Vráti sa Šafárik do parlamentu?

Stále nie je jasné, koho vlastne SIS informovala ohľadom údajného únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha.

15.08.2018 20:00
debata (73)

K incidentu malo dôjsť vlani v júli a previezť za hranice Schengenu ho mal náš vládny špeciál. Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik pred týždňom v parlamente prezradil, že tajná služba sa o tomto skutku dozvedela už niekoľko dní až týždňov po ňom a že zistenia posunula kompetentným. Medzitým vyšlo najavo, že medzi „kompetentnými“ nebola Generálna prokuratúra ani prezident Andrej Kiska. Preto sa touto témou bude opäť zaoberať parlamentný výbor na kontrolu SIS, ktorý Šafárika vypočúval minulý piatok.

Našou vlastnou hanbou je, že nedokážeme 25 rokov po vzniku samostatnej Slovenskej republiky mať profesionálnu spravodajskú službu, ktorá bude realizovať veci na základe zákona, a nie na základe politických vplyvov.
bezpečnostný analytik Jaroslav Naď

SIS musí podľa zákona svoje zistenia posunúť trom najvyšším ústavným činiteľom, predsedovi parlamentu, premiérovi a prezidentovi. Šéf parlamentného výboru pre kontrolu tajnej služby Gábor Grendel (OĽaNO) po debate so Šafárikom médiá ubezpečoval, že tajná služba v súvislosti s únosom vietnamského občana nič nezamlčala a splnila si svoje povinnosti vo vzťahu k ďalším adresátom. Keď sa ukázalo, že prezident sa o únose dozvedel z médií, Grendel sa rozhodol zvolať ďalší výbor. „Nedostatočná komunikácia medzi SIS a Kanceláriou prezidenta vyšla najavo až po rokovaní výboru. Touto otázkou sa preto výbor bude opätovne zaoberať,“ doplnil Grendel s tým, že rokovať by mali v septembri.

Kiska tvrdí, že informácie od SIS nedostal, naopak, na tajné služby sa obrátil sám. „Prezident Andrej Kiska požiadal SIS a Vojenské spravodajstvo o informácie o únose občana Vietnamu cez Slovensko na jar tohto roka po tom, čo sa o prípade dočítal najskôr v nemeckých a potom v slovenských médiách,“ vysvetlil jeho hovorca Roman Krpelan.

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Anton Šafárik Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik pred týždňom v parlamente prezradil, že tajná služba sa o tomto skutku dozvedela už niekoľko dní až týždňov po ňom a že zistenia posunula kompetentným.

Denník Pravda sa opýtal Kancelárie Národnej rady, či predseda parlamentu Andrej Danko mal k dispozícii zistenia od SIS. „Predseda Národnej rady dostáva od SIS rovnaké informácie ako prezident Slovenskej republiky,“ reagovala stroho riaditeľka odboru komunikácie Zuzana Čižmáriková.

Predseda Smeru Robert Fico, ktorý ešte minulý rok viedol kabinet, neodpovedal, či dostal od tajnej služby správu v súvislosti s touto kauzou. Premiér Peter Pellegrini (Smer) obe tajné služby kontaktoval s otázkou, či mali informácie a mohli vo veci konať. Odpovedali mu, že žiadne takéto informácie nemali, povedal Pellegrini pre denník Plus jeden deň.

Koho z ústavných činiteľov vlastne SIS informovala, jej hovorca Branislav Zvara nespresnil. „Pôdou, na ktorej sa dajú aj takéto otázky rozoberať podrobnejšie, prípadne vysvetliť súvislosti, je Osobitný kontrolný výbor NR SR a nie verejný priestor či mediálny priestor,“ tvrdil Zvara. Nereagoval ani na otázku, či sa riaditeľ Šafárik znovu zúčastní na rokovaní parlamentného výboru. Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď neverí tomu, že by SIS o únose nedala správu predsedovi vlády alebo aspoň šéfovi Národnej rady. „Som náchylný tomu neveriť, pretože pán Šafárik je nominantom pána Danka a ja neverím, že by ho neinformoval o takej veci, či už formálne, alebo neformálne,“ mieni Naď. Ak sa podľa neho potvrdí, že SIS posunula zistenia len premiérovi alebo len šéfovi parlamentu, tak nekonala správne. Také závažné informácie sa podľa Naďa mali dozvedieť všetci traja najvyšší ústavní činitelia a okrem nich aj minister zahraničných vecí.

Zahraničie, čo sa týka nášho imidžu, podľa analytika nerieši, ako postupuje tajná služba voči ústavným činiteľom. „Zahraničie rieši obsah, a to je, že sme poskytli vládny špeciál vietnamskej delegácii. To je najzásadnejší moment. Našou vlastnou hanbou je, že nedokážeme 25 rokov po vzniku samostatnej Slovenskej republiky mať profesionálnu spravodajskú službu, ktorá bude realizovať veci na základe zákona, a nie na základe politických vplyvov,“ myslí si Naď. Podľa neho ani mlčanlivosti zbavení policajti neprinesú zlomový moment vo vyšetrovaní. Nazdáva sa, že vyšetrovanie dopredu posunú závery nemeckých vyšetrovateľov, ktorí sa kauze venujú od minulého roka.

Generálny prokurátor Čižnár sa stretol minulý týždeň s nemeckým generálnym prokurátorom Petrom Frankom. Podľa Čižnára išlo o rýchle stretnutie. Nemecká strana žiadala slovenské orgány o spoluprácu od minulej jesene trikrát a s výsledkami bola podľa Čižnára spokojná.

Generálna prokuratúra rozbehla vlastné vyšetrovanie na Slovensku. Malo by priniesť jasno v tom, či sa na únose naše orgány podieľali vedome, alebo bola naša krajina zneužitá. Druhú alternatívu majú naznačovať aj nemeckí vyšetrovatelia. Štrnástich členov ochranky z Úradu na ochranu verejných činiteľov, ktorí boli prítomní počas návštevy vietnamskej delegácie, zbavila mlčanlivosti ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Zbavených mlčanlivosti má byť ďalších 44 ľudí. Čižnár ich chce vypočuť čo najskôr, no zároveň žiada o trpezlivosť.

Vietnamca Trinh Xuan Thanha uniesli minulý rok v júli v Berlíne, kde sa pokúšal získať politický azyl. Následne ho mali cez Česko doviezť dodávkou na Slovensko, kde ho mali ako súčasť vietnamskej delegácie premiestniť na palubu slovenského vládneho špeciálu smerujúceho do Moskvy. V Českej republike mal unesený Vietnamec stráviť približne dva dni. O jeho pobyte u našich západných susedov je málo informácií, kauza tam nevzbudila takú pozornosť ako u nás. Podľa českého bezpečnostného analytika a experta na terorizmus Andora Šándora je to preto, lebo práve zo Slovenska mal muž opustiť priestor Schengenu.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Anton Šafárik #Trinh Xuan Thanh #kauza únosu Vietnamca