Čo má byť v etickom kódexe poslancov. Majetok či oblečenie?

Etický kódex môže priniesť slušnejšiu politickú kultúru, alebo len lepšie oblečených poslancov. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) pripravuje návrh, ktorým chce upraviť vzájomné vzťahy a správanie v Národnej rade aj mimo nej.

13.08.2018 12:37
parlament, Andrej Danko Foto: ,
Andrej Danko (vpravo) v pléne parlamentu.
debata (6)

Zatiaľ však nie je jasné, čo presne bude kódex obsahovať. Politológ Juraj Marušiak si myslí, že bez úcty k zákonom sú etické kódexy zbytočné.

Etický kódex by mal byť podľa Danka upravovať všetko, čo nie je v rokovacom poriadku. „Napríklad elementárna slušnosť, oblečenie, komunikácia, lobizmus,“ predstavil svoj pracovný návrh predseda Národnej rady, ktorý sa problematiky kódexu dotkol na začiatku júna aj na rokovaní so šéfkou srbského parlamentu Majou Gojkovičovou. Kancelária parlamentu o veci komunikuje s rakúskymi a českými partnermi. Inšpiráciu našiel Danko v izraelskom parlamente – Knesete.

„Vzorom nám je aj kódex Knesetu, ktorý upravuje vzťahy poslancov alebo lobizmus. Na jeseň urobíme draft etického kódexu, ktorý by možno v čase stého výročia vzniku Československa bol prijatý a platil by pre slovenský, český a rakúsky parlament. Každý štát by si ho následne implementoval,“ vyhlásil Danko. Na spoločnom rámci sa v polovici júna dohodol s predsedom poslaneckej snemovne českého parlamentu Radkom Vondráčkom.

Kódex by mal byť nejakým vzorcom morálneho správania a definovať, čo je a čo nie je tolerovateľné. Mal by obsahovať aj otázku podnikania poslancov a ich rodinných príslušníkov a prijímania darov
Juraj Marušiak, politológ

Vondráček pripomenul, že s Dankom etický kódex spoločne preberali niekoľkokrát a majú podobný pohľad. „Radi by sme spolupracovali a nie je vylúčené, že sa nám podarí v oboch krajinách prijať rovnaký či podobný. Etický kódex bude určite predmetom rokovania mojej pracovnej skupiny pre rokovací poriadok, kam sú pozývaní zástupcovia všetkých poslaneckých klubov,“ reagoval pre denník Pravda Vondráček.

Hovorkyňa Národnej rady Zuzana Čižmáriková spresnila, že stále pracujú na rešeršiach, aby sa dozvedeli, ako je táto problematika upravená v iných parlamentoch. Aj na ich základe budú pripravovať návrh pre slovenských poslancov. „Bude sa to koncipovať až najmä v septembri po príchode všetkých poslancov, preto je ešte predčasné hovoriť nejaké detaily,“ uviedla.

Etickému kódexu sa poslanci venovali v predchádzajúcom volebnom období. Pôvodne mal byť súčasťou novely rokovacieho poriadku, nakoniec sa ho strana Smer rozhodla pre kritiku opozície stiahnuť. Poslancom mal prikazovať správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či zdržať sa prejavov, ktoré narúšajú osobnú dôstojnosť iných poslancov. Hovoril aj o stretnutiach poslancov s lobistami a o prípadných roztržkách v rokovacej sále.

Na príprave tohto návrhu sa vtedy podieľal aj Miroslav Číž (Smer). Opozícia návrh podľa neho neprijala len z politických dôvodov. „Zatiaľ som diskusiu na túto tému nezaregistroval. Ak to chce pán Danko predložiť, tak sa tomu budeme venovať,“ reagoval. V niektorých krajinách je takýto kódex len demonštratívnou morálnou normou. Číž by však privítal širšie koncipovanú úpravu, ktorá by zahŕňala zverejňovanie majetkových pomerov poslancov, možnosti prijímania pohostenia, lobing, podnikanie a sankcie za porušenie kódexu. „Je tam úzka súvislosť s ústavným zákonom o nezlučiteľnosti funkcií, preto sa s etickým kódexom zatiaľ nerobilo nič,“ dodal Číž s tým, že na takúto novelizáciu by potrebovali širšiu politickú zhodu.

