Čižnár v kauze únosu Vietnamca zbaví mlčanlivosti 44 ľudí

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa minulý piatok stretol so svojim nemeckým kolegom Petrom Frankom.

13.08.2018 12:35 , aktualizované: 17:19
Čižnár Nemecko únos Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas tlačovej konferencie k stretnutiu s generálnym prokurátorom Spolkovej republiky Nemecko.
debata (427)

Po stretnutí s Frankom Čižnár v pondelok informoval, že „nemecký generálny prokurátor nemá žiadne informácie o správe, podľa ktorej je Slovensko priamo zaplatené do únosu Vietnamca,“ uviedol s odkazom na článok v nemeckej tlači, podľa ktorého sa vláda SR priamo podieľala na únose vietnamského podnikateľa z Nemecka.

Čižnár podľa vlastných slov na stretnutí s nemeckým kolegom prebral aj kvalitu a rozsah právnej pomoci. Podľa neho boli všetky nemecké dožiadania vybavené „na vysoko profesionálnej úrovni“ v celom rozsahu. „Nič nebolo odmietnuté,“ zdôraznil.

Čižnár: Vypočujeme 44 ľudí

„Nemecká strana nemá a nikdy nebude mať záujem vytvoriť spoločný vyšetrovací tím so slovenskou stranou,“ uviedol generálny prokurátor s odkazom na žiadosti niektorých slovenských politikov, aby slovenské orgány spolupracovali s nemeckými kolegami.

„Mienim požiadať o zbavenie mlčanlivosti 44 ľudí, ktorých chceme vypočuť,“ uviedol Čižnár s tým, že žiada o trpezlivosť nielen verejnosť, ale aj médiá.

„Výsluchy prebiehajú. Poradie výsluchov si určia tí, ktorí to vykonávajú,“ povedal generálny prokurátor.

Pripravujú stretnutie

Čižnár po stretnutí s nemeckým kolegom rovnako uviedol, že nemecká strana nikdy nepožiadala o výsluch Radovana Čuláka, šéfa protokolu ministerstva vnútra. Čulák už skôr odmietol, že by počas návštevy vietnamskej delegácie na Slovensku, ktorá sa spája s únosom Trinh Xuan Thanha, videl niečo podozrivé. „Pre mňa to bola bežná návšteva, beriem to pracovne, nič podozrivé som si nevšimol,“ povedal.

Pokiaľ ide o výmenu operatívnych informácii budú obe strany podľa Čižnára v prípade potreby túto problematiku konzultovať. Dodal, že obe strany pripravujú aj stretnutie vyšetrovateľov a prokurátorov na pôde Eurojustu.

Saková je pripravená zbaviť mlčanlivosti všetky potrebné osoby

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) je v súvislosti s únosom Trinh Xuan Thanha pripravená zbaviť mlčanlivosti všetky osoby, ktoré budú chcieť orgány činné v trestnom konaní vypočuť. Uviedol to tlačový odbor rezortu vnútra na margo vyjadrenia Jaromíra Čižnára. Ten mieni v tejto kauze požiadať o zbavenie mlčanlivosti 44 ľudí. Saková v tejto súvislosti zbavila mlčanlivosti 14 osôb.

„Stretla sa (ministerka, pozn. TASR) s nemeckým veľvyslancom na Slovensku Joachimom Bleickerom a plánuje vycestovať do Nemecka na stretnutie s rezortným kolegom,“ priblížil rezort vnútra. Zdôraznil, že nemeckým vyšetrovateľom, ako aj slovenským vyšetrovacím orgánom poskytuje maximálnu súčinnosť, ktorá je v jeho kompetencii.

Čižnár minulý týždeň priblížil, že kontaktoval kolegov z Českej republiky aj Nemecka, ktorí prisľúbili, že mu podajú informácie. Na kauze únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha pracujú nemeckí vyšetrovatelia už viac ako rok. Slovenské orgány činné v trestnom konaní do piatka predminulého týždňa nedisponovali žiadnou konkrétnou vierohodnou informáciou o skutku, podotkol prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Minulú stredu bol pritom v Berlíne odsúdený vietnamský občan za účasť na únose na tri roky a desať mesiacov väzenia.

Šufliarsky spresnil, že 2. januára a 15. februára tohto roku boli cestou právnej pomoci poskytnuté nemeckej strane informácie najprv z telekomuničnej prevádzky. „Vybavili sme ju v celom rozsahu,“ uistil Šufliarsky. V žiadosti bolo uvedené, že skutok sa mal stať v Nemecku. „Žiadna informácia o tom, že skutok sa mal stať aj na území Slovenska z tejto žiadosti nevyplývala,“ zdôraznil Šufliarsky.

Všetko, čo potrebovali dostali

Ďalšie dve žiadosti vo forme európskeho vyšetrovacieho príkazu boli doručené vlani 13. decembra a 22. apríla tohto roka. V rámci poslednej žiadosti o právnu pomoc boli za účasti slovenských aj troch nemeckých prokurátorov vykonané výsluchy jedenástich ľudí. Medzi nimi policajtov, ktorí sprevádzali vientamskú delegáciu a či personál vládneho špeciálu. „Boli to úkony, ktoré sa robili na účely ich trestného konania,“ spresnil Šufliarsky.

„Všetko, čo potrebovali dostali. Vyslovili spokojnosť s tým, ako sme im to pripravili,“ zhodnotil spoluprácu Čižnár. Nemeckí vyšetrovatelia avizovali žiadosť o ďalšiu právnu pomoc v rámci, ktorej by sa mali realizovať ďalšie úkony v septembri alebo októbri. Čižnár zdôraznil, že túto vec bude osobne sledovať.

GP prijala trestné oznámenie

Generálna prokuratúru minulý piatok dostala informácie, že do únosu mohli byť zapojení aj slovenskí občania a prijala aj trestné oznámenie. Na včerajšom stretnutí s policajným prezidentom sa Čižnár dohodol, že toto oznámenie bude riešiť Krajská prokuratúra Bratislava spolu s inšpekciou ministerstva vnútra, pretože sa očakáva, že budú opäť vypočúvať policajtov, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu.

„Nikto nevylúčil, že pri týchto úkonoch sa začnú vynárať nejaké relevantné podozrenia,“ doplnil Čižnár. Podľa neho bude pravdepodobne začaté trestné stíhanie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

„Prokurátori budú pri každom úkone, ktorý sa bude vykonávať, tam ťažko niekto bude môcť ovplyvňovať. Potvrdí sa, alebo vyvráti, či sa veci stali tak, ako sú prezentované, alebo sa nestali, alebo bolo Slovensko zneužité,“ uzatvoril Čižnár, ktorý naznačil, že medzi vypočúvanými osobami bude aj poslanec Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák.

427 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Nemecko #kauza únosu Vietnamca