Laššáková pri SND zatiaľ vyčkáva

Čaká prvú slovenskú divadelnú scénu horúca jeseň? Sezóna v Slovenskom národnom divadle štartuje začiatkom septembra, budúcnosť jeho vedenia je stále nejasná. Po odvolaní Mariána Chudovského má divadlo dočasného šéfa. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) konkurz na nového riaditeľa zatiaľ nevypísala a o tom, kedy tak plánuje urobiť, mlčí. V divadle sa zatiaľ strieda jedna kontrola za druhou, na prieskume tam boli aj poslanci parlamentu.

15.08.2018 07:00
Lubica, Lassakova, Ľubica Laššáková Foto: ,
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková odvolala riaditeľa SND 1. augusta.
debata (8)

Laššáková odvolala riaditeľa SND Mariána Chudovského 1. augusta. Dôvodom bola zlá finančná situácia inštitúcie a zamestnanci, ktorí hrozili štrajkom. Divadlo sa opakovane ocitlo v červených číslach, v roku 2015 bola strata 657-tisíc eur, v roku 2017 692-tisíc eur a s niekoľkosto­tisícovou stratou sa počíta aj tento rok, za prvý polrok to bolo vyše milióna eur. Pracovníci preto nedostali výkonnostné odmeny za jún. Ministerka nariadila v divadle audit a dočasne poverila vedením riaditeľa ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND Vladimíra Antalu.

Denník Pravda sa opýtal ministerky, kedy vyhlási výberové konanie. Hovorkyňa rezortu Janka Burdová reagovala, že otázky o konkurze sú predčasné. Neodpovedala ani na to, podľa akých kritérií by sa mal výber nového šéfa uskutočniť. „SND má poverené vedenie, ktoré sa plne sústredí na stabilizovanie situácie a prípravu nadchádzajúcej sezóny. Finančný audit naďalej prebieha,“ ozrejmila Burdová stručne.

Herci čakajú na september

Šéf hereckých odborov Činohry SND Branislav Bystriansky pre Pravdu uviedol, že o možnom výberovom konaní nemá informácie. „Konkurz vyhlasuje minister, volí si aj výberovú komisiu a myslím, že má na to čas pol roka. Dovtedy asi prebehnú všetky kontroly a budeme vedieť, čo sa tam udialo,“ konštatoval herec.

S vyjadreniami, aká nálada panuje medzi umelcami po nečakanom odvolaní riaditeľa, sa zatiaľ neponáhľal. „Treba počkať na september, keď sa všetci stretneme, bude otvorenie sezóny a vtedy to všetko určite budeme preberať. Tam sa dohodneme na ďalšom postupe,“ avizuje Bystriansky.

Člen Činohry SND a legendárny herec František Kovár mieni, že konkurz by sa mal uskutočniť čo najskôr. Človek, ktorý by sa chcel stať riaditeľom, musí podľa herca pamätať na to, že Národné divadlo ukrýva viacero špecifikácií. Zahŕňa napríklad tri súbory – činohru, operu a balet.

„Riaditeľ by im mal rozumieť, aby sa ani jeden súbor necítil ukrivdený. Musí sa oboznámiť s detailami práce v súboroch, aj ich zohľadniť, reflektovať ich potreby. Riaditeľ by mal odzrkadľovať to, čím žije divadlo, čo potrebuje v praxi. V rámci života SND a jeho finančnej situácie je to veľmi dôležité,“ nazdáva sa Kovár, no meno konkrétneho človeka, ktorý by bol podľa jeho názoru na toto miesto vhodný, si netrúfol navrhnúť.

Jarjabek je proti konkurzu

Predseda parlamentného výboru pre kultúru Dušan Jarjabek (Smer), ktorý v 90. rokoch pôsobil ako riaditeľ Divadla Nová scéna v Bratislave, mieni, že na obsadenie nového šéfa SND by nemal byť vyhlásený konkurz.

„Je to priama zodpovednosť ministerky. S výberovými konaniami mám zlé skúsenosti. Do výberových komisií často zvolávajú ľudí, ktorí nemajú s divadlom nič spoločné, div že nie hlavného hygienika. Len čo tieto komisie navrhnú riaditeľa, nemajú zaňho absolútne žiadnu zodpovednosť. Minister kultúry je ten, kto má rozhodnúť, kto bude riaditeľom, a potom zaňho prebrať zodpovednosť. Pozrite sa na Novú scénu, je tam riaditeľka bez výberového konania a Nová scéna funguje,“ podčiarkol Jarjabek, podľa ktorého nestačí rozmýšľať o tom, či by mal byť novým riaditeľom ekonóm, manažér, alebo umelec.

„V prvom rade musí rozumieť prevádzke divadla,“ zdôraznil poslanec. Doplnil, že v divadle vykonali poslanecký prieskum. Výsledky zverejní v septembri, keď sa skončia tak divadelné, ako aj parlamentné prázdniny.

Žiadajú hlavu ministerky

Pre odvolanie riaditeľa SND čelila Laššáková minulý týždeň výzve na odchod z čela rezortu. Zhruba dvadsiatka osobností vrátane umelcov a šéfov divadiel sa obrátila na premiéra Petra Pellegriniho (Smer) s apelom, aby ju odvolal. Ako dôvod uviedli jej údajnú nekompetentnosť, neznalosť problematiky a svojvôľu pri odvolaní Chudovského.

„Počas šesťročného pôsobenia Mariána Chudovského vo funkcii generálneho riaditeľa SND sa na scénach jeho troch súborov uskutočnili desiatky premiér mimoriadne úspešných činoherných, operných a baletných predstavení, ktoré vytvorili prestížni slovenskí i zahraniční autori a režiséri, a prezentovali sa v nich špičkoví domáci i zahraniční sólisti i herci. Mnohé inscenácie v tomto období priniesli vážne spoločensky aktuálne odkazy na tému pokrytectva, xenofóbie, rasizmu a silnejúceho fašizmu. Každý rok sa zvyšoval počet divákov a rástli aj tržby za jednotlivé vystúpenia," píše sa vo výzve, pod ktorou sú podpísaní napríklad riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, herec Ján Greššo, herec Milan Lasica, básnik Ján Štrasser a ďalších 14 osobností. Podľa nich je nehorázne, že ministerka odvolala riaditeľa ešte pred skončením auditu, ktorý v divadle nariadila.

Úrad vlády v reakcii na túto výzvu uviedol, že ministerka má premiérovu plnú dôveru a nevidí dôvod na jej odvolanie.

Laššáková tvrdí, že chce zo SND progresívnu štátnu umeleckú inštitúciu. Dodala, že k odvolaniu Chudovského ju viedla jeho pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu divadla. „Striktne sa bránim akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej činnosti SND, ale nesmieme pripustiť, aby sa z neho stala pomaly ekonomicky krachujúca inštitúcia,“ zdôraznila ministerka. Podľa rezortu kultúry po audite ministerstva kultúry bude v inštitúcii pokračovať kontrola ministerstva financií.

Ani Bystriansky si nemyslí, že by mala Laššáková pre odvolanie Chudovského opustiť svoju funkciu. „Za toto rozhodne nie. Riešila situáciu, ktorá je v divadle naozaj vážna a dlhodobá. Možno pri iných jej krokoch sú namieste otázky, či boli správne, alebo nesprávne, ale za odvolanie pána Chudovského by nemala byť odvolaná,“ uzavrel herec.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Dušan Jarjabek #Ľubica Laššáková