Únia chce do opatery detí viac zapojiť otcov

Európsky parlament aktuálne opäť rokuje o možnostiach, ako pomôcť matkám na materskej, lepšie prepojiť rodinný a pracovný život. Poslanci chcú do európskej legislatívy pretlačiť napríklad aj právo druhého rodiča, teda najčastejšie otca, na platenú dovolenku po narodení či adopcii dieťaťa v dĺžke najmenej 10 dní.

14.08.2018 12:00
európsky parlament Foto: ,
Europarlament opäť rokuje o možnostiach, ako pomôcť rodičom na materskej. Ilustračná snímka.
debata (24)

Výška dávok pri takejto „otcovskej dovolenke“ by podľa návrhu parlamentného výboru pre zamestnanosť a sociálne záležitosti mala predstavovať až 80 percent hrubej mzdy, čo je v slovenských podmienkach viac ako mzda čistá.

Ako ďalej uvádza Euractiv.sk, slovenský informačný portál o dianí v EÚ, budúca smernica počíta napríklad aj s možnosťou, že by si obaja rodičia do desiatich rokov veku dieťaťa vybrali štyri mesiace platenej rodičovskej dovolenky. Takisto by mali dostať viac šancí upraviť si svoj pracovný čas a pracovať aspoň čiastočne z domu či na diaľku. V návrhu sa spomína aj platená „opatrovateľská dovolenka“ pre zamestnancov, ktorí sa starajú o vážne chorých príbuzných. Za tú by mala náležať dávka v sume aspoň 78 percent hrubej mzdy.

Nové pravidlá majú posilniť rodičovské práva

Rokovania s jednotlivými členskými krajinami a Európskou komisiou o implementácii smernice by sa mali začať v septembri. Slovenské ministerstvo práce však už teraz avizuje, že s prijatím niektorých nových pravidiel by malo problém. A naopak, niektoré sú zavedené už dnes, dokonca ešte lepšie.

„Nové opatrenia by mohli výrazne posilniť práva rodičov v EÚ a pomôcť vyváženejšie rozdeliť zodpovednosť za starostlivosť o deti medzi mužmi a ženami,“ tvrdí maltský europoslanec David Casa, ktorý je spravodajcom parlamentného návrhu. Aj podľa názoru viacerých jeho kolegov by tieto úpravy mohli viac motivovať lepšie zarábajúcich mužov, ktorí sa väčšinou nechcú spolupodieľať na rodičovských povinnostiach za cenu dočasného odchodu z práce, keďže by sa tým radikálne znížil ich príjem.

Smernica má aj kritikov

Naopak, proti chystanej smernici zaznieva aj veľa výhrad. „Myšlienka umožniť otcom, aby sa viac zapojili do starostlivosti o deti, je dobrá. Žiaľ, pôvodný cieľ, dosiahnutie lepšej rovnováhy medzi prácou a rodinou, poškodila ambícia nahradiť rodinu v tejto rovnici všeobecne – životom. Výsledkom je návrh, ktorý je pre mnohé členské štáty neprijateľný,“ uviedla Anna Záborská (KDH). Tým podľa nej vzniká riziko, že Európsky parlament a Rada EÚ sa nakoniec nedokážu dohodnúť o konečnej podobe smernice. „V minulosti sa to isté stalo pri smernici o materskej dovolenke a výsledkom bolo, že dodnes nebola novelizovaná,“ uzavrela europoslankyňa.

Návrh podrobili kritike aj české europoslankyne. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) sa napríklad ohradila proti výške sociálnych dávok pre otcovskú či opatrovateľskú dovolenku. Pripomenula, že podľa európskej smernice o materskej dovolenke majú dnes matky nárok na kompenzáciu straty zárobku minimálne vo výške zodpovedajúcej nemocenskej náhrade. Tá je však v mnohých štátoch EÚ nižšia ako 80 percent hrubého zárobku. "Paradoxne by tak otcovia mohli mať nárok na vyššiu kompenzáciu ako matky,“ argumentovala Šojdrová.

„Nie som veľkým priaznivcom toho, aby sme tieto otázky riešili na celoeurópskej úrovni,“ vyjadrila sa k poslaneckému návrhu aj ďalšia česká europoslankyňa Dita Charanzová (ANO), ktorá upozornila na veľké rozdiely v sociálnej politike jednotlivých štátov.

Slovensko je v prorodinnej politike na špici EÚ

Slovenská legislatíva viacdňové platené voľno pre otca po narodení dieťaťa zatiaľ nepozná. Zákonník práce mu priznáva iba zaplatenú možnosť odviezť matku do pôrodnice a priviezť ju z nej domov. V Česku je otcovská dovolenka päťdňová, zavedenú ju majú aj v Poľsku a Maďarsku. Slovensko síce otcovskú dovolenku ešte nemá, no v hodnotení iných parametrov prorodinnej politiky v legislatíve je na špici v EÚ. Čoraz viac otcov napríklad využíva inštitút materskej dovolenky v dĺžke 28 týždňov, akú zase nemajú ostatné štáty. Nesmú byť akurát na nej súbežne s matkou dieťaťa. Takisto výška slovenskej materskej už predstavuje takmer 100 percent čistého príjmu rodiča, jej maximálna suma je po vlaňajšej úprave 1 350 eur. A kým napríklad v roku 2012 poberalo materskú dávku len okolo 210 otcov, v roku 2017 ich už bolo vyše 6-tisíc. „Pri poskytovaní materského pre otcov sme na úrovni škandinávskych krajín,“ zdôraznil Stuška. A otcovia, dodal, majú tiež nárok na rodičovskú dovolenku, a to za rovnakých podmienok ako matky. Zároveň ministerstvo práce realizuje projekty na podporu flexibilného zamestnávania mladých matiek či zriaďovania takzvaných detských kútikov, ktorými sa snaží meniť stereotypy v podobe dlhodobého nezáujmu zamestnávateľov o využívanie týchto možností.

Zavedie sa otcovská dovolenka aj u nás?

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška pripustil, že sociálny rezort sa zaoberá aj možnosťami zavedenia otcovskej dovolenky, plne v kontexte prípravy európskej legislatívy. Pripomína však, že celá pripravovaná smernica je zatiaľ len predmetom diskusií a nie je známe, v akej podobe bude napokon prijatá.

Novú pomoc rodinám v podobe otcovskej dovolenky ohlásil vlani pri prvomájových oslavách v Nitre vtedajší premiér Robert Fico (Smer). „Otec si túto platenú dovolenku bude môcť vybrať v priebehu jedného mesiaca od narodenia dieťaťa a táto dovolenka bude platená tak, že pôjde o 10 dní v priemernej mzde, ktorú tento človek zarába,“ vyhlásil vtedy verejne Fico.

Ministerstvo práce by si vedelo predstaviť, že by dávky nešli z verejných zdrojov a vyplácali by ich zamestnávatelia. „Nevidíme na to najmenší dôvod,“ vyhlásil však viceprezident Asociácie zamestnávateľských väzov a združení Rastislav Machunka. Pripustil by iba kompromis, že by si otec na určitý čas mohol vziať neplatené voľno.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #materská dovolenka #Európsky parlament #rodičovské dávky