Spor o SAV môže skončiť na súde

Od 1. júla sa naťahuje Slovenská akadémia vied s ministerstvom školstva o tom, kto proces premeny štátnej akadémie na verejnú výskumnú inštitúciu zasekol. Možno bude mať aj právnu dohru, pretože akadémia sa obrátila na Generálnu prokuratúru SR s dvoma podnetmi.

15.08.2018 18:40
sav Foto: ,
Protestné zhromaždenie v areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) na Patrónke zo začiatku augusta.
debata (7)

Ešte v júli predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík adresoval Generálnej prokuratúre podanie namietajúce nečinnosť ministerstva školstva v súvislosti s nezapísaním vedeckých organizácií akadémie do registra VVI. Ten prokuratúra prijala 20. júla, o šestnásť dní neskôr prišiel aj druhý. "Vedie sa ako doplňujúce podanie prvého podnetu. V prvom aj druhom prípade Generálna prokuratúra požiadala ministerstvo školstva o vyjadrenie. Po doručení prokurátor netrestného odboru preskúma predmetnú vec a rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová pre Pravdu.

Ak sa prokurátor stotožní s naším názorom, navrhujeme, aby ministerstvu uložil povinnosť urýchlene konať.
Andrej Leontiev

Šéf akadémie tvrdí, že ministerka školstva Martina Lubyová zámerne zdržiava zápis do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI). Preto požiadal advokátsku kanceláriu Taylor Wessing, aby urobila nezávislú analýzu súčasného právneho stavu.

„Slovenská akadémia vied podala dva podnety. Na príprave oboch sa podieľala naša kancelária. V oboch žiadame, aby prokurátor preveril postup ministerstva školstva. Za postup sa považuje aj nečinnosť,“ povedal Andrej Leontiev, partner Taylor Wessing.

„Ak sa prokurátor stotožní s naším názorom, navrhujeme, aby ministerstvu uložil povinnosť urýchlene konať. Ak sa s našou argumentáciou nestotožní, klient môže zvážiť správnu žalobu na ministerstvo školstva. Jej obsah bude podobný,“ pokračuje Leontiev.

Prvý podnet bol podľa neho podaný v čase, keď už bolo zjavné, že ministerstvo nedodržalo zákonom stanovený termín zápisu VVI do registra. „Podľa nášho názoru v čase podania prvého podnetu ešte plynula ministerstvu lehota na vydanie tzv. potvrdenia o splnení povinnosti, ktoré požaduje zákon na prechod majetku a práv zo SAV na jednotlivé VVI. Rovnako plynula lehota na registráciu. Keď už bolo jasné, že ani potvrdenie, ani registrácia neboli zo strany ministerstva uskutočnené včas, bol podaný druhý podnet,“ dodáva. V ňom advokátska kancelária tvrdí, že ministerstvo prekračuje svoje kompetencie.

Ministerstvo školstva však naďalej trvá na dôslednom postupe pri registrácii VVI, do ktorých sa má odovzdať rozsiahly majetok štátu. „Jedine takýto dôkladný postup zabezpečí, aby sa v budúcnosti nemohol tento proces nikým spochybňovať,“ uviedlo ministerstvo.

Do sporu medzi ministerstvom a SAV sa vložil už aj premiér Peter Pellegrini. Poveril podpredsedu vlády Richarda Rašiho, aby situáciu riešil na mimoriadnom rokovaní Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie. To je zvolané na štvrtok o týždeň.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #SAV #Slovenská akadémia vied