Pacienti viac zaplatia za moderné biologické lieky

Viac moderných a najnovších liekov pre ľudí s ťažkými ochoreniami sľuboval ešte minulý rok bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru), ktorý kvôli tomu menil aj legislatívu. Nádeje vkladal aj do vyjednávaní zdravotných poisťovní s výrobcami liekov o zľavách. Najnovší krok štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne naznačuje, že plány to boli smelé. Poisťovňa od októbra nebude uhrádzať plnú sumu moderného originálu, ktorý sa používa na biologickú liečbu Crohnovej choroby. Doplatok pacientom z nuly stúpne na 320 eur. VšZP chorým ponúka lacnejšie náhrady. Nie je vylúčené, že v budúcnosti sa takýto postup môže zopakovať pri iných chorobách. Biologická liečba je napríklad súčasťou terapie v onkológii.

17.08.2018 06:00
lieky, liekaren, lekarnicka, Foto:
Biologická liečba je podľa VšZP drahá a počty pacientov, ktorí ju potrebujú, stúpajú.
debata (29)

Všeobecná zdravotná poisťovňa od októbra tohto roka mení úhrady niektorých liekov na ťažké autoimunitné ochorenia, akými sú Crohnova choroba, reumatoidná artritída, psoriáza či ulcerózna kolitída. V júli zaslala prípis lekárom aj nemocniciam, ktorý má denník Pravda k dispozícií. V ňom oznamuje, že inak bude uhrádzať originálne biologické lieky Remicade a Stelara, ktoré svojím účinkom pomáhajú znižovať ťažké zápaly. Jedno balenie Remicade dnes stojí 450 eur, doplatok pacienta je nula, lebo zdravotná poisťovňa ho plne hradí. Od októbra bude príspevok poisťovne len 130 eur, zvyšok 320 eur zostane na pacientovej peňaženke. Alebo chorý prejde na lacnejší, tzv. biosimilárny liek.

Biosimilars sú napodobeniny biologických liekov. Ich výrobcovia využívajú, že originálom sa skončila patentová ochrana. Majú nižšiu výrobnú cenu, keďže firmy nemusia investovať do vývoja a testovania. Nejde však o kópiu originálu. Tú v prípade biologických liekov nie je možné vyrobiť.

Originálne lieky účinkujú dlhšie než biosimilars

Podľa Niny Kováčikovej z Asociácie na ochranu práv pacientov, ktorá je už dvadsať rokov pacientkou s Crohnovou chorobou, je na Slovensku liečených asi 12-tisíc ľudí na autoimunitné ochorenia. „Z nich je 30 – 40 percent s Crohnom a 10 až 20 percent s ulceróznou kolitídou a asi polovica z nich je liečená originálnymi liekmi. Autoimunitné ochorenia sú nevyliečiteľné, napríklad pri Crohnovej chorobe sa liekmi darí ochorenie držať tak, aby sa nezhoršovalo,“ spresnila Kováčiková. Aj originálne lieky účinkujú len určité obdobie, pacienti potom musia prejsť na iný – novší biologický liek.

„Netvrdím, že biosimilars poškodia zdravie, to v žiadnom prípade nie, ale ich účinok je kratší, než pri originálnom, ktorý vydrží napríklad šesť rokov, kým pacient prejde na ďalší liek. Pri biologicky podobnom sú to len štyri roky,“ upozornila na rozdiel zástupkyňa pacientov a dodala, že už teraz do asociácie telefonujú nešťastní pacienti s tým, že nevedia, čo s nimi bude. Pripomenula, že takmer všetci ľudia s Crohnovou chorobou prichádzajú o hrubé aj tenké črevo, až skončia s vývodom, čo je veľmi obmedzujúce a pre mladých aj stresujúce. Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že za zmenou úhrad je šetrenie. O tom, či sa jej nepodarilo vyrokovať s farmafirmou zľavu, obe strany mlčia.

Výrobca lieku Remicade Merck Sharp & Dohme pre Pravdu uviedol, že rešpektuje potrebu racionálneho a efektívneho vynakladania prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ale pri akejkoľvek liečbe musí byť v prvom rade posudzované medicínske hľadisko a zdravotný stav konkrétneho pacienta. „Spôsob a výber liečby by mali byť za každých okolností v rukách lekára tak, aby neohrozili zdravie a kontinuitu liečby pacienta,“ poukázala medicínska riaditeľka firmy Anna Bezáková.

Biologická liečba je podľa VšZP drahá a počty pacientov, ktorí ju potrebujú, stúpajú. „Je finančne mimoriadne náročná, evidujeme narastajúci počet pacientov na biologickej liečbe, predlžuje sa doba liečby, prichádzajú nové biologické lieky, čo v konečnom dôsledku znamená, že táto liečba odčerpáva z verejných zdrojov stále viac finančných prostriedkov,“ reagovala hovorkyňa poisťovne Viktória Vasilenková.

