút osobného bankrotu možno využiť len v prípade, ak je voči dlžníkovi vedené aspoň jedno exekučné konanie. Pripravovaná norma by však mala riešiť aj tento problém.

Tému tzv. exekučnej amnestie predstavila na prelome februára a marca Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá však hovorila o inom variante. Žitňanská chcela exekúcie nielen dočasne zastaviť, ale istým spôsobom prispieť k ich definitívnemu ukončeniu. Gábor Gál ešte v priebehu mája tohto roka ozrejmil, že táto možnosť zrejme nebude priechodná v súčasnej koalícii. Poukazoval na to, že by bolo veľmi odvážne udeľovať amnestiu aj na dlhy voči súkromnej sfére.

Na súdoch po celom Slovensku je v súčasnosti približne 3,7 milióna exekučných spisov, z ktorých sa však reálne vymáha asi 650-tisíc. Predpokladá sa, že približne jedna štvrtina exekúcií je staršia ako päť rokov. V prepočte by sa tak nová legislatíva mohla dotknúť takmer jedného milióna spisov. K najväčším veriteľom patrí Sociálna poisťovňa, nasledujú zdravotné poisťovne, banky, telekomunikační operátori a ďalšie štátne inštitúcie. Koncom minulého roka malo problém s exekúciami zhruba 970-tisíc fyzických osôb. Štvrť milióna ľudí však rieši tri a viac dlhov. Rekordér má „na konte“ 144 exekučných titulov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #exekučná amnestia