Rezort diplomacie si predvolal ruského diplomata, odmieta zasahovanie do vnútorných záležitostí SR

Slovenský rezort diplomacie si vo štvrtok predvolal zástupcu veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku. Témou rozhovoru boli vyhlásenia Úradu pridelenca obrany Ruskej federácie na sociálnej sieti facebook o správe Vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktoré sú v rozpore so záujmom rozvíjať dobré vzťahy medzi oboma krajinami.

16.08.2018 16:46
mzv, ministerstvo zahraničných vecí Foto: ,
Ministerstvo zahraničných vecí v Bratislave.
debata (44)

Ministerstvo vyjadrilo znepokojenie nad tým, že Úrad pridelenca neobjektívne zhodnotil správu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva – osobitne v častiach, ktoré sa týkajú činnosti ukrajinských ozbrojených síl pri ochrane územia Ukrajiny, pričom boli vedome ignorované pasáže správy o účasti ruských občanov v konflikte na Ukrajine, a rozhorčenie nad pasážami obviňujúcimi slovenských predstaviteľov z klamania.

„Zástupca veľvyslanca Ruskej federácie bol upozornený, že je kategoricky neprípustné, aby vyhlásenia Úradu pridelenca obrany Ruskej federácie a predstaviteľov Ruskej federácie v Slovenskej republike zasahovali do vnútorných záležitosti Slovenskej republiky. Partner bol dôrazne vyzvaný, aby Veľvyslanectvo Ruskej federácie a jeho zložky svoje vyhlásenia zakladali výlučne na pravdivých a presných informáciách,“ píše sa v tlačovej správe rezortu diplomacie.

Rezort diplomacie tiež ruskej strane pripomenul, že slovenská zahraničná politika je predvídateľná, transparentná a založená na dôslednej analýze faktov. Slovenská republika sa vždy zasadzovala za dôsledne prešetrenie zločinov proti ľudskosti vo všetkých konfliktoch a bude tak robiť aj naďalej.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Ukrajina #ruský veľvyslanec