Náhrady, ktoré VšZP teraz za originály ponúka, sú podľa poisťovne definované ako rovnocenné terapeutické alternatívy. Pripomína, že vývoj a výroba biologicky podobných liekov podliehajú prísnym kritériám. „Ich kvalitu, účinnosť, bezpečnosť a podmienky uvedenia na trh schvaľuje Európska lieková agentúra. Biologicky podobné lieky predstavujú bezpečnú a účinnú možnosť liečby a prinášajú významné zlepšenie prístupu k biologickej liečbe pre širšiu skupinu pacientov,“ doplnila hovorkyňa VšZP.

Podľa Vasilenkovej medzinárodný inštitút pre zdravotnú starostlivosť NICE (The National Institute for Health and Care Excellence), ktorý poskytuje národné poradenstvo a poradenstvo na zlepšenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti, odporúča začať liečbu najlacnejšou alternatívou, pretože klinické rozdiely sú nevýznamné.

Pacientom s Crohnovou chorobou budú za moderné... Foto: SHUTTERSTOCK
ampulky, očkovanie, lieky, injekcia Pacientom s Crohnovou chorobou budú za moderné biologické lieky priplácať, alebo prejdú na lacnejšie biosimilárne.

Ministerstvo zdravotníctva prístup štátnej poisťovne podporuje. „V rámci danej skupiny liekov určených na diagnózu Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, reumatoidná artritída, ide len o centrálny nákup jedného biosimilárneho lieku z jednej skupiny,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Na trhu podľa nej existuje celý rad ďalších liekov určených na dané diagnózy – veľa iných typov biologickej liečby, ktoré VšZP hradí v cene, ktorá je v kategorizácii a lekár nemusí žiadať ich schválenie na tzv. výnimku. Prechodom na lacnejšiu liečbu ministerstvo predpokladá úsporu ročne 4 milióny eur. Podľa Eliášovej štáty, napríklad škandinávske krajiny, Veľká Británia, používajú biosimilárnu liečbu. „Biosimilárne lieky v žiadnom prípade nemôžeme považovať za lacnejšie náhrady,“ mieni hovorkyňa rezortu.

Kováčiková z asociácie na ochranu práv pacientov k týmto argumentom doplnila, že napríklad v Taliansku museli biosimilárne lieky stiahnuť z obehu, keď sa objavili nežiaduce účinky. Minulý rok sa kvôli biosimilárnym liekom ozvala platforma, ktorá ich propaguje. Poukazovala na to, že Slovensko málo podporuje vstup takýchto liekov na náš trh. Denník Pravda sa preto opýtal rezortu, či toto je reakcia na tlak platformy. Ministerstvo reagovalo tým, že problematikou biosimilarov sa zaoberá už veľmi dlhú dobu.

Podľa hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdalény Jurkemíkovej biosimilars sú registrované na Slovensku. „Platnú registráciu má v súčasnosti 50 liekov,“ dodala. Z verejného zdravotníctva je hradených 25.

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala schvaľovať biologické napodobneniny od roku 2006. „Biologické lieky vrátane biologicky podobných liekov pochádzajú zo živých organizmov, ako sú živé bunky, ktoré boli upravené pomocou biotechnológie,“ vysvetľuje EMA na svojej stránke. EMA tiež informuje, že biologicky podobné lieky nie sú totožné s generickými liekmi pri nebiologických liekoch. Generický liek obsahuje presne tú istú molekulu ako originál, príklad acylpyrín – aspirín. Agentúra pripomína, že biologické lieky nemožno presne skopírovať.

Typy používaných liekov

Biologický liek Niektoré lieky, ako napríklad molekula inzulínu alebo rastový hormón, sa pripravujú pomocou biotechnologických postupov a takto vyrobené liečivo sa nazýva biologický liek. Okrem inzulínu sa za biologické lieky považujú napríklad aj viaceré molekuly na liečbu reumatických ochorení, psoriázy alebo rakoviny. Originálny biologický liek sa považuje za liek referenčný vo svojej skupine. Ak sa vyrobí rovnocenná molekula inou farmaceutickou firmou, tak sa tento liek nazýva biologicky podobný liek – biosimilar. Biologické lieky sú náročnejšie na výrobu a trvá pomerne dlho, kým sa uvedú na trh. Preto sú výrazne drahšie ako iné lieky.

Biosimilárny liek Biologicky podobné lieky sú tiež unikátne molekuly, ktoré vzhľadom na referenčný liek majú podobnú, ale nie úplne identickú štruktúru. Sú navrhnuté tak, aby čo najviac napodobňovali originálne biologické lieky. Biosimilárne lieky však nikdy nemôžu presne skopírovať originálne biologiká.

Generický liek Tento výraz sa používa pri nebiologických liekoch, kde sa dá účinná látka jednoducho chemicky popísať. Generikum obsahuje tú istú účinnú látku ako originál, líšiť sa však môže v pomocných látkach. Ak sú rôzne, tak generikum na rozdiel od originálu sa môže ináč rozpúšťať, mať inú dĺžku účinku.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #biologická liečba #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Crohnova choroba #preplácanie