Danko ešte pred dvomi rokmi vyzval lídrov opozičných parlamentných strán, aby predložili svoje vlastné predstavy kódexu. S návrhmi prišli SaS a Sme rodina. Peter Pčolinský (Sme rodina) si myslí, že kódex by mal byť skôr dobrovoľný, a ako sankcia by stačilo pokarhanie alebo verejné ospravedlnenie. „Ak ideme riešiť majetok politikov alebo iné vážne veci, nech je to v zákone. Etický kódex je len papier a nie je to právne záväzné,“ nazdáva sa Pčolinský.

Podľa liberálov by sa mal kódex týkať najmä oblasti finančných záujmov a konfliktu záujmov. Martin Klus zo SaS si myslí, že Dankov návrh je príliš formálny. „Či má niekto kravatu, alebo je v parlamente horalku, pre nás nie je až také dôležité. Pre nás je dôležité riešiť podstatné problémy, počnúc majetkovými pomermi poslancov, aby sa v tom dokázali občania vyznať, končiac konfliktom záujmov. Samozrejme, tieto veci treba riešiť komplexne legislatívne, ale ak to prispeje k sprísneniu a stransparentneniu majetkových pomerov poslancov, nech je to aj súčasťou etického kódexu,“ domnieva sa Klus.

V strane Most-Híd pripúšťajú podporu oboch možných podôb kódexu, aj tú formálnejšie zameranú skôr na dôstojné správanie poslancov, aj podrobnejšiu úpravu majetkových práv a povinností poslancov. Jednotné stanovisko zatiaľ nazaujali. „Ani s jedným, ani s druhým nemám problém, ale potrebujem najprv vidieť konkrétny návrh,“ povedal podpredseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Elemér Jakab. O etickom kódexe plánuje v auguste rokovať poslanecký klub OĽaNO. „K tomu, čo pán Danko navrhuje, zaujmeme stanovisko. Danko sa zaoberá skôr tými povrchnými vecami ,ako je móda v parlamente. My určite budeme presadzovať zásady, ktoré by obmedzili kriminalitu v oblasti politiky,“ zdôraznil Ján Budaj, podľa ktorého je problémom podnikanie politikov, často len formálne registrované na ich manželky.

Politológ Juraj Marušiak by prijatie kódexu privítal, dôležitý je však vážny a úprimný úmysel. Podľa neho by to nemalo dopadnúť ako napríklad majetkové priznania poslancov, ktoré sú nekonkrétne a občan sa z nich nakoniec veľa nedozvie. „Kódex by mal byť nejakým vzorcom morálneho správania a definovať, čo je a čo nie je tolerovateľné. Mal by obsahovať aj otázku podnikania poslancov a ich rodinných príslušníkov a prijímania darov,“ doplnil Marušiak, podľa ktorého by takúto úpravu bolo vhodné prijať aj pre celú štátnu správu.

Fungovanie a dodržiavanie etických pravidiel je podľa Marušiaka vecou celospoločenskej zhody. Pri ich hrubom porušení by mohol byť človek zbavený aj možnosti uchádzať sa o verejné funkcie. „Otázkou ale je, či dokážu tieto politické špičky prijať taký kódex, ktorý by boli naozaj schopní rešpektovať a bude mať podporu celým politickým spektrom. Nejde len o mechanické dodržiavanie litery zákona a jeho intencií. Ak nebude úcta k duchu zákona, všetky etické kódexy sú zbytočné,“ uzatvoril Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Andrej Danko #poslanci NR SR #etický kódex poslancov NR SR