Starostlivosť o rodičku doma napreduje pomaly

Pôrodné babice, ktoré poznali naše babičky, sa vracajú späť, ale len pomaly. Ide o zdravotníčky, ktoré sa starajú o mamičku s práve narodeným bábätkom u nej doma. Pomáhajú s kŕmením či kúpaním, radia aj pri určitých zdravotných problémoch.

13.08.2018 15:00
rodičia, tehotenstvo, dieťa, matka, otec,... Foto: ,
Pôrodná asistentka by mala byť hlavná v predpôrodnej i popôrodnej starostlivosti o ženu.
debata (4)

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že aj dnes sú sestry pripravené na takúto prácu, len zdravotné poisťovne ju nechcú uhrádzať. Výnimku tvorí zdravotná poisťovňa Union, ktorá už má uzatvorené zmluvy s desiatkami zdravotníčok.

„Ako jediná poisťovňa uhrádzame svojim poistenkám predpôrodnú, ako aj popôrodnú starostlivosť o matku a novorodenca,“ povedala členka predstavenstva poisťovne Elena Májeková. Pôrodná asistencia je podľa nej mimoriadne dôležitá aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, pretože presúva časť zdravotnej starostlivosti o matku a novorodenca do prirodzenejšieho, domáceho prostredia.

Podľa prezidentky komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej sú pôrodné asistentky na takúto činnosť pripravené. „Vedia byť nápomocné žene nielen počas tehotenstva, pri samotnom pôrode v nemocnici, ale vedia zabezpečiť aj starostlivosť o ženu a novorodenca po prepustení z nemocnice u nej doma,“ povedala Lazorová. Na Slovensku sa podľa nej zatiaľ nedarí dosiahnuť takú dohodu, aby táto práca bola hradená z verejného zdravotného poistenia tak, ako je to bežné v zahraničí.

Májeková z Unionu uvádza, že spôsob úhrady tzv. babíc je obdobný ako u lekárov. „Pôrodná asistentka si vykáže príslušné výkony – prenatálna starostlivosť, postnatálna starostlivosť, novorodenec – a poisťovňa ich preplatí,“ povedala. Sumy sa pohybujú od 15 eur do 20 eur, v závislosti od výkonu.

Spôsob úhrady výkonov pôrodnej asistencie

  • je obdobný ako u lekárov, pôrodná asistentka si vykáže príslušné výkony (prenatálna starostlivosť, postnatálna starostlivosť, novorodenec)
  • pôrodná asistencia – prenatálna starostlivosť, maximálne 5 výkonov za jedno tehotenstvo od 20. týždňa tehotenstva, úhrada 20 € za jeden výkon
  • pôrodná asistencia – postnatálna starostlivosť, maximálne 2 výkony za obdobie šestonedelia, úhrada 20 € za jeden výkon
  • starostlivosť o novorodenca v domácom prostredí pôrodnou asistentkou, maximálne 2 výkony, úhrada 15 € za jeden výkon

Zdroj: Union zdravotná poisťovňa

Pred pôrodom zabezpečuje pôrodná asistentka kompletnú starostlivosť o ženu, a to psychofyzickú prípravu na pôrod, učí ju cvičiť, správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly, sleduje hodnoty krvného tlaku, pulzu a teploty, ozvy plodu, kontrakcie maternice. V postnatálnej starostlivosti sa stará o ženu po pôrode a v šestonedelí, poskytuje rady pri dojčení, ošetruje primárne hojace sa rany po cisárskom reze a podobne. Pri vážnejších problémoch, samozrejme, odporúča okamžité vyšetrenie u gynekológa. Na rozdiel od duly, ktorá je vnímaná skôr ako morálna podpora, je na výkon samostatnej praxe pôrodnej asistentky nevyhnutná povinná licencia od komory sestier.

Čo môžu pôrodné asistentky samostatne vykonávať?

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že legislatívne upravilo kompetencie, ktoré stanovujú, čo môžu pôrodné asistentky samostatne vykonávať. „Pôrodné asistentky, ktoré spĺňajú kvalifikáciu, môžu poskytovať starostlivosť o ženu v predpôrodnej a popôrodnej fáze v domácom prostredí,“ uviedol v stanovisku rezort. Z toho vyplývajúce výkony a ich hradenie zdravotnými poisťovňami závisia podľa ministerstva od zmluvných vzťahov medzi pôrodnými asistentkami a poisťovňami. Všeobecná zdravotná poisťovňa nevylučuje, že bude v budúcnosti uhrádzať tento výkon. „Aktuálne analyzujeme interné prieskumy a po ich zhodnotení pripravíme návrh riešenia,“ povedala hovorkyňa Viktória Vasilenková.

„Sme pripravení hradiť aj zdravotnú starostlivosť poskytnutú zo strany pôrodných asistentiek, akonáhle budú stanovené jasné pravidlá definujúce, či pôrodné asistentky preberajú časť starostlivosti poskytovanej u gynekológov, prípadne či ju rozširujú a akým spôsobom, t. j. o ktoré úkony,“ povedal PR manažér druhej súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik. Ideálna situácia by podľa neho bola, keby starostlivosť o rizikové tehotenstvo, zložitejšie úkony a kontroly vykonávali len gynekológovia, ktorí na to majú potrebné vybavenie, a jednoduchšie úkony pri fyziologickom nekomplikovanom tehotenstve by boli v kompetencii pôrodných asistentiek.

Výkonná riaditeľka ľudskoprávnej mimovládnej organizácie Občan, demokracia a zodpovednosť Šarlota Pufflerová tvrdí, že je to veľmi dobrý krok, ktorý zahŕňa starostlivosť o ženu aj mimo pôrodníc či gynekologických ambulancií. „Je to síce chvályhodné, ale zároveň si myslím, že to má byť niečo, čo je súčasťou politiku štátu, verejnej zdravotnej politiky, a nie jednej zdravotnej poisťovne,“ povedala s tým, že takáto starostlivosť u nás už dávno mala byť. Ťažisko je podľa Pufflerovej na pôrodnej asistentke. Tá by mali byť hlavná v predpôrodnej i popôrodnej starostlivosti o ženu. „Komunikuje so ženou už vopred o veciach, ktoré sa môžu stať, po pôrode je jej oporou v tom, ako sa má starať o dieťa, ako má dojčiť, žena v tej chvíli o tom potrebuje s niekým hovoriť,“ poznamenala Pufflerová.

Navyše sa hovorí o tom, že nemocnice z pôrodnicou budú prepúšťať ženy po pôrode domov skôr. Ľudskoprávna aktivistka tvrdí, že je to nebezpečné, lebo sa robia kroky jednotlivo bez nadväznosti na ďalšie opatrenia, čo môže viesť k ďalším problémom. Podľa šéfky sesterskej komory Lazorovej v súčasnosti pôrodné asistentky vykonávajú svoje povolanie iba v nemocniciach a ambulanciách gynekológov, kde je obmedzená ich samostatnosť v rozhodovaní a uplatňovaní kompetencií na základe ich odborných vedomostí, čo má za následok aj pokles záujmu o štúdium povolania pôrodnej asistentky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #novorodenec #pôrodníctvo #rodička