Razia v Seredi zrejme nebola posledná

Sereď sa dlhodobo borí s vážnym problémom. Polícia sa snaží výrobcov drog z mesta vyhnať, vždy sa však nájdu noví. Aj cez víkend zorganizovala rozsiahlu protidrogovú raziu na najviac postihnutej Cukrovarskej ulici. Týkala až 18 bytov. Zúčastnili sa na nej desiatky policajtov aj z pohotovostnej motorizovanej jednotky z Trnavy aj zo susedných krajov. Tí si so sebou priviezli psy vycvičené na vyhľadávanie drog.

13.08.2018 19:00
Drogová kriminalita v Seredi Foto: ,
Polícia cez víkend zorganizovala rozsiahlu protidrogovú raziu na najviac postihnutej Cukrovarskej ulici v Seredi.
debata (7)

Cukrovarská ulica nemá dobré meno. Je známa ako miesto, kde sa varí pervitín a drogy možno kúpiť na každom rohu. „Chodia sem narkomani nielen zo Serede,“ potvrdil jeden z obyvateľov Serede.

Toto je chobotnica a nie je to problém len Serede, ale celého Slovenska a sveta. Jedno chápadlo policajti utnú a ďalšie narastie.
nemenovaný policajt

Narkomani si podľa neho zvyknú aplikovať dávky priamo pri vode, len pár metrov od miesta, kde ich zakúpili. Domáci upozorňujú, že aj keď navonok tu domy pôsobia ošarpane, pred niektorými parkujú drahé autá. „Všetci zo Serede o tomto probléme vedia, nie je žiadnym tajomstvom, že kto chce drogy, tu ich zoženie. V každom druhom byte sa tu varia. Toto rozhodne nebola prvá razia a ani posledná. Za ostatných päť rokov ich bolo niekoľko a vždy našli drogy a zadržali varičov. Niektorí skončili aj za mrežami, ale len čo jedných chytia, druhí pokračujú v tom, v čom tí pred nimi skončili. To sú len variči, nad nimi stoja iní ľudia, tí, čo celý drogový kšeft organizujú. Je to začarovaný kruh,“ povedal zdroj blízky polícii.

Podľa neho výnimkou nie sú ani iné časti mesta. Pred pár rokmi zadržali policajti Taliana zo sicílskej drogovej mafie, ktorý na Slovensko, konkrétne do Serede, dovážal kokaín. V roku 2014 chytili dílera pervitínu a neskôr aj marihuany.

Zadržali 18 ľudí

Primátor Serede Martin Tomčányi vraví, že o razii, ktorá sa udiala na Cukrovarskej ulici cez víkend, vie iba z médií. „K tomu sa môže vyjadriť jedine polícia. Tie akcie sú dlhodobo plánované a utajené, viac k tomu neviem povedať,“ dodal primátor.

Hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová potvrdila, že polícia spravila prehliadky až v osemnástich bytoch za účelom odhalenia drogovej trestnej činnosti. „V súvislosti so sériou domových prehliadok v meste Sereď začala polícia trestné stíhanie pre nedovolenú výrobu a držbu omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Zadržané osoby sú podozrivé z výroby a distribúcie omamných látok,“ uviedla Kredatusová.

Polícia podľa hovorkyne zadržala 18 ľudí. „Z nich traja zostali aj naďalej v zadržaní a umiestnení v celách policajného zaistenia. Ostatné osoby boli prepustené,“ doplnila. V celách mal zostať manželský pár vo veku tridsať rokov a iba 16-ročný chlapec, ktorý policajtom dobrovoľne vydal zo skrýše na dvore jednu zatavenú striekačku s hnedým práškom a dve vrecká s desiatimi skladačkami. Priznal sa tiež, že má ísť o pervitín. Polícia zatiaľ nemá výsledky rozboru zadržaných látok, ten robí kriminalisticko-expertízny ústav.

Urobiť v Seredi poriadok raz a navždy nie je podľa kriminalistu, ktorý si neželal uviesť meno, jednoduché. „Toto je chobotnica a nie je to problém len Serede, ale celého Slovenska a sveta. Prečo neurobia poriadok raz a navždy v Amerike, vo Francúzku, v Taliansku? Jedno chápadlo policajti utnú a ďalšie narastie. Jedného dílera uväznia, ďalší nastúpi na jeho miesto. V prípade drog ide o to, že kde je dopyt, tam je ponuka. Ide o najrýchlejšie zarobené peniaze a nie malé. Otázka tiež je, prečo v prípade Serede vzal sudca do väzby len troch ľudí z osemnástich zadržaných?,“ uzavrel policajt.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #drogy #pervitín #protidrogové záťahy